Skocz do zawartości

Problem z Vista

alumilut

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Vistę można zastąpić Windows XP

Na forach internetowych roi się od porad typu „wywal Vistę i zainstaluj XP” lub „Vista to śmieć”. Dotyczy to zwłaszcza użytkowników laptopów, którzy bardzo często rozczarowani są nowym produktem Microsoftu. Wielu zniechęconych forumowiczów korzysta z rad, „wyrzuca” Vistę ze swojego notebooka… i potem żałuje. Dopiero później się okazuje, że w wielu laptopach Visty nie da się zastąpić Windowsem XP. Jeżeli producent nie oferuje downgrade do niższej wersji systemu operacyjnego oraz nie udostępnia odpowiednich sterowników do XP to z takich rad lepiej nie korzystać.

Co sadzicie o tym.

A moze ktos ma to -

downgrade do niższej wersji systemu operacyjnego oraz nie udostępnia odpowiednich sterowników do XP to z takich rad lepiej nie korzystać.

Pozdrawiam.

Czyżbyś cytował artykuł sponsorowany z PCWK / GW? Na prawdę te czasopisma nisko upadły publikując te "fakty". Nie wiem czy oni sami to wymyślili, dostali wytyczne czy tekst pochodził z microsoft ale był tak niskiej jakości że nawet osoba która na oczy nie widziała komputera zwuważyłaby tam pełno błędów logicznych. Jeśli firma z redmond tak chce "zachęcić" użytkowników do korzystania z Vista to w moim odczuciu mówi to wszystko o jakości tego systemu.

Z resztą podobnych kwiatków było w artykule co niemiara. Kolejny przykład: vista jest szybsza od XP bo choć wszystko na niej chodzi wolniej... to szybciej kompresuje video :blush: Wolno się uruchamia i zużywa więcej pamięci, po to, żeby więcej załadować do buforów i działać szybciej... i dlatego pewnie chodzi wolniej. DRM nie ma wpływu na działanie systemu, chociaż są problemy z wydajnym odtwarzaniem dźwięku i video, etc. etc.

Miałem ten sam problem na lapku jednak w końcu odpaliłem CD Winxp. Musisz znaleźć botowalną płytę xp, wydaje mi się że problem polega właśnie w botowaniu płyty. Czasem chce a czasem z innej płyty nie chce - miałem taki problem.

Porada przed usunięciem visty spisz sobie dokładnie chipsety z grafiki, dzwięku, lanu itp, bo usunięcie visty to jedno ale zainstalownie wszystkich sterów póżniej to drugie myślałem że to będzie proste :blush: (od 12 lat składam PCety)

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

A jaki to model laptopa ?

Może na nim sie nie da zainstalować XP i wtedy to po ptakach :)

XP z SP2 to teraz standard i instaluje sie razem z systemem operacyjnym.

I kolejna sprawa to pwisac do google: model laptopa + windows XP

I patrzymy co sie pojawia :D Jakbys podał już model to pewnie było by PIO, a tak to bedą inne strony i może ktoś już z tym walczył :D

HirenBootCD - to mam zawsze przy sobie jak ide gdzies komus kompa naprawiac tzw plyta ratunkowa :) jest tam sporo niezlych programow odpal program typu Ranish Partition Manager wzwal wszystkie partycje lacznie z ta recovery visty bo pewnie jest ukryta. Od X czasu XP jest sprzedawane z SP2 zinterowanym.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności