Skocz do zawartości

ile sobie policzyć?

rpnet

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Powiem tylko tyle

Jak długo tylko tyle - tak długo jest to wróżenie z fusów. Było już wielokrotnie na forum: liczba zwracanych wyników nie stanowi o konkurencyjności klucza, a co za tym idzie - nie jest dobrym punktem odniesienia dot. kalkulacji. Luman zwracał już na to uwagę...

uważaj z tą ceną

Jeżeli kalkulacje cen opieracie na zasadzie - wykonam robótkę za psi grosz, bo jak nie ja to ktoś inny - no to...

przegrasz z kretesem

Czym innym jest wykorzystanie ceny jako elementu konkurencyjności, a czym innym dołowanie z założenia. Przy kwotach o których mowa - dołowanie na poziomie absurdu.

jakoś się duzo tematów przewijało odnośnie cen za pozycjonowanie.

Padały kwoty różne: małe, śmiesznie małe, duże, ogromne, niewyobrażalne etc.

Wiec pozwolę sobie zauważyć:

Po pierwsze: niech każdy sobie pracuje za ile chce i za ile mu wygodnie

Po drugie: wiadomo, że pozycjonowanie nie jest tanie, tanie może być tylko pseudopozycjonowanie

Po trzecie pozycjonowanie nie jest usługą dla kazdego

Po czwarte pozycjonowanie nie jest obowiązkowe

Po piąte: pozycjonerzy z allegro i inni prawie darmowi mi nie przeszkadzają bo:

- pozwalają mi nie dyskutować z klientami, którzy myślą, ze pozycjonowanie jest proste, tanie i im się należy

- sprawiają, że ci klienci, którzy nie wierzą w pozycjonowanie, albo nie są przekonani pozostaną przy allegro, a ci bardziej świadomi przyjdą do poważnej firmy i będą wiedzieć, ze pozycjonowanie może być skuteczne, ale niekoniecznie tanie. ( aczkolwiek skuteczność powoduje, ze jednostkowy koszt wejścia jest najtańszy, a to jest najważniejsze )

Więc niech jedni pozycjonują za 20 PLN, inni za 6000 PLN za słowo.

A przy okazji twardego jajka, a dziewczynkom, coby zostały miss mokrego podkoszulka w poniedziałek :lol:

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

graff,

postaw się na miejscu klienta (szefa),

rozmawiacie o pozycjonowaniu na frazę x za powiedzmy 500 zł na miesiac, facet wstepnie sie zgadza albo przynajmniej wydaje sie byc zaintrygowany tematem.

Ty tez cieszysz sie w duchu bo fraza nie jest arcy trudna i powiniens sobie spokojnie poradzic a na dodatek wpadnie 500 zl miesiecznie no po prostu super...

Ale szef tak na wszelki dla swietego spokoju popatrzy sobie na konkurencje zwiazana z pozycjonowaniem zobaczy tansza oferte plus jeszcze 2 interesujace go frazy rowniez nieskomplikowane zbytnio podedukuje... jako laik pomysli hm no kurcze po co mam 500 jak moge 300 a no i...

konkurecja ma zlecenie frazy proste wiec typowy zabieg jakis link exchange i po tygodniu stronka wyoko klient zadowolony a ktos placze bo mu ucieklo pierwsze zlecenie za jakis tam juz pieniadz

wiesz nie kazdy moze sobie pozwolic na narzucanie wysokich cen nie kazdy ma renome nie kazdy w koncu jest pierwszy na haslo pozycjonowanie

druga sytuacja jak juz wspominalem szef przekazuje to sekretarce bo nie ma czasu zeby se du*e tym zawracac kaze jej si ezorientowac co i jak i na to samo wyjdzie...

pamietajmy ze zakladam ze fraza nie jest konkurencyjna do pozycjonowania, jesli jest to inna bajka ale caly czas zakladam ze nie sa to jakies cuda ze 35k wynikow ma w top ten 35k linkow na 10, nie owiac juz jakie to linki ale nawet slabe to pozostaje ich ilosc i dla kogos moze byc ciezko to przeskoczyc ot takei dywagacje wszystko byloby jasniejsze gdybysmy wiedzieli co za fraza

pozdrawiam

tia.pl wiesz, że 30 zł to minimalna stawka za godzinę pracy w firmie programistycznej? Pozycjonujesz w godzinę?:D

Oczywiście że nie w godzinę. Oczywiście po głębszym przeanalizowaniu nakładu pracy to wiem że 30zł to zdecydowanie za mało. Ale wiecej niż 100zł bym obecnie nie wziął.

Jak będe miał firme to będe brał 100zł :lol:

Klasyczna porcelana oraz amerykańskie filtry do wody na sprzedaż.

prawa jest jasna, jeżeli nie utrzymam domeny w top 10 to nie biorę nic. Wtedy taki klient idzie do Ciebie i Ty mu pozycjonujesz swoim sprzętem i swoją wiedzą za duże większe pieniążki.

człowieku... a skąd ty sie wziąłeś :?:

z Allegro :?: :?: #-o

Oczywiście że nie w godzinę. Oczywiście po głębszym przeanalizowaniu nakładu pracy to wiem że 30zł to zdecydowanie za mało. Ale wiecej niż 100zł bym obecnie nie wziął.

Jak będe miał firme to będe brał 100z

A jeszcze nie dawno pisałeś, że nie weźmiesz więcej niż 20-30zł/mc....

Co do stwierdzenia "ile brać za utrzymywanie strony w top10?".

Sprawa nie jest zupełnie prosta :lol:

Potrzebna jest najpierw szczegółowa analiza konkurencji (taką analizę wpisałbym w jeden z punktów umowy - dodam, że była by ona dodatkowo płatna).

Po określeniu kompetetywności danego hasła/frazy zastanów się nad odpowiednią kwotą (i tu nie można napisać, że max 35zł czy 600zł/mc).

Cenę tą należy starannie dobrać - tzn. tak żeby nasza praca była doceniona przez odpowiednią sumę, zleceniodawca ma być zadowolony z wyników pracy oraz ceny za usługę. Dodatkowo należy wziąść pod uwagę ceny u konkrencji - chodzi mi o pozycjonerów.

Live Free or Die

tia.pl napisał:

prawa jest jasna, jeżeli nie utrzymam domeny w top 10 to nie biorę nic. Wtedy taki klient idzie do Ciebie i Ty mu pozycjonujesz swoim sprzętem i swoją wiedzą za duże większe pieniążki.

człowieku... a skąd ty sie wziąłeś  

z Allegro    

jeżeli nawet z Allegro to co Ci się nie podoba w tym co napisałem? rozwiń swoją myśl. Wszystkich z Allegro bierzesz do jednego worka?

A jeszcze nie dawno pisałeś, że nie weźmiesz więcej niż 20-30zł/mc....

Ano pisałem ale zmieniłem zdanie po analizie ile to czasu zajmuje.

Ano pisałem ale zmieniłem zdanie po analizie ile to czasu zajmuje.

no to jeszcze parę razy zmienisz, jeżeli:

A tak w ogóle to nic jeszcze nie pozycjonowałem klientom. Bawię się tylko ze swoimi stronkami.

:lol:

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

lordbart: niewykluczone ale nie można kogoś ganić za to że bierze się tyle a nie więcej. Gdybym się bawił w pozycjonowanie dla kogoś za kasę to klient płaciłby tylko i wyłącznie za efekty mojej pracy. Za brak efektów nie wziąłbym ani grosza.

ale nie można kogoś ganić za to że bierze się tyle a nie więcej

Jasne, tak jak napisałem w którymś poprzednim poście

Po pierwsze: niech każdy sobie pracuje za ile chce i za ile mu wygodnie

poddaję tylko w wątpliwość jakość usług po niskich cenach, a płacenie za efekty jest zrozumiałe i chyba nikt inaczej nie pracuje, pozostaje tylko kwestia prawdopodobieństwa wykonalności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności