Skocz do zawartości

Rewelacyjny email od google :)

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z księdzem. Są wytyczne dla webmasterów i trzeba ich przestrzegać.

hahahah - tylko i wyłącznie chyba na domenach na których nam zależy.

Wytyczne - brzydko mowiac niech sobie je wielkie G. w wielki zad włoży, jeszcze się zaraz okaże, że G. napisze nowy standard budowania stron i wszystkie znaczniki wykasują szczególnie a href. Google to niech najpierw pomysly o zachowaniu standardu budowania stron a dopiero pozniej uczy webmasterów jak mają budować strony.

Kwestie czasu, skasują kogoś większego to pewno ten ktoś zechce ukrócić ich praktyki monopolistyczne ;) - przy tym udziale są juz monopolistami a choćby zakaz sprzedaży linków budowanych zgodnie ze standardem budowania stron to praktyka monopolistyczna za którą powinni zostać ukarani.

Więc należy budować ładne bezpieczne strony i walić brzydkie mniej przydatne - i nie nazywałbym tego spamowaniem.

Google zbyt mocno się przyzwyczaiło do tego web 2.0 świata, gdzie kontent pod ich kase budowali ludzie, a teraz wielkie HALO!.

Szkoda że tylko czytają ;) PIO, bo bym chętnie takiemu udowodnił na screenach jak zarabiali, zarabiają krocie na spamie a teraz pseudo z nim walczą.

Ogólnie mnie cieszy że się zabrali za robote, bo chociaż są świadomi że nie można wiecznie ciągnąć tylko zysków z pracy webmasterów. Dzisiejsze Google przypomina stary Onet Szukaj - tak z 2004-2005, zapomina także, że ludzie nie lubią monopolistów a stosowanie praktyk monopolisty często skutkuje zepsuciem wizerunku.

Zresztą czy można jeszcze coś zepsuć, owszem na Świecie jest jeszcze pełno fascynatów Google, ale to tak jakby się fascynować Microsoftem - jedno i drugie istnieje dla kasy a nie by zbawić Świat.

Teraz należy czekać na bana za to że miałeś Adkontekst albo Onet Kontekst :D - ogólnie zastanawia mnie skąd oni sobie ubzdurali z tym zakazem sprzedaży powierzchni reklamowej w postaci linków.

Ale nie dziwcie się że Google kroczy w PL :D tymi krokami i że przypomina Wam to stary Onet - z tego co mi wiadomo Sz.P :) curdiplo directory pracował w Onecie. Więc prawdopodobnie przeniosły się złe praktyki starych czasów na firme Google PL.

Stawiać generatory ludzie beda a za rok PolePosition ani Ty ani ksiadz nie bedziecie wiedziec że to strona generowana przez boty. Poprostu obudzicie sie :) w nowym Świecie z wytycznymi google jako tapeta. To tak na rozweselenie.

A na powaznie czym wiecej bedzie złych stron, tym ich algorytmy beda glupsze a ich nauka będzie wymagala coraz większego zaangazowania ludzi do pracy i zrobi sie mały DMOZIK tyle że tam Władzio wymiata.

• Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Piszesz Mr. Szook że Google zarabia - cel każdej firmy.

Dziwi mnie tylko że pozycjonerzy którzy dzięki wyszukiwarce Google zarobili swoje i zarabiać będą mają zero szacunku dla tej wyszukiwarki.

Jeśli przeciętny pozycjoner który nie ukrywajmy jest PIONKIEM w całej tej grze osiąga dochód taki jak chociażby

prawnik to moim zdaniem powinien stulić uszy i dziękować wielkiemu G.

Różnica pomiędzy Microsoftem a Google jest taka że 99% użytkowników windowska są tylko biernymi użytkownikami (nie mają z tego profitów) a użytkownicy Google mają możliwości dorobić się na niej (Adsense, Adwords, Pozycjonowanie etc). - Ta różnica pozwoli google być lepszym od microsoftu na długie lata.

Hmm moze to kwestia że ja to widze inaczej, to Google zarabia dzieki webmasterowi - gdyby nie serwowanie cudzej treści ;) to mogli by zwijać biznes.

Zwróc także uwage - napisałem zarabia na cudzej treści ale także na spamie i tylko jak ktoś pyskuje albo skacze zbyt wysoko ;) to go skracają. Mógłbym dać setek przykładów ile kasy zarobili i zarabiają na spamie o którym tak głośno mówią lecz jest to akurat zbędne.

Zwróć też uwage na jeden fakt - zarabia dzięki Google - nie - pozycjoner zarobi z każdej innej wyszukiwarki w której będzie musiał pozycjonować, więc nie zarabia dzięki Google tylko dzięki pozycjonowaniu w wyszukiwarkach. W 2003-2004 co 4 klient interesował się pozycjonowaniem w G. - większość targetowała się na szukaj.wp.pl i szukaj.onet.pl - więc pozcyjoner już wtedy zarabiał bez udziału Google.

Nie widze powodu do szacunku szczególnie dla firmy która stosuje praktyki monopolistyczne. Za co mam ich szanować ? za fakt karania np. za sprzedaż linków - przecież to już lekka paranoja. Zakładajmy że prowadze Blog i chce na nim zarobić, a nie chce stawiać na małym blogu systemu reklamowego tylko sprzedać kilka linków, niechce też adsense bo np. źle dobiera reklamy. Google takimi działaniami wymusza - chcesz zarabiać masz wybór Adsense.

Może poprostu Ty zarabianie opierasz tylko o Google, co jednak nie oznacza że wszyscy pozycjonerzy. Nie chciałym ci mówić nawet jaki traffic potrafi wygenerować Szukaj Onet :D. Dlatego też Google jest dla mnie jedną z wielu wyszukiwarek, która dosyć że zarabia na cudzej treści, to stara się jeszcze wymuszać śmieszne wytyczne.

Co do zarabiania jak wyżej - dla mnie Google nie różni się niczym od Microsoftu - bowiem wymusza zarabianie na Adsense, Adwords - zakazując choćby sprzedaży linków.

Ja w google to zadaje tylko zapytanie site: żeby widzieć ile się zaindeksowało i stawiam strony pod traffic i wcale ich szanować nie będę, bo nie indeksuja tych stron z dobrego serca, tylko po to by na tym contencie zarobić kasiore.

Myśle że G. zdaje sobie sprawe, że za rok, dwa nie będą wstanie rozpoznawać dobrych od złych stron, bo strony generowane przez boty będą często lepsze od tych robionych przez ludzi. Możliwości programistyczne są coraz większe i niesą zastrzeżone tylko dla Google, tak jak kiedyś posiadanie portalu z ruchem było zastrzeżone dla wielkich jak Onet,Wp, Hoga, o2 tak od 2004 roku sporo tego trafficu zabrali ludzie którzy wiedzieli jak wykorzystać traffic z wyszukiwarek. Dziś już pozycjonuje się każdy.

Co do następnych praktyk monopolistycznych. Adwords - reklamy firmy Google na 1 pozycjach - przecież wiadomo że Google samo sobie nie płaci i może dać nawet milion dolarów za klika. Ich adwordsy pojawiają się zawsze nad reklamami firm jeżeli związane są z konkurencyjnymi usługami. To mnie aż dziwi, bo przecież tego typu praktyka może zniechęcać reklamodawce do reklamowania się w Adwords.

Zwróć też uwage na jeden fakt - zarabia dzięki Google - nie - pozycjoner zarobi z każdej innej wyszukiwarki w której będzie musiał pozycjonować, więc nie zarabia dzięki Google tylko dzięki pozycjonowaniu w wyszukiwarkach.

Zgoda ale stosunek pozycjonerów do Onetu jest chyba podobny jak do Gooogle:)

P.S. Google według mnie to najlepsza firma XX wieku.

no pewnie że tak ;) wszystko mogą, ale ja nie lamętuje, mi to wisi i tak postawie 100 nowych które robią się 2 min, nawet jak dostają bana to zarabiają na 30 nowych.

Dlatego Xann skoro już doszedłeś do tego wniosku, to nie szukaj tajnego spisku w sensie że to był atak Google bezpośrednio w Ciebie, wyłapali dali bana i szanse powrotu. Jak sam wyżej napisałeś, chcesz być musisz się dostosować.

Jednak masz prawo uważać, że wiki na stronie to nic złego w końcu jest po to właśnie żeby ją pobierać, dmoz tak samo.

Niema co się martwić ja tam w Y! widze coraz więcej POLSKOŚCI ;) a jak za 3-4 negocjacjami Microsoft kupi w końcu Y! to curdiplo direktory Google będzie musiał się mocniej wykazać, dziś wiele robić nie musi bo dostał produkt z wypracowaną pozycją.

Rozmawiałem z kilkoma firmami które są klientami Google Adwords - oni także rozmawiają z innymi partnerami których coraz częściej denerwuje fakt że dosyć że opłacają reklamy to Google wciska się tam ze swoimi produktami.

Dlatego Xann skoro już doszedłeś do tego wniosku, to nie szukaj tajnego spisku w sensie że to był atak Google bezpośrednio w Ciebie, wyłapali dali bana i szanse powrotu.

Nie szukam spisku w google tylko życzliwego na tym forum takiego co pisze spam raporty nie wiesz kto to taki ? ;)

Google nawet nie zauwaza takiego Xanna chyba nikt o zrowych zmysłach nie myśli ze google zwrociło uwagę na Xanna jako potencjalne zagrożenie ;)

To nic innego jak tylko uprzejmie donoszę........

Marketing internetowy dla firm

Xann nie, ale ciesz się że to nie ktoś taki jak ja, bo gdyby był taki jak ja - czyli znający 80% zaplecza weblinka, to wyobraź sobie że dzisiaj pewno byś poszedł szukać nowego zawodu.

Uważam że jak ktoś już by sie trudził Xannem to nie napisałbyś o 20 domenach tylko o wszystkich co już ci pisałem wyżej.

Dlatego też może dobrze się stało że dostałeś na 2-3 bo więcej nie postawisz na firmówce klienta WIKI i nie poleci kiedyś 200.

Z drugiej strony dziwi mnie fakt, że jako pozycjoner nawet o tym pisałeś. Przecież gdyby tak sobie przeanalizować, to teraz co 3 klient zlecający SEO pewno zastanawia się czy też ma WIKI na stronie bo ktoś zgapił od Xanna. Dlatego też dziwiłem się że tak głośno o tym piszesz, MMP otworzył w tym dziale wątek o tytule Google strzela sobie w kolano, a ja mam wrażenie że Ty tworząc ten powinieneś napisać Xann strzela sobie w kolano, bo z pkt marketingowego, wcale nie jest dobrze, że ktoś przeczyta o tym że dostałeś bana na firmówkach za to że był tam dmoz i wiki.

Kiedy ty się obudzisz ?

Ja czy Ty, zauważ insynuacje - gdybym to ja miał się obudzić to ja pewno bym stworzył wątek a to Ty się budzisz i go stworzyłeś.

Zwróć tez uwage na fakt - wchodzi klient czyta, Xann dostał bana na firmówka i stronach klientów bo wstawiał WIKI - jak sądzisz w przyszłości zaryzykuje. Dlatego dziwi mnie bardzo fakt jak szukasz współczucia na swoją tzw. głupote, bo nie zamierzam Cie obrazać, ale przyznasz że to głupota.

CO do budzenia to sam też przyznasz że tworząc ten wątek obudziłeś się, a sugerujesz że ktoś musi. Przecież to Ty przez 20 postów płaczesz o tym na jakie to wartościowe domeny dostałeś bana i jak ciężko będzie to odbudować. Nie bardzo rozumiem jak tak piszesz, bo sprawiasz wrażenie jakby 20 postów wcześniej pisał klon Xanna a nie Ty.

Xann nie, ale ciesz się że to nie ktoś taki jak ja, bo gdyby był taki jak ja - czyli znający 80% zaplecza weblinka,

:):P:rotfl::rotfl:

Kiedy ty się obudzisz ze znasz 80% zaplecza eweblinka :)

Ten wątek jest oczym innym niż piszesz :)

Jak bys nie wiedział to ci powiem o czym jest :)

O tym ze google wywala strony zrobione pod wyszukiwarki

Dla Szooka powtorze jeszcze raz , czytaj powoli: google wywala strony robione pod wyszukiwarki.

A kto tutaj na PIO nie robi stron pod wyszukiwarki TY ? Rozumiem ze Twoje autokatalogi to nie są pod wyszukiwarki ? tak :)

Marketing internetowy dla firm

są, ja przeciez o tym pisałem. Ale one są typowo pod wyszukiwarki.

Ja powiem więcej nawet, taka osoba jak ja robiąc nawet wartosciowe strony robi je pod wyszukiwarki.

Powód jest jasny - kasa, nie robię strony o tym co w kinach po to bo lubie kina, a osoba która robi strone o hotelach bo lubi hotele. Wiec nawet tworząc wartościowe strony spora częśc ludzi tworzy je pod wyszukiwarki, pod traffic, systemy kontekstowe itp., tylko można tutaj rozróżnić kwestie przydatności danej witryny. Jest oczywiście jeszcze część ludzi która tworzy strony z tzw. pasji, tzn jakieś takie małe strony poruszające daną tematyke.

Jednak większośc obecnie powstających stron tworzonych jest pod wyszukiwarki nawet jeżeli są to strony spełniające wszystkie wytyczne Google. Dlatego idąc tym tokiem warto jest stworzyć 30 spamiarek i 10 stron pod wyszukiwarki.

Google w meilu określiło to oczywiście dość szeroko, choć jak sądze nie chodziło im o to że strona o podobnej tematyce już jest, tylko o to że w głebi serwisu jest wiki itp.

A Ty poprostu zbyt mocno uczepiłeś się tego co tam napisali - stworzona pod wyszukiwarki, bo nie sądze by mieli banować wszystkie strony stworzone pod wyszukiwarki. Gdyby tak było banowali by także np. strony firmowe które mają swoje odpowiedniki już w sieci, np. inna grafika, treści ta sama oferta, coś jak na zasadzie dodania strony do katalogu Onet.

ale widze ze ladnie koledzy z Googla wycieli Kaspara Szymańskiego z wlasnej wyszukiwarki

Ostatecznie oznajmiam ze wkroczylismy w ere totalnej inwigilacji, nie wierzcie w to co widzicie (szczegolnie w wyszukiwarkach)

:]

Uwaga wielki brat patrzy

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności