Skocz do zawartości

[startup] www.chmurkowanie.pl

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzałem tam, ale miałem na myśli co innego. Okno logowania z mailem i hasłem - TAK, Rejestracja NIE. Przecież dostajesz hasło przy pierwszej galerii, wystarczy tylko dać informacje o tym w dwóch miejscach - przy okienku logowania i przy tworzeniu galerii tuz pod okienkiem do wpisania maila. Dla użytkownika prościej, więc szybciej założy Ci pierwszą galerię. A ogromne pole logowania dałbym mniejsze ido topu na prawą stronę - po co kłuć w oczy.

Eksperyment Discover.pl

Pomyślałem jeszcze że będą zwykli użytkownicy, np. ja zakładam galerię z ostatnim SEO Party. To osoby będące na tej imprezie mogą sobie założyć konto/zalogować się gdzie będą mogli dodać tą galerię do "obserwowane galerię". Po zalogowaniu będzie lista swoich galerii, jak i tych które obserwujemy(dostaliśmy linka od znajomego).

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Wg mnie tworzenie chmurek jest niezbyt jasno przedstawione jak dla zwykłego internetowego śmiertelnika. (czyli i 12 latek, i 55 latek). Jak ja bym to widział?

Należy na początek przeprowadzić użytkownikowi, znany z gier komputerowych, szybki 'training' ;) Założyć można, że na początek nowy użytkownik będzie niemal zawsze ochmurkowywał jedno zdjęcie (czy tak jest? jak to w praktyce w tej chwili wygląda? zarazem poprawka na to, że na razie to się znajomi rejestrują, a nie 'przypadkowi' użytkownicy), serwisu nie zna, musi więc sprawdzić co i jak.

Każdy wie, że liczy się 'pierwsze wrażenie', czyli jak się uda sprawnie ochmurkować pierwsze testowe zdjęcie to później przejdzie się i 'bardziej skomplikowane' operacje :)

1. Strona główna: rzucające się w oczy: dodaj zdjęcie do ochmurkowania, z formularzem albo widocznym od razu, albo javascript po kliknięcu ale bez przeładowania strony.

Wg mnie 'stworz galerię' na sam początek jest złe, bo tutaj galerii się nie tworzy, ale chmurkuje zdjęcia. Serwisów z galeriami są setki (chyba), z chmurkowaniem jeden (chyba).

2. Następna: duży obrazek do ochmurkowania załadowanego zdjęcia. Szkoda, że nie można przesuwać chmurki, czy np. jej 'ogonka' po obwodzie. Zdaję sobie sprawę, że to techniczne trudne. Z tym, że te chmurki są najważniejsze, to przecież gwóźdź programu :) powinno być w miarę dużo możliwości, przynajmniej tyle ile trzeba to sprawnego utworzeniach chmurek.

3. Pod obrazkiem wybór: dodaj kolejne zdjęcie vs. zapisz chmurki / utworz link do zdjęcia aby pokazać znajomym.

4. Gdy klik na: otwórz link, to do podania na zakończenie:

- TAK/NIE pozwól na dodawanie chmurek przez odwiedzających (przy czym należy rozważyć, czy lepiej na wcześniejszej stronie, przy każdym zdjęciu taki input dać - chyba tak)

- adres e-mail (podać po co / dobrze by było, jakby się dało przejść dalej bez jego podawania)

- tutuł / opis zdjęcia / galerii itd.. i inne działania techniczne wymagane aby serwis działał... ale jak się nie poda to aby samemu je wygenerować.

Jeżeli pierwsze zdjęcie pójdzie użytkownikowi gładko to można go wtedy zachęcić do rejestracji i innymi bardziej zaawansowanymi funkcjonalnościami.

Wg mnie w tej chwili jest bardzo nieintuicyjnie, za dużo informacji na początek a nie potrzebnych początkującym userom tego serwisu. Moi znajomi, którzy mieliby ochotę pobawić się w te chmurki zapewne by sobie nie poradzili. I ja jakby trafił na ten serwis bez polecenia, że to Twój, i nie widząc tam przycisku 'ochmurkuj zdjęcie' to bym go po prostu opuścił, a już na pewno nie podawał na dzień dobry e-maila.

Jak teraz czytam na koniec tego posta to przypomniał mi się imageshack.us - strona główna to formularz, po wysłaniu podają nam linki i to już całą filozofia serwisu. Prosty jak drut. Tak samo bym widział ten serwis, z jedną podstroną dodatkową na ochmurkowanie. Z dyskretnie zamieszczonym linkiem 'zarejestruj się, aby korzystać z wielu innych funkcjonalności'...

ps. widzę, że się trochę powtórzyłem z wcześniejszymi wypowiedziami :]

I jeszcze jedna myśl. Skoro jest problem z edycją chmurek (tj. przesuwaniem ich, zmianą rozmiaru, czcionki, itp) to może chociaż byłaby możliwość wykonania cienia (konturu) chmurki przy kursorze przed kliknięciem? tak aby było widać gdzie chmurka zostanie zamieszczona...

jeżeli byłoby to prostsze niż edycja to by sporo pomogło...

Dziś prawdopodobnie ukaże się wersja z panelem użytkownika, jest już napisana ale muszę przetestować :D

> Wg mnie 'stworz galerię' na sam początek jest złe, bo tutaj galerii się nie tworzy, ale chmurkuje zdjęcia. Serwisów z galeriami są setki

> (chyba), z chmurkowaniem jeden (chyba).

Tak, ale idea jest taka że tworzymy galerię(np. z imprezy) która chmurkujemy. Choć opcja dodania pojedynczego zdjęcia i ochmurkowania go od razu wydaje się warta rozważenia. I chyba zrobię taką opcję w tym tygodniu (zaś mordowanie się w cssie by to ładnie wyglądało).

Dzięki :D

Z Wami prosty serwis chmurkowy rozrośnie się do serwisu z opcją "zaparz kawę" ;)

----

Zapomniałbym, będzie możliwość przenoszenia chmurki po obrazku. Jednak najpierw tylko podczas dodawania :)

Z Wami prosty serwis chmurkowy rozrośnie się do serwisu z opcją "zaparz kawę" :D

No właśnie o to w tym dziale chodziło, aby pomysł się rozwijał. Popatrz jaki z tego ładny serwis rośnie.

Jak dla mnie to bomba i idzie jak burza.

Jak panel z adminem i logowaniem będzie gotowy daj znać - chętnie przetestuje to i owo.

> No właśnie o to w tym dziale chodziło

Ah, w co ja się najlepszego wpakowałem :D

Panel jest już dostępny pod betą, trzeba się zarejestrować. Gdy wszystko będzie okej utworze konta dla użytkowników już korzystających z galerii i powiadomię ich mailowo.

Oprócz panelu, zmiany są następujący:

- Można przenosić chmurkę po obrazku.

- Chmurki są przeźroczyste.

A teraz idę na Viste sprawdzić jak to działa pod IE :P

Yeden tak, ale co mogło by ożywić i czy jest to naprawdę konieczne?

Utożsam się ze zwykłym użytkownikiem, jak on trafi na stronę i która podstrona będzie pierwsza którą zobaczy. Wg. mnie trafi bezpośrednio do jakieś galerii, gdzie będzie chmurkował lub oglądał chmurki. Gdy zobaczy że to jest fajne, to dopiero trafi na stronę główną, ale wtedy będzie wiedział o co chodzi. Przynajmniej taką mam nadzieje. Nie widzę sytuacji by użytkownik trafił bezpośrednio na stronę główną, no może że za pól roku gdy serwis będzie pierwszy pod 'zdjęcia', 'galerie', 'fotki' w Google :blush:

---

Ahh, IE6 i obsługa PNG, grr. <- Pełno poprawek w szablonach, muszę porobić by PNG było obsługiwane poprawnie przez IE6, więc nie wiem czy dzisiaj wgram nową wersją pod domenę główną.

Właśnie nastąpił update skryptu, mam nadzieję że wszyscy dostali maile ;)

Niestety w tym miesiącu żadnych nowości już nie będzie bo jestem zawalony jednym projektem który muszę skończyć do końca listopada. Nie zmienia to faktu że wysłucham wszystkich opinii na temat tego serwisu ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności