Skocz do zawartości

Koszt portalu cms

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Urażeni to są pewnie Ci którzy nie lubią krytyki i dla nich to co robią jest zawsze najlepsze :) A pewnie wiele osób właśnie ma taki sposób myślenia.

Co do PHP Solutions 3/2005 to trochę starawe, od tego czasu świat mógł sie trochę posunąć do przodu (mam taką nadzieję)

Co do tematu watku, to pewnie nie długo pojawi sie kolejny watek w stylu "Ile kosztuje zrobienie czegoś ala fotka.pl albo allegro, i czy z kieszonkowego da radę" niestety dużo osób nie jest świadoma tego ile kosztuje godzina pracy nie wie ile godzin pracy trzeba aby coś zrobić i nie umie mnożyć.

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Co do PHP Solutions 3/2005 to trochę starawe, od tego czasu świat mógł sie trochę posunąć do przodu (mam taką nadzieję)

Akurat Smarty to mogło się zmienić chyba tylko na gorsze ;-). Aczkolwiek przyznaję, nie interesuję się tym od tamtego czasu.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Polecam numer PHP Solutions 3/2005. [....] Koronny argument przemawiający za systemami szablonów nie pisanymi w PHP jest taki, że designerowi łatwiej zrozumieć składnię takiego szbalonu niz składnię PHP. Faktycznie składnia PHP jest " o wiele trudniejsza". Zamiast napisać "{$zmienna}" trzeba napisać "<?php echo $zmienna ?>".[...]
Ameryki nie odkryłeś, bo ten temat już był przerabiany wielokrotnie na tym i forum np.: tutaj
....niestety dużo osób nie jest świadoma tego ile kosztuje godzina pracy nie wie ile godzin pracy trzeba aby coś zrobić i nie umie mnożyć.
Tyle kosztuje, za ile ktoś będzie chciał pracować. Kolejny topic nadający się stricte do działu "Pogaduszki".... :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

że przeciętny klient to idiota który nic sam nie zrobi.

fajne podejscie do klienta.......

ps. ciekawi mnie ilu z was ma super wortale, czy nawet portale za te dziesiatki tysiecy o ktorych dyskutujecie i czy ktokolwiek wpakowal jakas wieksza sume w projekt....

ps2. www.angielski.edu.pl wyglada mi na pierwszy rzut oka na jakis darmowy cms typu mambo a jednak bez problemu dzwiga spora liczbe userow..

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Wortal PKP na silniku Dupala

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

shad fajny, ale czym się różni od Mambo, Nuke, PostNuke itp. CMS ?

Z pewnością dla Ciebie tym, że napisałeś go sam zakładając, że nie wzorowałeś się na innych tego typu rozwiązaniach ;)

IMHO Jeśli ktoś chce mieć rozbudowany modułowo serwis zorientowany na artykuły + komentarze do tego forum, blog łatwy i przyjazny w zarządzaniu o średniej odwiedzalności nie musi szukać drogich rozwiązań, bo znane open source CMS'y w zupełności wystarczają a nawet więcej. Chyba, że ktoś przymierza się do otwarcia nowego portalu klasy onet, wp itd, ale do tego i tak sam CMS nawet za największe pieniądze bez sztabu programistów na zapleczu NIE wystarczy. Co więcej uważam, że samo pojęcie CMS jest przez wielu źle interpretowane :)

Polecam numer PHP Solutions 3/2005. Jest tam ładny test wydajności systemu szbalonów: Smarty i Savanta (Savant jest oparty o PHP). Smarty nawet z włączonym cachowaniem nie dorasta Savantowi do piet. Ja używam własnego "systemu szbalonów" (jedna dziesięciolinijkowa klasa w PHP) i sprawuje się świetnie. Nie mam serwera zawalonego tysiącami scachowanych plików z szablonem. Kiedyś otwarłem taki plik wygenerowany przez Smarty i przestraszyłem się tego kodu PHP, który tam zobaczyłem.

Koronny argument przemawiający za systemami szablonów nie pisanymi w PHP jest taki, że designerowi łatwiej zrozumieć składnię takiego szbalonu niz składnię PHP. Faktycznie składnia PHP jest " o wiele trudniejsza". Zamiast napisać "{$zmienna}" trzeba napisać "<?php echo $zmienna ?>". Normalnie nie do zapamiętania...

Przecież to nie ja zawsze zajmuje się szablonami w projekcie... za bardzo patrzysz na swoją pracę.. ja pracuje często grupowo w firmach, aktualnie zlecam na zewnątrz wiele rzeczy i po pierwsze nie wyobrażam sobie by ktoś mógł grzebać w szablonach i mieć możliwość wstawienia kodu php, bo dzięki smarty możemy tego uniknąć. Są pewne metody / funkcje, za które nie można wykraczać.

ORM-ów póki co też nie używam bo odpowiednie upakowanie w systemie jawnych zapytań sql pozwala bardzo łatwo nimi zarządzać i w ten sposób również efektywnie można oddzielić warstwę dostępu do danych od logiki aplikacji. Testowałem kiedyś Propela ale jakoś mnie nie przekonał.

Generalnie używanie systemu szablonów (takich jak Smarty) porównałbym do tego, jak kilkunastoletnie dzieci robią swoją pierwszą stronę i walą na niej dziesiątkami animowanych gifów. Każdy przez to przechodził. Prędzej czy później się z tego wyrasta. Pewnie kilka osób poczuło się urażonych tym porównaniem ale trudno.

Zaczyna się raczej od takiego brudu typu echo "<a href\""https://www.wp.pl\"">$zmienna">..... itd w jednej linijce... a potem dopiero przychodzi czas na Smarty bo w końcu rozumiemy, że ważniejsza jest przejrzystość, a nie odrobinę lepsza wydajność. Kilkuletnie dziecko może też robić UML bo w końcu tam są ludziki, kółeczka i strzałki ;] Jednak okazało się, że w ten sposób jest najprzyjaźniejszy, a to, że jest prosty to jest jego zaleta, a nie wada.

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

Przecież to nie ja zawsze zajmuje się szablonami w projekcie... za bardzo patrzysz na swoją pracę.. ja pracuje często grupowo w firmach, aktualnie zlecam na zewnątrz wiele rzeczy i po pierwsze nie wyobrażam sobie by ktoś mógł grzebać w szablonach i mieć możliwość wstawienia kodu php, bo dzięki smarty możemy tego uniknąć. Są pewne metody / funkcje, za które nie można wykraczać.

Mówisz tak jakby w Smarty nie dało się wstawić kodu PHP :-)

Zaczyna się raczej od takiego brudu typu echo "<a href\""https://www.wp.pl\"">$zmienna">..... itd w jednej linijce... a potem dopiero przychodzi czas na Smarty bo w końcu rozumiemy, że ważniejsza jest przejrzystość, a nie odrobinę lepsza wydajność. Kilkuletnie dziecko może też robić UML bo w końcu tam są ludziki, kółeczka i strzałki ;] Jednak okazało się, że w ten sposób jest najprzyjaźniejszy, a to, że jest prosty to jest jego zaleta, a nie wada.

To już kwestia tego czy ktoś robi coś na "odwal się" czy porządnie. Ja szablony piszę w PHP i mam cacy porządek :-)

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

aktualnie zlecam na zewnątrz wiele rzeczy i po pierwsze nie wyobrażam sobie by ktoś mógł grzebać w szablonach i mieć możliwość wstawienia kodu php, bo dzięki smarty możemy tego uniknąć. Są pewne metody / funkcje, za które nie można wykraczać.
Kolejny orędownik poruszania się samochodem z przyczepą zawierającą tonę ołowiu w obawia o jakieś wyimaginowane niebezpieczeństwo tylnej kolizji [czytaj kodu php w szablonach]. Ale, że to nie topic o szablonach więc to tyle na ten temat :)

IMHO uważam, że każdy przechodzi mijający etap fascynacji systemami szablonów typu smarty :D

Generalnie używanie systemu szablonów (takich jak Smarty) porównałbym do tego, jak kilkunastoletnie dzieci robią swoją pierwszą stronę i walą na niej dziesiątkami animowanych gifów. Każdy przez to przechodził. Prędzej czy później się z tego wyrasta. Pewnie kilka osób poczuło się urażonych tym porównaniem ale trudno.
Słuszna uwaga. Też używałem i też wyrosłem. Każdy może popatrzeć 5 lat wstecz i zastanowić się jak to co zrobił wcześniej zrobiłby dzisiaj. Potem dochodzi do wniosku, że ładnie wtedy był głupi.

Systemy szablonów nie mają żadnego zastosowania. Fakt cholernie trudne użyć <?=$cos?> zamiast {$cos} Spadek wydajności faktycznie nie jest tu żadnym problemem. Problem to wzrost złożoności przy braku korzyści. Stormfly... jeśli nie zamierzasz wyprowadzać nas z błędu ani nawet podać choć jednego zastosowania systemu szablonów... to nie rozumiem po co tu piszesz.

Co do MVC... wielu ludzi twierdzi, że to jest MVC bo oddziela kod PHP od HTML'a, przynajmniej takich początkujących :D

Co do PHP Solutions 3/2005 to trochę starawe

Tak, już ładnych parę lat temu ludziom zaczęła przechodzić "fascynacja smartami". Są po prostu trudniejsze w użytkowaniu niż czyste PHP dla programisty. Nie-programista i tak szablonu smarty nie zmodyfikuje.

Akurat Smarty to mogło się zmienić chyba tylko na gorsze ;-). Aczkolwiek przyznaję, nie interesuję się tym od tamtego czasu.
Dokładnie. Smarty zmierza w kierunku bycia odpowiednikiem PHP.
ps. ciekawi mnie ilu z was ma super wortale, czy nawet portale za te dziesiatki tysiecy o ktorych dyskutujecie i czy ktokolwiek wpakowal jakas wieksza sume w projekt....

Brałem udział przy tworzeniu kilku i od podstaw jeden dość rozbudowany. Sam zarobiłem na tym ostatnim już 30K a pracy jest tyle że szybko się nie skończy. Zleciłbym to komuś niestety nie znam nikoo kto by potrafił porządnie pisać w PHP i projektować bazy. Praca przy czymś małym a przy czymś dużym to trochę inny "poziom".

aktualnie zlecam na zewnątrz wiele rzeczy i po pierwsze nie wyobrażam sobie by ktoś mógł grzebać w szablonach i mieć możliwość wstawienia kodu php, bo dzięki smarty możemy tego uniknąć.
To jest właśnie problem z polskimi firmami. Ostatnio jedna debilka chciała mi zlecić żebym im wysłał mailing ale nie mogła mi dać bazy adresów :) Zatrudniasz jakieś pokemony i używasz smarty bo się boisz, że ci zaszyją coś w szablonie a potem system wywalą. Litości. Menatalność na poziomie przedszkola.

Ja wiem, że powinienem się starać, żeby projekt szedł dobrze - bo jak pójdzie źle to właściciel nie będzie miał kasy żeby mi płacić. W normalnych firmach jakoś nie ma problemu, żeby programiści i obsługa miała dostęp do wszystkiego co im potrzebne. Np. support do paneli administracyjnych a ja do kont bankowych. Chociaż to może problem z ludźmi których zatrudniasz i z budżetem, skoro zamiast wykonawców poważnych masz... dzieci które trzeba pilnować, bo se dla zabawy coś popsują jak im na łapki nie będziesz patrzył. Najlepiej włącz im jeszcze safe mode i zmień im priv użytkownika bazy tak żeby nie mogli robić nic innego niż select :D

A jeśli się boisz o zmienne globalne to wypadałoby wreszcie zacząć pisać objektowo.

zaczyna się od [..] echo "<a href\""https://www.wp.pl\"">$zmienna">.....

Tak, potem jest jakieś szablonowe badziewie (smarty), potem to się pisze tak jak być powinno:

<a href="https://www.wp.pl"><?=$zmienna?></a>

Wortal PKP na silniku Dupala

Nie karm trolli ;) zaraz będzie że to postawiono za 1000zł ;) HAFASA pewnie też ;P

• 4 tygodnie później...
Pisze o rynku, firmach a nie kolesiach co zbiją portal jak karmink dla ptaków z tektury i na wiosnę odlecą do Irlandii pracować na zmywaku bo "w kraju nie da się wyżyć" :).

Mrtn, muszę Ci przyznać, że zawsze lubiłem Twoje porównania.

A ja się z Tobą w 100% zgadzam. Sam stawiam strony - nie portale - nie wortale (bo te kosztują duużo więcej - tu wolę udziały) na free cms i nie da się policzyć mniej jak 1500 (bez grafiki) - jak ktoś zrobi to taniej, to dostaniesz to, za co płacisz.

Policzmy:

-instalacja, konfiguracja darmowego CMS + kilka dodatków + konfiguracja żeby to się razem kupy trzymało - średnio 1 dzień (minimum);

-dogadywanie się z klientem, telefony, poprawki, szkolenie - następny dzień (jak nie więcej).

-Dorobienie rzeczy specyficznych (tego co nie ma by default) - 1 dzień.

W sumie 3 dni (minimum) - czyli 500 PLN brutto/dzień odjąć VAT odjąć podatek odjąć koszty (paliwo żeby do niego dojechać, telefony itp) - powiedzmy 300 PLN/dzień netto - czyli 300 PLN/dzień *20 = 6000 PLN.

To jak jest się zawalonym pracą non stop bez przerwy. I ma się cały czas klientów.

Jak ktoś robi to taniej - to jak dobrze będzie to robić? Dokładnie tak jak napisał to mrtn.

Noormanos - piszesz że da się taniej - daj mi adres, a ja będę podzlecać im prace, skoro robią to tak dobrze.

Wszyscy będą zadowoleni.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności