Skocz do zawartości

Alternatywa dla adwords'a

patro

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że jest, tak ciężko odwiedzić inne wyszukiwarki? Onet.pl itp.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Kazdy inny system kontekstowy

Adkontekst - System kontekstowy WP i Netsprinta

reklamy emitowane w wyszukiwarce Wp, Netsprint, stronach partnerskich

zaletą jest wysoka jakość stron należących do PP.

Onet kontekst - boksy w wyszukiwarce i na stronach partnerskich jak Adsense.

W zależności od branży każdy z tych systemów sprawdza się inaczej i przynosi różne efekty. Jednak jeżeli poważnie myślisz o targetowaniu swojej strony, powinieneś zadbać o wszystkie trzy systemy kontekstowe.

Jeżeli jest to język EN - możesz zwrócić uwagę także na oferte Yahoo.

Pozdrawiam

Mariusz

To zależy co masz na myśli mówiąc "alternatywa". Jeśli myślisz, że tych wszystkich użytkowników Googla spotkasz w innej wyszukiwarce i stamtąd ich ściągniesz do siebie to jesteś w błędzie. To tak nie działa, nie ma alternatywy dla Google.

Jeśli natomiast szukasz alternatywnej zabawy z prowadzeniem konta i konfigurowaniem kampanii tak dla jaj to masz duże pole do popisu :(

Na Polskę:

Onet Boksy: Konwertuje całkiem przyjemnie. Minimalny bid za klik to 10gr (chociaż właśnie uruchomili jakąś promocję na minimum 5gr za klik, nie wnikałem jednak w szczegóły). Do tego dają 50zł na testy dla nowych firm chcących skorzystać z ich usługi. Przysyła o połowę mniej ruchu niż AdWords (chociaż trzeba przyznać, że poszedłem tutaj na znacznie szersze słowa kluczowe niż w AdWords. Nie cackałem się, w końcu nie ma tu QS).

Boksy WP: Konwertuje znacznie lepiej niż ruch z AdWords i Onetu, ale jednocześnie dostarcza znacznie mniej ruchu od swoich konkurentów. Minimalna cena za klik to 20gr. Trochę rozczarowuje zasięg reklamy. Po integracji z Ad Kontekstem, katalogiem WP i szukarką, spodziewałem się większego ruchu.

Na zachodzie:

Microsoft AdCenter: Opinie chodzą o tym różne, zwłaszcza o ich panelu administracyjnym. Akurat ja go lubię i co ciekawsze nie wymaga on IE + Windows do prawidłowego funkcjonowania. Przysyła ok. 30% ruchu, którego dostarcza AdWords. Ceny podobne do tych w AdWords lub trochę mniejsze. Świetny ruch, konwertował mi na prawdę bardzo dobrze. Minimalny bid $0.01. Nie mają jeszcze QS, ale ich system sprawdza czy słowa które wybraliśmy znajdują się na stronie, na którą chcemy wysłać kliki - jeśli nie, słowa są automatycznie odrzucane i należy zgłosić się do ich supportu i poprosić o manualny przegląd. Trochę to upierdliwe, ale support mają świetny.

Yahoo Search Marketing: Niewiele mogę powiedzieć o tym systemie, ponieważ przeprowadziłem tam tyle kampanii, że mogę policzyć je na palcach jednej ręki. Dobijający panel i te kilka kampanii bez powalającego ROI jakoś mnie zniechęciły do YSM. Mimo to warto spróbować i wyrobić sobie własną opinię. Zwłaszcza, że YSM jest wymieniany w "świętej trójcy" (AdWords, YSM, AdCenter) oraz dająkupony na przetestowanie ruchu (wystarczy pogrzebać w sieci).

Oraz mniejsze sieci:

7Search: Jak dla mnie to jedna wielka pomyłka. Miałem dość ciężkie przejścia z ich supportem. Nie mniej ich feedów używa masa spamerów lub pośredników, którzy dostarczają reklamy spamerom. Więc ruch jest i to całkiem przyzwoity. Boli nieco ograniczenie na ilość keywordów używanych na jednym koncie (idiotyczny pomysł) i brak geo targetingu.

GoClick: Mijać z daleka. Mi przysłali głównie lewy traffic.

ExoClick: Tutaj jestem dość mało obiektywny, ale generalnie traffic jest nienajgorszej jakości (konweruje) a system na bieżąco jest ulepszany. ExoClick oferuje geo targeting ale nie ma co liczyć na uruchamianie niszowych kampanii. Nie ma tu aż takiego ruchu.

AdBrite: Próbowałem tu uruchomić polską kampanię i to okazało się błędem. Niestety, nie przyjmują reklam, których ich redaktorzy nie są w stanie zrozumieć. Szkoda, że nie poinformowali o tym zanim podałem im numery moich kart. ;) Nie mniej świetny panel administracyjny, duże możliwości targetingu, dobry support.

Jest jeszcze Search Feed, Miva i kilku innych. Czekają w kolejce aż sprawdzę jakość ich usług. ;)

Edytowane: Zapomniałem dodać, że z wyjątkiem AdBrite, na zachodzie przeprowadzałem jedynie kampanie pod ruch tylko i wyłącznie z USA.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności