Skocz do zawartości

Wiele domen do jednej strony

Dynuel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką sytuację iż posiadam parę domen, mniej więcej takich:

te do serwisu:

• serwis.net
  • serwis.org
  • serwis.info
  • serwis.pl

(tutaj pewnie jeszcze przybędzie pare lokalnych np: .de .fr .us .co.uk

oraz pare prywatnych:

• pseudo.net
  • pseudo.com
  • nazwisko.net
  • nazwisko.info

obecnie wszystki domeny są przypisane do głównego serwera na stronę główną

i teraz pytania:

1. czy wiele domen odsyłających pod tą samą lokację może mi w jaki kolwiek sposób zaszkodzić w wynikach wyszukiwarek?
  2. czy nie zostanie to uznane sa jaką kolwiek formę spamu?
  3. czy moze lepiej na wszystkich innych (poza tą główną z którą chce by serwis był kojazony) dać jakieś info i dopiero tam link do własciwego serwisu
  4. czy nie przypisywać domen prywatnych (pseudo, nazwisko) do serwisu?
  5. czy dodać wszystkie do Webmaster Tools w google?
  6. czy google widzi strony z różnych domen osobwno? tak jak np z www i bez www za dwie rózne strony, czy lepiej promować tylko jedną domenę?

punkt 3 najlepiej zrobić,

jeżeli główny serwis jest spory to można na innych domenach zrobić serwisu powiązane z głównym,

jak np. serwis jest o motoryzacji, to na innych domenach możesz zrobić małe strony tematyczne o danej marce, czy modelu, z nich linkować, przesyłać po więcej informacji do głównego serwisu...

---

reszta odpowiedzi:

1. nie zaszkodzi, Google powinno wykryć tą sytuację i ignorować w wynikach wyszukiwania inne domeny (główną dla Google będzie ta najlepiej linkowana),

2. nie, po prostu to co wyżej,

4. jak wyżej,

5. po co?

6. tak, widzi osobno, ale dąży do tego, aby w wynikach była tylko jedna domena, promować należy tylko jedną domenę do tej samej treści

i na koniec mała uwaga, dla Google domena bez linków do niej praktycznie nie istnieje...

punkt 3 najlepiej zrobić,

jeżeli główny serwis jest spory to można na innych domenach zrobić serwisu powiązane z głównym,

jak np. serwis jest o motoryzacji, to na innych domenach możesz zrobić małe strony tematyczne o danej marce, czy modelu, z nich linkować, przesyłać po więcej informacji do głównego serwisu...

to rozwiązanie raczej odpada gdyż wszystkie domeny mają taką samą nazwę np. xxx.net xxx.org xxx.info xxx.pl, zresztą nie miał bym tam czego dać gdyż cały serwis będzie jednym skryptem

ale czy koniecznie dawać jakieś głupawe notki typu: "trafiłeś na poddomenę, główny serwis znajduje sie na: xxx.net" ?

a moze lepiej pozostawić jak jest, wtedy może będę miał większe szanse w rankingu (np. obecnie pod tym samym słowem kluczowym jedne domeny są wyżej od innych, a jeszcze inne nie są zaindeksowane), bo mnie to akurat totalnie obojętne przez które domeny użytkownicy wchodzą, w tym przypadku jak juz wspominałem mnie chodzi najbardziej na tym iż boję sie czy nie zostanie to uznane za jakiś spam

5. czy dodać wszystkie do Webmaster Tools w google?

5. po co?

po to by na przykład widzieć które domeny są zaindeksowane ( " ...a jeszcze inne nie są zaindeksowane"), różne statystyki itp itd, a właśnie zaszkodzi to w czym kolwiek?

i na koniec mała uwaga, dla Google domena bez linków do niej praktycznie nie istnieje...

każda [ poprawka: "praktycznie każda" ] domena istnieje, gdyż choćby nawet linki z samego WHOIS, bynajmniej moje w ten sposób zostały wykryte

Ktoś ci dobrze radzi a Ty nie słuchasz :) Twoja wolna wola.

każda domena istnieje, gdyż choćby nawet linki z samego WHOIS, bynajmniej moje w ten sposób zostały wykryte

A tego to nie rozumiem co autor miał na mysli

Ktoś ci dobrze radzi a Ty nie słuchasz :) Twoja wolna wola.

nie ze nie słucham tylko rozważam rózne opcje, chcę dowiedzieć sie co więcej ludzi uważa na ten temat, na ten temat nie ma konkretnych informacji są te bliższe prawdzie ale również spekulacje, samym dowodem są takie słowa w wypowiedzi poprzednika jak np. 'powinno', nikt nie wie jak jest na prawde

a jeżeli Pan :D nie ma nic przeciwko to prosił bym właśnie o popracie słusznych treści, z któymi sie Pan zgadza, bym wiedział na co dokładnie zwracać uwagę, gdyż obecnie Pańska wypowiedz nic nie wnosi mojej poczatkującej osobie, jedynie nieuargumentowaną krytykę

każda domena istnieje, gdyż choćby nawet linki z samego WHOIS, bynajmniej moje w ten sposób zostały wykryte

A tego to nie rozumiem co autor miał na mysli

chciałbym zwrócić uwagę iż jest mase stron na których można sprawdzać czy owe domeny są zajęte, po prostu listy wykupionych stron, oferujące usługę WHOIS oraz dające od razu linka do danej domeny by zobaczyć co sie pod nią znajduje, choć tutaj akurat nie ma to znaczenia... bynajmniej moja bardzo dziwaczna domena (chodzi o nazwe), zarejestrowana z rok temu, a na pewno nigdzie nie wyrózniona w necie, jest zaindeksowana

Przekieruj na strone docelową tylko jedną domenę. NA pozostałych możesz dać linka dla googla i przekierowanie dla userów tak zeby robot tego nie czytał (ale bedzie to niezgodne z wytycznymi google :) )

edit: a tak w ogóle to po co Ci tyle domen skoro nawet nie wiesz co z nimi zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności