Skocz do zawartości

Problem z kodowaniem znaków

Plowan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z kodowaniem znaków w źle wyeksportowanej bazie danych.

Czy ktoś zna się na tyle by pomóc mi w rozpoznaniu tego kodowania i zna jakiś konwerter który to potrafi przekonwertować ...

Przykład :

Słowo Większość

Większość

Starałem się rozpoznać co to za kodowanie poprzez program Gżegżółka, ale niestety bezskutecznie. Dziwię się również jak to możliwe by eksport bazy miał takie dziwne kodowanie. Nie ja robiłem ten eksport niestety i dlatego jestem w kropce. Zazwyczaj jest iso lub utf - w zależności od ustawień - z tego co wiem.

A można wiedzieć jak taki "export" sie generuje ? Co cały czas sie zastanawiam jak To sie robi :D

A rozwiązanie jest tam gdzie napisał Adam Krywko, masz gotową stronke która może pomóc, przykładowy kod php, ewentualnie mozesz napisać do mnie ja to zrobię (tylko musisz mieć jakies punkty e-weblinka na wymianę :) )

To miała być inspiracja. Wprowadź do tego skryptu swoje znaczki :)

Maximus Marius: Trzeba trafić na okazję. Trzymasz bazę danych w i365.pl i czekasz aż zaczną przenosić serwery. Duże szanse, że Twoja baza już nigdy nie będzie taka sama :) (a na serio to trzeba złe kodowanie wybrać przy zakładaniu bazy lub tabel, ew. przy eksportcie)

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Potwierdzam skrypt z wątku 43135 jest raczej inspiracją a nie gotowcem. Trudno przewidzieć co zostało namieszane podczas exportu bazy danych albo podczas migracji z jednego serwera na drugi. To już trzeba zrobić samemu na podstawie pliku który się posiada (w sumie to będzie proste COPY -> PASTE tych kilku polskich krzaczków czyli bedą to minuty pracy).

Ważne jest aby zawsze sprawdzić kodowanie bazy bo czesto na hostingach jest latin1_swedish_ci zamiast jakiegoś utf8_general_ci.

Najlepiej też nie używać phpMyAdmin tylko programów dostarczanych z mysql: mysql.exe / mysqldump.exe itp.

Ja bym polecał tak:

sprawdzenie dokładnie przy pomocy jakiegoś ciekawego narzędzia (np. Grzegzółka) rodzaju kodowania a następnie szukanie przyczyny - np. nieprawidłowe nagłówki serwera, jakaś dziwna metoda na końcu, konwertująca.

Jak już znasz rodzaj kodowania, to możesz próbować znaleźć przyczynę. Jeśli będzie to proste, to również rozwiązanie nie powinno stanowić kłopotów. Jeśli natomiast znalezienie źródła zacznie Cię irytować, po prostu zacznij buforować output i przepuszczać go przez funkcję TwojeKodowanieToIso88592()..

zadziała :-)

pzdr.

To miała być inspiracja. Wprowadź do tego skryptu swoje znaczki :unsure:

Maximus Marius: Trzeba trafić na okazję. Trzymasz bazę danych w i365.pl i czekasz aż zaczną przenosić serwery. Duże szanse, że Twoja baza już nigdy nie będzie taka sama :) (a na serio to trzeba złe kodowanie wybrać przy zakładaniu bazy lub tabel, ew. przy eksportcie)

Potwierdzam skrypt z wątku 43135 jest raczej inspiracją a nie gotowcem. Trudno przewidzieć co zostało namieszane podczas exportu bazy danych albo podczas migracji z jednego serwera na drugi. To już trzeba zrobić samemu na podstawie pliku który się posiada (w sumie to będzie proste COPY -> PASTE tych kilku polskich krzaczków czyli bedą to minuty pracy).

Ważne jest aby zawsze sprawdzić kodowanie bazy bo czesto na hostingach jest latin1_swedish_ci zamiast jakiegoś utf8_general_ci.

Najlepiej też nie używać phpMyAdmin tylko programów dostarczanych z mysql: mysql.exe / mysqldump.exe itp.

Dzięki panowie, pokombinuję z moimi znaczkami i może pójdzie (nie doczytałem całego wątku do końca ;) )

Ja bym polecał tak:

sprawdzenie dokładnie przy pomocy jakiegoś ciekawego narzędzia (np. Grzegzółka) rodzaju kodowania a następnie szukanie przyczyny - np. nieprawidłowe nagłówki serwera, jakaś dziwna metoda na końcu, konwertująca.

Jak już znasz rodzaj kodowania, to możesz próbować znaleźć przyczynę. Jeśli będzie to proste, to również rozwiązanie nie powinno stanowić kłopotów. Jeśli natomiast znalezienie źródła zacznie Cię irytować, po prostu zacznij buforować output i przepuszczać go przez funkcję TwojeKodowanieToIso88592()..

zadziała :-)

pzdr.

Pisałem w pierwszym poście o gżegżółce przecież ... :jezyk1:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności