Skocz do zawartości

PHP zaawansowane - jaka książka

stat4seo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem że kupię książke do dalszej nauki php.

Mam mocne podstawy więc szukam książki, nie od początku - tylko zaawansowanej.

Spodobały mi się jak narazie dwie,

ks1 oraz

ks2.

Która z nich wg. Was to lepszy wybór ?

Ktoś z was miał z nimi doczynienia ?

pozdrawiam ;)

logo-stat4seo-blue-small.png

Książka "PPH. Zaawansowane programowanie" jest taka właśnie jak nazwa mówi i głównie traktuje o projektowaniu zorientowanym obiektowo. Bynajmniej nie jest to pozycja "do poduszki" ;)

Jeśli chcesz ogólnie zwiększyć poziom wiedzy i praktycznych umiejętności polecił bym:

PHP. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty.

Styl kodowania

Programowanie obiektowe i wzorce projektowe

Obsługa błędów

Korzystanie z szablonów Smarty // powiedzmy poza tym dziełem ;)

Testowanie modułów

Zarządzanie wersjami – system CVS

Techniki buforowania

Dostęp do baz danych

Autoryzacja użytkowników

Tworzenie środowiska rozproszonego

Wykorzystanie usług sieciowych

Wydajność aplikacji

Tworzenie rozszerzeń PHP

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja sądze, że jeżeli masz mocne podstawy, to rozszerzyć swoją wiedze możesz używając swojego mózgu i szukając informacji w internecie. Ksiazka na pewno nie bedzie zawierala takiej ilosci informacji. Ona moze ew. miec ich mala czesc i dobrze je uporzadkowac. Dlatego tez mysle, ze nie warto tracic pieniedzy - chyba ze jest sie bardzo leniwym i sie ma ich w nadmiarze (oczywiscie pieniedzy).

1. Z pewnością niemam $$ w nadmiarze

2. Doceniam php.net - to prawdziwa skarbinca wiedzy dla programisty, ale wszystkiego ( wg. mnie ) z tamtąd sie nie naucze.

3. Często nie mam dostępu do internetu, tylko notebook bez neta, tak więc potrzebuję książke, jak siedze bez neta to czytam po raz ~enty tą samą publikacje którą już posiadam ;)

4. Zdecyduje się chyba Vademecum profesjonalisty

pozdrawiam ;-)

logo-stat4seo-blue-small.png

mela napisał(a):
2. Doceniam php.net - to prawdziwa skarbinca wiedzy dla programisty, ale wszystkiego ( wg. mnie ) z tamtąd sie nie naucze.

Nie wiem czy istnieje książka, któa dokładniej opisuje php niż jego oficjalna dokumentacja + komentarze userów w tej dokumentacji.

mela napisał(a):
3. Często nie mam dostępu do internetu, tylko notebook bez neta, tak więc potrzebuję książke, jak siedze bez neta to czytam po raz ~enty tą samą publikacje którą już posiadam ;)

Na php.net można sobie pobrać offlineową dokumentację. Ma jedną wadę - nie ma w niej komentarzy użytkowników.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Ja polecam VP, ta pierwsza książka jest taka trochę "dziwna", przynajmniej sądząc z opisu wydaje mi się że to książka na bardzo podstawowym poziomie.

*Tworzenie prostych narzędzi obiektowych

(?)

*Połączenia z bazami danych

Całkowite podstawy, po co?

*Stosowanie protokołu SOAP

Materiał do oddzielnej książki i to bardzo obszernej

*Komunikacja z użytkownikiem i mechanizmy sesji

Podstawy, po co?

*Studium przypadku – automatyzacja pracy działu sprzedaży

Do książki o projektowaniu a nie PHP.

Raczej szedłbym w kierunku wzorców projektowych i zaawansowanego SQL. Najlepszym materiałem jest kod pisany przez innych.

Mion napisał(a):
Książka "PPH. Zaawansowane programowanie" jest taka właśnie jak nazwa mówi i głównie traktuje o projektowaniu zorientowanym obiektowo. Bynajmniej nie jest to pozycja "do poduszki" :D

Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty.

Mam ta książkę prawie nie używaną. Ogólnie trochę za bardzo zaawansowana jak dla mnie.

Jak ktoś chce to mogę sprzedać taniej niż w księgarni.

A czym jest PHP zaawansowane ? możesz trochę przybliżyć co to dla Ciebie znaczy ?

Jeżeli ja nie wiem jak coś zrobić w PHP to w parę chwil znajdę to w internecie, co prawda trzeba mieć trochę wiedzy aby ocenić na ile znalezione rozwiązanie jest dobre i nie nie sie ze sobą różnego rodzaju problemów wydajnośc zasoby itp.

napisałeś: Mam mocne podstawy więc z czytaniem kodu nie powinno być problemu

Ogolnie najszybszą metodą nauki jest czytanie kodu. Co prawda są książki które poruszają dużo ciekawostek z PHP ale zazwyczaj dość powierzchownie. Chyba ze nie mowimy o polskich książkach to wtedy więcej by sie znalazło dobrej literatury

czyli podsumowanie:

www.php.net + google + https://www.google.com/codesearch i to wystarczy

To co polecił Maximus jest bardzo dobre. Też mam tę książkę, chociaż już z niej nie korzystam. Teraz próbuję przyswoić dwa tytuły wydawnictwa O'Reilly (oni to jednak robią trudne książki): "PHP 5 - nowe możliwości" oraz "SQL - receptury".

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

PHP 5. Nowe możliwości -> Cena / Przekaz nowych możliwości jest do przyjęcia. W sumie opisuje nowości w stosunku do php 4 poparte przykładami...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

cicik napisał(a):
  mela napisał(a):
3. Często nie mam dostępu do internetu, tylko notebook bez neta, tak więc potrzebuję książke, jak siedze bez neta to czytam po raz ~enty tą samą publikacje którą już posiadam :D

Na php.net można sobie pobrać offlineową dokumentację. Ma jedną wadę - nie ma w niej komentarzy użytkowników.

Jest wersja rozszerzona o komentarze w języku angielskim: https://pl.php.net/get/php_manual_chm.zip/from/a/mirror

Język polski pewnie też dałoby się zrobić, ale nie próbowałem.

Ja czytałem PHP5. Profesjonalne tworzenie oprogramowania. Książka o tyle ciekawa, że jej autorem jest twórca PHPUnit. Stąd testowanie i podstawowe wzorce projektowe są tu nieźle opisane. Modelowanie jest potraktowane po macoszemu, ale nie można się wiele spodiewać ;) Reszta rozdziałów, ze względu na objętość książki, stanowi raczej wstęp do tematu, ale przyznam że jest to wstęp rzeczowy.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności