Skocz do zawartości

google vs linkor 1:1 ??

breja

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jakoś nie wyobrażam sobie technicznej możliwości stworzesnia takiego systemu.

Niech ktoś przedstawi pomysły/propozycje.. systemu, który będzie wyszukiwał linki systemów i odsieweał złe linki od dobrych.

pozdr.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Niech ktoś przedstawi pomysły/propozycje.. systemu, który będzie wyszukiwał linki systemów i odsieweał złe linki od dobrych.

myślę że można by było zrobić taki algorytm który by sprawdzał że na konkretnej stronie linki do konkretnych stron nie są stałe. Jeżeli w przeciągu kilku dni linki ciągle się zmieniają i nie są stałe to ich wartość jest mała bądź w ogóle nie brana pod uwagę.

Może zamotałem ale chyba wiecie o co mi chodzi #-o

Klasyczna porcelana oraz amerykańskie filtry do wody na sprzedaż.

no właśnie o tym mówiłem - załóżmy, że mamy strony typu X, które używają linkora (lub innego podobnego badziewia), i typu Y, które go nie używają. Dla uproszczenia załóżmy, że X linkują wzajemnie do siebie i Y tak samo. Jeśłi google indeksuje wszystkie codziennie, to może drogą porównania dojść do wniosku, że strony typu Y mają linki do siebie zawsze na tych samych stronach (linki stałe). A strony typu X mają linki do siebie za każdym razem na innej stronie (linki rotacyjne). Stąd, wartość linków do stron X spadnie relatywnie do linków do stron Y i strony Y pójdą w górę w wynikach wyszukiwania.

Idea prosta, nie wiem tylko jak z wykonaniem :D

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

Wiecie.. google ma poindeksowane bardzo dużo stron. Jest bardzo dużo różnych systemów.. I pytanie zasadnicze: które strony są w jakim systemie? To nie jest tak, że w nocy odpala się maszynka i liczy dla każdej stronki od nowa pozycję/punkty(?)..

Dla mnie to co opisaliście jest możliwe, ale dla kilku/kilkunastu stron. Nie dla 8 miliardów! IMHO: algorytm byłby chyba niezłym przełomem w dziejach algorytmiki.

pozdr.

zastanawia mnie jedno - w jaki sposób google mialoby wykryc strony dzialajace w linkorze i je ukarac ?

mechanizm dzialania linkora jest w php wiec po stronie serwera - przez roboty niewykrywalny,

jedyne co jest widoczne to linki - a ze stron w systemie jest tak ogromna ilosc nie jest mozliwe wykrycie jakiegokolwiek powiazania miedzy nimi poprzez linki,

podobno krzyzowanie linków moze zaszkodzic - to jest banalne do wykrycia - strona X linkuje do Y a Y do X - proste,

ale w linkorze to powiazania sa tak skomplikowane ze nie ma jak znalesc jakiekolwiek cechy wspólne - nie myle sie ?

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

intruder2600 - przeczytaj uważnie ten topic :lol: krzyżowanie linków nie ma nic do tego.

Chodzi o rozróżnienie między linkami rotacyjnymi i stałymi. Nie wiem, czy google ma możliwość porównywania kolejnych kopii tej samej strony, którą indeksuje. Jeśli faktycznie jest tak, że odpala się maszynka, indeksuje i liczy wszystko na nowo, a o wczorajszych wynikach zapomina, to faktycznie taki anty-linkorowy schemat nie byłby możliwy. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że tak jest... I jeśli jest jakaś możliwość porównania kolejnych kopii tej samej strony przez robota, to zwalczenie linkora przez google jest tylko kwestią czasu

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

Przyjmijmy, że w linkorze jest 1000 domen z różną ilością podstron (nieważne ile ma która).

Mój link (jeżeli mam dużo punktów) dość szybko wyświetli się na tych 1000 domen.

I to już koniec dla google, mam 1000 nowych linków z różnych ip i różnych domenach.

Dalsze wyświetlanie linków na innych podstronach należących do tych domen niewiele mi daje, bo to są strony należące do domen na których google już znalazł moje linki.

Dalej mogę tylko rozważać, czy jeżeli mój link wyświetli się na 50 000 stron z jednej domeny, to czy mi to coś daje (stara dyskusja - czy lepsze 100 linków z jednej domeny czy 5 z różnych).

Jedyne nowe linki które dochodzą, to linki od nowych osób które własnie się zapisały do linkora, wszystkie inne dla google to linki które znalazł miesiąc temu, na innej podstronie, ale w tej domenie.

I może dlatego są spadki stron które są już w linkorze od jakiegoś czasu a skoki do góry stron które właśnie weszły do linkora (dostały te 1000 nowych linków).

Pozdr

Agnieszka

agnieszka

Lepiej tego ujac nie mozna :D

myślę że można by było zrobić taki algorytm który by sprawdzał że na konkretnej stronie linki do konkretnych stron nie są stałe. Jeżeli w przeciągu kilku dni linki ciągle się zmieniają i nie są stałe to ich wartość jest mała bądź w ogóle nie brana pod uwagę.

Czyli trzeba bedzie sie starac aby nie pisali o naszych stronach w zadnych wiadomosciach, bo nagle sie pojawia linki ktore znikna i ban :?

Poza tym Google nie wprowadzi takich zmian, bo bylby to swietny sposob na konkurencje. Dodac ich do systemu i sprawa zalatwiona. :lol:

ale kto tu mówi o banowaniu stron, do których prowadzą linki rotacyjne? Chodzi tylko o to, żeby takie linki miały zmniejszone znaczenie lub były pomijane, czyli po prostu miały neutralny wpływ na pozycję strony.

no to wedlug mnie tak tez nie bedzie. :lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności