Skocz do zawartości

Ciekawostki ostatniego upddatu PR

WI777

Rekomendowane odpowiedzi

1. Bardzo Stara Domena (d.pl) spadła dwuetapowo z 5 na 3, natomiast redirectowana na tę pierwszą domenę, Średnio Stara Domena (d.com.pl) uzyskała 4, czyli wartość z pierwszego etapu (przed updatem miała zero). Literka "d" zastępuje znaną mi nazwę :)

2. Silnie linkowana podstrona z "zewnątrz", uzyskała o 1 większy PR niż strona główna. Przed updatem strona główna miała 3, podstrona zero, po updacie, strona główna 2 a podstrona dostała 3 - być może zadziałał mechanizm z punktu 1.

3. Podstrony znajdujące się w indeksie uzupełniającym nie otrzymały PR, te które miały PR przed updatem, straciły PR.

4. Są katalogi stron które wyszły z "zerowego filtra", tzn. kiedyś miały PR >0, kilka miesięcy temu PR został wyzerowany, teraz odzyskały PR, wprawdzie mniejszy ale jednak. Zjawisko te zaobserwowałem w przypadku karnie wyzerowanych katalogów po raz pierwszy.

5. Mały procencik witryn otrzymał amnestię i ich strony główne wyszły z indeksu uzupełniającego do podstawowego, prawdopodobnie jest to związane z ogólną i znaną historycznie amnestią na filtry przy okazji eksportu PR. Niestety amnestia jak zwykle była bardzo ograniczona i nawet nie próbuję mieć koncepcji "dlaczego" jedne witryny ją otrzymały a inne nie i nie widzę związku ze stosowaniem się do zasad G. lub nie stosowaniem się.

6. Wreszcie można zauważyć jedynki i dwójki na stronach głównych w dużych ilościach, do tej pory najliczniejsza była trójka pomijąc zero oczywiście.

Zakładam ten wątek nie po to aby się żalić i bić pianę, tylko aby wyciągnąc maksimum informacji. Apeluję o dopisywanie zauważonych anomalii bez zbędnych łez lub hihotów ;)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Postawiłem sobie pod zaplecze strona.w.interia.pl na niej jedno zdjęcie, jedno zdanie i jeden link wychodzący. Dodałem do kilku katalogów, gdzie podstrony miały PR=2-3, ze trzy księgi gości PR=3. Staneło to 01.05.2007 teraz dostałem PR 0 > 2

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

• 2 tygodnie później...

Hehe

U mnie na szczęście na jednej domenie wystąpiła ciekawa sytuacja:

Domenka jakieś 6 m przed update PR dostała filtr i spadek pr z 3 na 0. W trakcie obecnej aktualizacji PR domena dostała PR 2, a po zakończeniu aktualizacji znowu ma zero choć z filtra wyszła.

No i może trochę nie na temat, ale na innej domenie mam taką sytuację, że domena głowna ma wskaźnik pr większy niż precel na subdomenie. Natomiast w google analytics w sekcji Twoja strona o najwyższym pr wskazana jest subdomena z preclem. To dopiero zagwozdka.:)

Licytacje komornicze nieruchomości to szybkie okazje

Tu znajdziecie szybką i dokładną wyszukiwarkę kancelarii komorniczych

Baza wiedzy zawierająca informacje o : komornikach i prawnikach, oraz biegłych, tłumaczach i rzeczoznawcach

potwierdzam tę dwuetapowość update. Stare domeny najpierw spadły na pr2 a obecnie mam pr0. Katalogi i inne strony wyszły z filtra (sa w indeksie) ale mają nadal pr0 - jeden tylko dostał jakims cudem pr1.

Dwa moje katalogi zyskały na pr - ale co ciekawe sporo podstron tych katalogow tez dostało mocne pr.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Co do ostatniego update. Na żadnej z moich stron, po tym ostatnim update nic się nie zmieniło. oprócz jednej, której strona główna miała PR3 i dostała bana (przez 3 miesiące nie można jej było w google znaleźć mimo że podstrony pozostały) Kilka dni temu wróciła do indeksu ale jej pr spadł do n/a

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Kilka dni temu wróciła do indeksu ale jej pr spadł do n/a

Ostatni update wyczyścił "historyczne" PR, tzn. strony nieistniejące, niezaindeksowane oraz siedzące w SI straciły PR. Poprzednie updaty tego nie robiły albo robiły bardzo niedokładnie.

Tart ta domena cały czas miała treść i była cały czas linkowana, pisałem że miała bana (nie było wogóle domeny strony głownej w indeksie) Więc raczej nie było to wyczyszczenie jej historycznego pr i powrotu do indeksu jako nowej strony. Zauważyłem że ma ona jeden defekt po tym powrocie, jej cache w google nie zmienia się od powrotu.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności