Skocz do zawartości

Google strzela sobie w kolano?

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

wg. mnie google to komercyjna firma i jak wcześniej to zaznaczono będą sprawdzać na ile mogą sobie pozwolić...

Na razie na horyzoncie nie widać żadnej konkurencji...

Szkoda że w Polsce tak jak w serwisach aukcyjnych rodzimy produkt jest nie do pobicia tak rynek wyszukiwarek został oddany bez walki...

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Chodzą mi po głowie sprawy sądowe w USA sprzed kilku lat (2 - 3?), gdzie Google musiało udowadniać, że pozycje w serpach nie są ustalane ręcznie tylko przez algorytm. Było to bardzo ważne i chodziło o duże pieniądze (nawet jak dla nich), nie wspominając już o PR.

Dobrze że o tym napisałeś. Tak mi coś świtało o tym, ale nie pamiętałem dokładnie o co chodziło. Myśle, że taki przebieg rozprawy sądowej w USA był super informacją dla tamtejszych pozycjonerów. Mieli prawie pewność, że Google nie ingeruje ręcznie w wyniki i że robić tego nie może, bo czeka ich ban od Wuja Sama.

Ciekawe o co dokładnie ich oskarżano. Pewnie o to, że piszą iż Google to 100% automat i nikt od nich nie może wpływać na pozycje strony (głównie jej poprawiać), a ktoś się dopatrzył działań "czynnika ludzkiego". Oczywiście poza filtrowaniem.

W Polsce to oni sobie mogą robić wszystko to, na co szefostwo pozwala, albo i więcej. Niestety jesteśmy ciągle "trzecim światem" i przez parę lat jeszcze będziemy :(

Zgadzam się, że jesteśmy sporo z tyłu, ale jeśli Google miało doświadczenia opisane powyżej, to i w Polsce nie pozwoli sobie na przesadne manipulowanie wynikami. W końcu to część wielkiego koncernu i nie sądzę aby polski oddział miał aż taka swobodę działania.

Widocznie myslisz ze Google a pozycjonowanie istnieje od wczoraj. Jak sadzisz Google było jako 1 wyszukiwarka ?

Oczywiście, że nie ;) Wobec tego przyjmijmy że wyszukiwarka była pierwsza. Przeczytaj założenia projektu dowolnej wyszukiwarki. Do działania takie coś nie potrzebuje "pracowników", którzy poprawiają strony, tworzą farmy czy grzebią w indeksie. Gdyby zabrakło pozycjonerów jedynym skutkiem byłoby to... że indeks jest lepszy jakościowo i mniej zaspamiony.

Poprzednicy dobrze napisali, ze SEO tylko pozytywnie wplywa na po wyniki jak i kase z adwords.

Zgadzam się, tylko niektórzy poprzednicy pomylili syntaktykę HTML i OPTYMALIZACJĘ witryny z stawianiem kolejnego spamu. SEO wpływa pozytywnie na jakość wyników i klikalność reklam. Pozycjonowanie wprost przeciwnie.

Istnieja tylko dobre strony, ludzie tworzą , google to zjada, zarabia na cudzej tresci, webmaster niema zadnego prawa zarobku itp itd.

2 pierwsze punkty ok. Zarabia na kierowaniu ludzi do treści a webmaster może to zablokować.

Moze pomyslisz o tym tak: 90% ludzi posiadających www nie zna sie na SEO, google im zjada strony, zasoby serwerow, zarabia na nich kasiore - moze to Google jest zle ?, dlaczego stron nie SEO nie indeksuja tylko za zgoda.

To idiotyczny argument. Równie dobrze możesz twierdzić, że producenci okien są źli bo ludzie nie znają się na ich przepuszczalności cieplnej i nie wybierają do domów optymalnych modeli. Taaa.... google jest bardzo złe. Wystarczy jeden disallow w robots txt i to złe google na zawsze się od cennych zasobów "odwali" :( Szkoda tylko, że nikt nie ma jaj dodać tego do strony. Mógłbyś to zrobić w 1/10 czasu potrzebnego na napisanie tego posta. Apache też jest zły bo domyślnie umożliwia hotlinkowanie a żeby to zablokować trzeba dodać linijkę w htaccess? To że ktoś jest debilem i nie umie zablokować robota to nie wina google. Mógł przeczytać książkę o budowie witryn albo pójść do szkoły.

Tak jak autostrady były niczym bez szybkich samochodów, tak samo google straciło by bez dobrych pozycjonerów. I ile byś sie tu nie nagadał to i tak tego nie zmienisz.

Więc pewnie "dobry pozycjoner" stanowi dla google "wartość dodaną". Więc ile google takiemu człowiekowi zapłaci? Nic? Jeszcze próbuje wywalić jego spamy zaburzające działanie algorytmu z indeksu. Złe, niedobre google ;)

Google byłoby niczym bez pozycjonerów

Email byłby niczym bez Leo Kuvayev'a

Google było by niczym bez internautów z niego korzystających

O i to już jest jakieś rozsądne porównanie.

Na razie na horyzoncie nie widać żadnej konkurencji...

Może skończycie te bajki o "monopolach". MSN, Y, WP, netsprint, onet. Gdzie tu jest brak konkurencji i monopol?

Szkoda że w Polsce tak jak w serwisach aukcyjnych rodzimy produkt jest nie do pobicia

Jeśli mówisz o allegro? To produkt tak samo "rodzimy" jak ebay, jeśli ci chodzi o świstak to chyba pomyliłeś statystyki.

Kawa, uważasz pozycjonerów za grzeszników, że nas tu tak dzielnie ewangelizujesz? Uważaj żebyś nie został uznany za fałszywego proroka. :)

Internet nie jest własnością google, ani żadnej innej wyszukiwarki. Nie one stanowią "prawo" w sieci". Mam prawo postawić w sieci precla katalog, czy co tam jeszcze i co mi zrobisz? Do dzielnicowego (google) zakablujesz?

Weź pod uwagę, że google ma swoje "tajne" algorytmy wyszukiwania. Nie uważa precli, czy katalogów albo kopii dmoza za wartosciowe, to niech ich nie indeksuje, nie promuje i NIE STAWIA WŁASNYCH. Przyjrzyj sie temu www.google.de/dirhp albo temu www.google.fr/dirhp

Nie są to przypadkiem kopie dmoza w podkatalogach google? To co to jest ? Im napisz, zeby nie zaśmiecali internetu. I zapodaj na Forum co Ci odpisali.

Eksperyment Discover.pl

Kawa jednak powiedz mi czy do auta musze wstawiać alarm ? zeby wykazać niechęć jego kradzieży ?.

Twój argument jest bezsensu.

Tak jak stawiajac co mi sie chce nikt nie zmusza google do indeksowania, tak samo webmaster niema obowiazku znac robot.txt i tym bardziej go tam wstawiać.

Wiesz że w standardzie w3c tak jak jest noindex tak jest też opcja index - jak sądzisz po co ona jest ? tak dla bajeru.

Ja ci powiem po co jest index - dla etycznej wyszukiwarki która nie wali kasiory na cudzej treści.

Gdyby Google było takie świete jak opisujesz a SEO takie złe to indeksowałoby witryny tylko wyrażające zgode a nie jak obecnie nie indeksowałoby by tych które zakazują. Jak wyzej napisałem jest opcja index,noindex dlaczego Google uzywa dla siebie wygodniejszej ? - odp. prosta - bo bez tej wygody nie trzaskaliby kasiory.

I jeszcze jedno - czlowiek ma prawo na swoim serwerze postawic co chce i ile chce, google nie musi tego indeksowac - jednak czy ma prawo nazywac to spamem ? - jak narazie to ja moglbym smialo ich nazwac spamerami a do tego firmą o wielkich zasobach ktora zjada zasoby bez wyraznej zgody na indeksowanie.

Zauwaz tez, ze to ty sobie dopasowujesz wygodne argumenty na korzyść Google. Jednak gdyby ich załozeniem bylo czyste i etyczne postepowanie, to wydaliby 30 mln USD na uswiadomienie internautow by wstawiali INDEX a nie bazowali na niewiedzy.

Znam mase osob ktore niechca i nie wiedza co to robot.txt i uwazam ze wiedziec nie musza, jednak tworza ciekawe tresci na swoich malych serwisach tematycznych, ba nieznaja nawet htmla a tworza tresci dzieki ktorym Google trzaska szmal :) i nie robia tego dla trafficu z Google, tylko z pasji, nie licza na ruch z wyszukiwarek.

Tak wiec Twój argument z robot i blokowaniem uznaje za śmieszny, bo wg. mnie wyrazna wola jest oznaka checi i zainteresowania. Wyobraz sobie ze wolalbym w taki plik wpisac wyszukiwarki ktore chce by mnie indeksowaly, niz dopisywac 500 wyszukiwarke ktorej niechce. Jak Ty nie masz co robic nie oznacza ze ja, a ja juz dzis musze z logow wylapywac nowe boty japonskie, ruskie itp itd ktore smiagaja po stronie www.

Dlatego gdyby google mialo choc namiastke firmy etycznej indeksowala by witryny ktore wyrazily na to zgode tylko i wylacznie. Jednak tego nie zrobia bo maja mniej etyki niz przyslowiowy spamer w ich nazewnictwie.

NO TAK ALE JAK NIE GOOGLE TO CO

A czy ja mowie ze nie Google ? - Neostrada też czasem nie działa jak powinna, a czasem brak alternatywy.

Narazie mimo wielu rzeczy które Google robi źle i tak musze przyznać że robi najlepiej z pozostałych.

Wcale nie neguje ich jako produktu, bo napewno jest lepszy niż pozostałe, tak samo nie uwazam że aż tak zle robi, walczy o swój rynek.

Tylko jak już walczy to niech to robi na jakimś poziomie, bo teraz mocno to śmierdzi kasą, a ludzie dziwnie na to reagują.

Sądze że każda inna wyszukiwarka przy takim udziale w rynku postepowałaby tak samo albo i gorzej.

Jednak to nie zmienia faktu ze mam na ich temat jakieś zdanie.

Co do alternatyw - brak, mozna jednak asekurować się innymi wyszukiwarkami i ciągnąć traffic - wielu tak robi i jest happy.

W RU - google nie jest az tak dominujaca, w innych krajach ludzie uzywaja wlasnych badz Yahoo.

Jednak Y! nie jest alternatywą bo jakoś do tej pory mieli PL rynek w tyłku wiec jedynie moga zyskac popularnosc bo czesc ludzi bedzie miala dosyc dzialan i polityki google.

Wiesz pamietam 4 lata temu w wiekszosci oferowalo sie SEO w Onet, WP - pamietam też że klienci nie pytali o nic innego - nie pytali bo tak im powiedzial 1,2,3 webmaster - przestali pytać bo 1,2,3 webmaster przestał mówić o SEO np. w Onecie.

Przestał bo onet swojego czasu miał dość dziwną polityke - kasowal jak chcial, nie wazne czy spam czy nie.

Sądze ze jak google bedzie tak dluzej dzialalo to ich udzial stale bedzie spadal, zreszta juz spada powoli ale spada.

Internet nie jest własnością google, ani żadnej innej wyszukiwarki. Nie one stanowią "prawo" w sieci". Mam prawo postawić w sieci precla katalog, czy co tam jeszcze i co mi zrobisz? Do dzielnicowego (google) zakablujesz?

A miej sobie, tylko mi tutaj nie marudź jak to wspierasz wredne google spamowaniem sieci ;) Masz prawo sobie mieć co chcesz a google ma to prawo jako prywatna firma wywalić z indeksu żebym miał ładne i czyste wyniki ;) To chyba jasne jak słońce. Nie wiem o co toczy się dyskusja, tytuł topicu powinien być "wredne google popełnia samobójstwo - wywala spammerów" :D Co do zgłaszania - głupota. Napisze się algorytm i wyleci np. 400000 katalogów, ile w tym czasie można by ręcznie wywalić? Parę K?

Pierwsze twierdzicie, że google to nie internet a później jesteście święcie oburzeni jak coś wam z indeksu znika. Jak indeksuje to też niedobrze bo to wy powinniście jak panowie na włościach miłościwie zezwolić google na dostęp do swoich "cennych zasobów" ;) Broń Boże, gdyby akurat serwer miał zwis podczas pobierania pliku z uprawnieniami opt-in, i w efekcie strona by wyleciała. Płacz, narzekania i pozew sądowy gotowe :D Jeszcze by pewnie się zebrało stadko pokemonów które książek nie czytają i byłby następny pozew, o to że są za głupi żeby coś dodać do google :D A inni są mąrzejsi, więc tamci poszkodowani :D

Pomieszanie z poplątaniem. Pierwsze twierdzisz, że google nie jest internetem a potem masz problem z wylotami pewnych stron z indeksu... tak jakby google je z internetu usunęło, jeszcze twierdzisz że "nie mają prawa" :P A dlaczego mają nie mieć? To ich wyszukiwarka. Mogą sobie dodawać, usuwać i przesuwać wyniki tak jak im się podoba. To że wyników nie cenzurują to tylko i wyłącznie ich dobra wola.

Katalog google... w odróżnieniu od tych pseudo katalogów na standardowym szabonie które stawia się po to, żeby karmić spamiarki (sorry dodawarki) i wewalać tam wszystko jak leci DMOZ ma jakąś wartość. Przy odsiewaniu spamu też.

Im napisz, zeby nie zaśmiecali

Przecież nie zaśmiecają.

@szok:

Tak jak stawiajac co mi sie chce nikt nie zmusza google do indeksowania, tak samo webmaster niema obowiazku znac robot.txt i tym bardziej go tam wstawiać.

A to teraz motyw kradzieży, nieźle. Webmaster nie ma też obowiązku znać HTMLa, nie ma obowiązku czytać książek i nie ma też obowiązku być dobrym webmasterem. To niech nie wstawia a google będzie indeksować. Widzisz gdzieś problem, bo ja nie? Za chwilę dojdziemy do tego że FSF jest winne jak jakiś baran sobie ustawi puste hasło na konto roota.

Wiesz że w standardzie w3c tak jak jest noindex tak jest też opcja index - jak sądzisz po co ona jest ? tak dla bajeru.

Tak, jedna z opcji jest dla bajeru. Jest takie coś jak "zachowanie domyślne". Pewnie gdyby google to zmieniło to zaraz byłboby biadolenie w całej polsce że strony z indeksu wypadły a wiele firm strzeliłoby bankruta.

Ja ci powiem po co jest index - dla etycznej wyszukiwarki która nie wali kasiory na cudzej treści.

Aha czyli etyczna wyszukiwarka to taka - która przynosi straty. Nie wiedziałem. Mam nadzieję, że ty też pracujesz etycznie - miałbym dla ciebie parę projektów :D

Gdyby Google było takie świete jak opisujesz a SEO takie złe

Pozycjonowanie jest złe, nie SEO. Powinieneś znać różnicę. Już pisałem.

- bo bez tej wygody nie trzaskaliby kasiory.

Ta... jakby było ważne czy to co się pojawi pod tymi sponsorowanymi linkami ma index jeśli chodzi o robienie kasiory.

jak narazie to ja moglbym smialo ich nazwac spamerami a do tego firmą o wielkich zasobach ktora zjada zasoby bez wyraznej zgody na indeksowanie.

Więc czekam na link do twoich stron z atrybutami noindex i disallow w robots. Chyba, że tylko tak sobie piszesz jakie to google złe ale nie możesz tego niczym poprzeć. Bo jak złe to dopisujesz linijkę i jesteś happy (mam nadzieję, bo gdyby lekarstwem na całe zło tego świata - w tym google - było dopisanie jednej linijki to ja bym tak zrobił : )

Znam mase osob ktore niechca i nie wiedza co to robot.txt i uwazam ze wiedziec nie musza, jednak tworza ciekawe tresci na swoich malych serwisach tematycznych, ba nieznaja nawet htmla a tworza tresci dzieki ktorym Google trzaska szmal i nie robia tego dla trafficu z Google, tylko z pasji, nie licza na ruch z wyszukiwarek.

Oczywiście, jeśli chcą żeby im google indeksowało strony to wiedzieć nie muszą. Tzn. nie liczą na ruch na stronie? To dlaczego nie trzymają tego u siebie na dysku, po co im w takim razie serwer?

Wytłumacz mi proces "trzaskania szmalu" przez google na treści innych. Przecież gdyby nie było tych stron to by się znalazło zaraz 15 pozycjonerów którzy zaspamowali by taki "gorący keyword".

....Jak Ty nie masz co robic nie oznacza ze ja, a ja juz dzis musze z logow wylapywac nowe boty japonskie, ruskie itp itd ktore smiagaja po stronie www....

Fajnie : ) pewnie te ruskie i japońskie boty i tak robots mają w du**e. "Ale google jest BE". Chcesz jedną linijkę na wywalenie googlebota? Zrob sobie blok w htaccess i możesz wywalić tylko GB, wywal useragent *google* i żadna usługa się nie połączy. To takie proste... ale łatwiej narzekać i szukać dziury w całym.

Przestał bo onet swojego czasu miał dość dziwną polityke - kasowal jak chcial, nie wazne czy spam czy nie.

ta... WP miała taką politykę że kierowała na siłę użytkowników neostrady na wyszukiwarkę gdy tylko nie wpisali przed adresem prefixu www. Na onecie nie dość że wstawiali w pole wyszukiwania wcześniej zdefiniowany tekst to jakość była koszmarna o zamykaniu popupów nie wspomnę. I ty gadasz jakie to google jest be.

zwroc tez uwage, powiedzialem ze jest zle, ale jednak lepsze od pozostałych.

Z tym ruchem i userami - wiesz nie wstawiaja na dysk bo chce sie podzielic tematem z innymi pasjonatami.

Naprawde wartosciowej witrynie wyszukiwarka nie generuje 80%, wiec jezeli zalozeniem google jest posiadac wartosciowe witryny to staja sie zbedni.

Choc dlugo jeszcze bedzie ta forma wyszukiwania, to jednak generatorami ruchu staja sie serwisy spolecznosciowe, opiniotworcze i inne jak np. wykop.

Nie bardzo wiem dlaczego uznawac wartosci domyslne na korzysc dla wyszukiwarek, nie wyszukiwarki byly pierwsze tylko strony www, na wiekszosci zawartosci stron zarabiaja wyszukiwarki nie strony, programy partnerskie zna mala ilosc osob.

Nie kazdy twórca tresci w internecie jest webmasterem - nawet nie musi byc.

Co do WP i Neostrady - mozna to było zmienic, jednak skoro to uwazasz jako zle posuniecie, to google jest be, bo podczas instalacji FX zawsze jest jako strona głowna/domyslna w zaden sposob nie rozni sie to od tego co robila neostrada promujac WP tym bardziej że TP promowala w ten sposob swoj produkt.

Szook widzisz bo ty jesteś po prostu uprzedzony do google.

Z tym ruchem i userami - wiesz nie wstawiaja na dysk bo chce sie podzielic tematem z innymi pasjonatami.

To niech sobie doda ten disallow. Udzieliło mu się po prezydencie kaczyńskim i "nie będzie teraz gadał z google" ;)?

Naprawde wartosciowej witrynie wyszukiwarka nie generuje 80%, wiec jezeli zalozeniem google jest posiadac wartosciowe witryny to staja sie zbedni.

Przydałoby się to poprzeć jakimikolwiek statystykami. Moim zdaniem witryny w top google są wartościowe. Czyli twierdzisz, że G zużywa zasaoby - to źle. A że zużywa ich nie za dużo to jeszcze gorzej ;) (bo mogłoby zużywać więcej zasobów generując większe liczby odwiedzin).

Choc dlugo jeszcze bedzie ta forma wyszukiwania, to jednak generatorami ruchu staja sie serwisy spolecznosciowe, opiniotworcze i inne jak np. wykop.

Tak na dwie godziny albo na pół dnia zależnie jak szybko link leci w dół. Serwisy opiniotwórcze i społecznościowe nigdy nie będą znaczącymi generatorami ruchu w dłuższej perspektywie. Bo "news" jest aktualny dzień, może 2 dni w najlepszym przypadku miesiąc a co potem?

Nie bardzo wiem dlaczego uznawac wartosci domyslne na korzysc dla wyszukiwarek, nie wyszukiwarki byly pierwsze tylko strony www, na wiekszosci zawartosci stron zarabiaja wyszukiwarki nie strony, programy partnerskie zna mala ilosc osob.

Może dlatego, że jest to również z korzyścią dla stron. Np. baza się wywala i w komunikacie błędu nie ma index. Ktoś robi update, wyświetla się komunikat błędu (zanim skrypt się w całości załaduje na serwer, to częsty przypadek) - akurat google robi update i strona wypada z indeksu na miesiąc. Fajnie?

Co do WP i Neostrady - mozna to było zmienic, jednak skoro to uwazasz jako zle posuniecie, to google jest be, bo podczas instalacji FX zawsze jest jako strona głowna/domyslna w zaden sposob nie rozni sie to od tego co robila neostrada promujac WP tym bardziej że TP promowala w ten sposob swoj produkt.

Można to zmienić całkowicie usuwając program dostępowy. Co to za porównanie. Porównujesz hamskie skierowania na wyszukiwarkę które stosuje się w programach malware do ustawienia strony domowej po instalacji programu. Tzn. dla ciebie to jedno, czy za każdym razem po wpisaniu np. gazeta.pl albo forum.optymalizacja.com zamiast strony wyświetli ci się szukarka wp, oraz czy ktoś ustawi inną stronę domową.

Będziesz mógł w ogóle wejść na to forum jeśli zainstalujesz oprogramwanie neostrady? Bo bez wpisania www.forum.optymalizacja.com jedyne co zobaczysz to szukarka WP. Jeśli jakimś cudem ktoś to tak skonfigurował, że jednak się da to wiele innych stron będzie niedostępnych. Jeśli dla ciebie prostacko zrobiona kradzież ruchu to faktycznie "to samo" co ustawienie strony domowej, to nie wiem co google musiałoby zrobić, żebyś przestał narzekać ;)

Mnie zastanawia skąd tak popularne stało się psioczenie na google. Może to wymysł polskich portali? Z resztą pomyśl, może po prostu tej bandzie debili z onetu/wp głupio jak widzą, że można zarobić bez pakowania na komputery użytkowników malware, 5 jednostek reklam + 1 wyjący float na stronie, wstawianiu predefiniowanego tekstu w pole szukania, mikroskopijnych przycisków x, wyświetlania 2 pierwszych linijek komentarza żeby sztucznie nabijać kliki i kosić kasę za reklamę. Przecież ten chłam już dawno przekroczył próg po którym strony nie da się używać bez wyłączenia flasha i stosowania adblocka. Szczególnie w nocy... siedzisz sobie o 1 a tu JEB "wuwuwu merlin peel" i cała rodzina na nogach chce cię rozszarpać.

Szook widzisz bo ty jesteś po prostu uprzedzony do google.

To niech sobie doda ten disallow. Udzieliło mu się po prezydencie kaczyńskim i "nie będzie teraz gadał z google" ;)?

Przydałoby się to poprzeć jakimikolwiek statystykami. Moim zdaniem witryny w top google są wartościowe. Czyli twierdzisz, że G zużywa zasaoby - to źle. A że zużywa ich nie za dużo to jeszcze gorzej ;) (bo mogłoby zużywać więcej zasobów generując większe liczby odwiedzin).

Tak na dwie godziny albo na pół dnia zależnie jak szybko link leci w dół. Serwisy opiniotwórcze i społecznościowe nigdy nie będą znaczącymi generatorami ruchu w dłuższej perspektywie. Bo "news" jest aktualny dzień, może 2 dni w najlepszym przypadku miesiąc a co potem?

Może dlatego, że jest to również z korzyścią dla stron. Np. baza się wywala i w komunikacie błędu nie ma index. Ktoś robi update, wyświetla się komunikat błędu (zanim skrypt się w całości załaduje na serwer, to częsty przypadek) - akurat google robi update i strona wypada z indeksu na miesiąc. Fajnie?

Można to zmienić całkowicie usuwając program dostępowy. Co to za porównanie. Porównujesz hamskie skierowania na wyszukiwarkę które stosuje się w programach malware do ustawienia strony domowej po instalacji programu. Tzn. dla ciebie to jedno, czy za każdym razem po wpisaniu np. gazeta.pl albo forum.optymalizacja.com zamiast strony wyświetli ci się szukarka wp, oraz czy ktoś ustawi inną stronę domową.

Będziesz mógł w ogóle wejść na to forum jeśli zainstalujesz oprogramwanie neostrady? Bo bez wpisania www.forum.optymalizacja.com jedyne co zobaczysz to szukarka WP. Jeśli jakimś cudem ktoś to tak skonfigurował, że jednak się da to wiele innych stron będzie niedostępnych. Jeśli dla ciebie prostacko zrobiona kradzież ruchu to faktycznie "to samo" co ustawienie strony domowej, to nie wiem co google musiałoby zrobić, żebyś przestał narzekać ;)

Mnie zastanawia skąd tak popularne stało się psioczenie na google. Może to wymysł polskich portali? Z resztą pomyśl, może po prostu tej bandzie debili z onetu/wp głupio jak widzą, że można zarobić bez pakowania na komputery użytkowników malware, 5 jednostek reklam + 1 wyjący float na stronie, wstawianiu predefiniowanego tekstu w pole szukania, mikroskopijnych przycisków x, wyświetlania 2 pierwszych linijek komentarza żeby sztucznie nabijać kliki i kosić kasę za reklamę. Przecież ten chłam już dawno przekroczył próg po którym strony nie da się używać bez wyłączenia flasha i stosowania adblocka. Szczególnie w nocy... siedzisz sobie o 1 a tu JEB "wuwuwu merlin peel" i cała rodzina na nogach chce cię rozszarpać.

Widzisz prawdopodobnie konczą ci sie argumenty - ja mówiąc o tym co mi się w Google nie podoba - nie napiosałem DEBILE jako opinia ;), Ty nazywasz ludzi z portali DEBILAMI.

Wiesz dla przykładu mógłbym ci podać serwisy typu GoldenLine.pl - może dziś google kieruje już jakiś tam ruch, jednak obyli się na starcie bez Google, następny taki serwis bardziej z mniej interesującej tematyki webhosting.pl - Google ma tam mniejszościowe znaczenie.

Nie jestem uprzedzony do Google ;) - w żadnym wypadku, jak mi się kiedyś coś nie podobało w O!, N! także wyrażałem swoją opinie.

Ciągle piszesz to niech sobie doda - a dlaczego ma musieć ?, niczym ten przymus nie różni się od tego co starasz się udowodnić względem WP. Wedłud Ciebie user musi, wg mnie nie musi nic dodawać.

Wiesz w PL nie znalazł się jeszcze taki, poza PL częściej który pozwał Google i wygrał bo praktycznie prawa autorskie łamią na każdym kroku.

Jak można sobie przywłaszczać np. treść i kod strony a to robi Google - powiesz zaraz możesz dać no archive a ja Ci powiem że nie musze, nie musze nawet dawać Copyright by uznano że jestem właścicielem treści.

Ciągle piszesz user może to czy user może tamto. Jak ci kiedyś porysują auto to sprawca jak go znajdziesz powinien Ci powiedziec że mogłeś sobie kupic garaż ;).

Takich działań Google jest masa - choćby serwis YouTube - (na całe szczeście kolejna firma pozwała ich do sądu).

Wiesz dlaczego ludzie nie widzą w tym nic złego bowiem mogą sobie oglądać te filmy, umieszczając je tam mają poczucie bezkarności.

Ja rozumiem serwis typu Youtube i filmy własnego autorstwa.

Dlatego czekać kiedy w PL ktoś pozwie Youtube, Google za spam, Google za kradzież zawartości strony :D i publikowanie jej w czasie kiedy nie jest dostępna na stronie właściciela. Myśle że i w PL będą takie rzeczy się pojawiać, następnie pewno jakiś zdenerwowany blogers napisze do UOKIK skarge że google stosuje praktyki monopolisty bo zakazała mu używania linków przygotowanych zgodnie ze standardem.

Dlatego zgadzam się z tematem tego wątku, Google coraz częściej stara się narzucić prawo w internecie dopasowując sobie standardy sieciowe pod swoje produkty i algorytmy samo nie zachowując się etycznie jako firma.

Stosuja praktyki monopolisty których nawet u tpsy nie widze.

A mnie zastanawia, czemu tak marudzisz z tym "spamowaniem" internetu. Własnie jeżeli już mówimy o spamowaniu to własnie internetu, nie google. Nie możesz zrozumieć, że to google powinno sobie z tym poradzić, a nie daje rady? Przeciwnie, jej algorytm do tego zachęca. I nic nie pomoże apelowanie w wytycznych dla webmasterów, których zresztą samo google nie przestrzega. Podałem Ci przykład spamowania przez google, Ty twierdzisz, że jest inaczej. To mentalnośc Kalego. W ten sposób możesz uzasadnić co zechcesz. Zresztą google nie wytnie spamu, bo to nie leży w jego interesie.

Co do "polskich" wyszukiwarek to radzą sobie jak mogą. A jak sobie niestety radzą, to już napisałeś. Ja najwiecej przeklinam przy onecie, jak nie mogę zamknąć reklamy, która zasłania mi pół ekranu.

A może twoja niechęć do pozycjonerów(=spamerów) bierze się z tego, że ktoryś okazał sie lepszy od Ciebie w pozycjonowaniu? Jakiś kompleks.

Deklaracja: Kocham google, z niego żyję. Miłość moja jest odwzajemniona, ponieważ nie spamuję za dużo. Mamy wspólne interesy i wspieramy sie nawzajem. I dobrze jest.

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności