Skocz do zawartości

Czy potrafisz podać za ile zrobisz przeciętną stronę internetową?

Adam Krywko

Cena stworzenia małej strony internetowej  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Potrafisz podać?

• Tak
      49
    • Nie
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Czy potraficie podać uniwersalny koszt stworzenia przez was strony internetowej dysponując przybliżoną specyfikacją?

Przykładowo: html+css, 4-6 podstron (wstęp, o firmie, oferta, 2 str. produktów i kontakt), indywidualna grafika.

Chodzi oczywiście o koszt przybliżony. Zależy mi głównie na odpowiedzi tak/nie i argumentach, a nie konkretnych kwotach.

Jeżeli nie możecie podać ceny to jakich dodatkowych danych potrzebujecie?

A może wycena musi być robiona indywidualnie pod każdego klienta?

W obu powyższych przypadkach poproszę o krótkie uzasadnienie.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Koszty osobowe to circa 100 zł - w oparciu o własne komponenty (baza kodowa, skrypty, cms) to godzina pracy grafika i tyle samo programisty/wprowadzacza danych (licząc na wyrost po 50 zł/h - oczywiście ani początkujący grafik, ani początkujący programista, nie dostaje tyle za godzinę, nawet brutto). Liczę na wyrost.

Oczywiście, nie będzie to nic nadzwyczajnego, ot "indywidualny szablonowy projekt". Powinieneś dodać amortyzację sprzętu, oprogramowania, biura (i tutaj wychodzi jak droga jest administracja), prowadzenia firmy, kontaktu z klientem i jego zawracania głowy - to wszystko bardzo podnosi cenę, ale bezpośrednio (przy odpowiednio dużym obłożeniu), jednostkowe koszty są takie jak napisałem wyżej.

Za ile sprzedasz - tyle zyskasz.

Oczywiście zaraz zarzucą Cię tu kwotami po 2-3-5 tys. zł - przeważnie będą to ci, którzy nieudolności życiowe muszą półanonimowo odreagować na forum, a mimo swoich sześciocyfrowych zarobków jeżdżą rowerem kupionym na kredyt. :)

Pozdrawiam, J.

W ramach "odreagowania nieudolności życiowej na forum" (:)) podam kwotę minimum 1,5K-2K.

Nie wiem dlaczego ale zwyke kilka h to można poświęcić na dogadanie się z klientem a nie zrobienie czegokolwiek. No chyba, że faktyczne robisz strony o takiej jakości - że można tego "naklepać" taśmowo 8 sztuk dziennie i cię wychodzi 100 zł za jedną a klient ma gdzieś jak to jest zrobione machnie ręką że dobre i jest :)

Grafik który zrobi 8 designów dziennie. Jakieś kolejne science fiction. Chyba, że grafikiem nazwać "obsługiwacza photoshopa" :(

Kolejne kilka h to można omawiać poprawki do pierwotnej wersji.

Tutaj zgadzam się z Kawa, zrobienie INDYWIDUALNEJ GRAFIKI w godzine - jest mało realne.

Jak zaznaczył Adam, mimo iż serwis ma mieć 4 podstrony, nie oznacza to koniecznie serwisu z małym nakładem pracy.

Choćby średnio dobra grafika - indywidualna to 2 godziny pracy i jak napisał KAWA już widze projekty robione przez kogoś kto klepie ich 8 dziennie.

O ile wykonanie grafiki ma szanse na 1 godzine pracy, to mało realnym jest by jej uzgodnienie i koncept tyle zajmował.

Ja chętnie Jeżu poszukam takich grafików po 100 zł - którzy będą mi trzaskali indywidualne strony :).

Adam ja ci powiem tak - za samą grafike z pocięciem minimum 1 K, jeżeli ma być w jakis sposób indywidualna. Nawet szablon który jest używany masowo sprzedawany jest ~100 USD.

Prace człowieka który to robi wyceniłbym na około 200-300 zł.

Jeż jeżeli uważasz że oferowanie ceny 2-3 K jest związane z jakimś niskim poziomiem firmy to się mocno mylisz.

Dla przykładu podam ci firme Byss.pl - tam jak uda ci się zlecić coś za 2-3 K to chyba zrobienie wizytówki na strone www :).

Więc nie bardzo wiem dlaczego cene 2-3 K przypisujesz osobie która jest nieudolna i jeździ rowerem.

Oczywiście sam zlecam projekty po 100 zł, lecz te projekty lądują na spamiarki a nie na strone klienta i tam można mówić :( o pracy w godzine.

Pozdrawiam

Mariusz

jest dokładnie tak jak pisze szook. U mnie tego typu projekty to koszt 2500-3500 netto. No dorzucam jeszcze jakies 2 animacje flashowe do grafiki, jakis forms. Cena ta to nie tylko grafa, pocięcie, podstrony, flash, to także kasa za czas pracy związany z dzisiątkami maili, telefonów przy poprawkach, za czas poświęcony na jednym dwóch spotkaniach z klientem. Od razu zaznaczam ze moimi odbiorcami są firmy (takie z budżetem;) ) a nie osoby prywatne.

Ktoś napisze , ojej że to dużo. A ja wiele razy słyszałem , o jacy Państwo jesteście tani, firma XY oferowała mi to samo za 20 , 30 tys PLN :) I wtedy mam problem, bo klient od razu wietrzy podstęp, czy ja oby nie oferuje mu jakiegoś shitexu.

Adek, dokładnie tak - cena indywidualnego projektu to koszt 2-3 K, napisałem że można to zrobić za 1 K (bez jakiś kosmicznych fejerków) i nawet za 100 zł (spamiarke).

Cena 20-30 K mnie nie zaskakuje, Firma którą wyżej podałem startuje chyba od 10 K.

Znam tez wiele innych firmy które nie zrobią nić przy projekcie poniżej 5 K.

Byłeś jednak odważniejszy niz ja i Kawa, my podaliśmy kwoty 1-1,5 K a Ty wstrzeliłeś się prosto w widełki jeża

więc jesteś -"przeważnie będą to ci, którzy nieudolności życiowe muszą półanonimowo odreagować na forum, a mimo swoich sześciocyfrowych zarobków jeżdżą rowerem kupionym na kredyt" :)

To oczywiście drobny żart, bo ja jestem przekonany że z czasem osoba która to robi za 100 zł nie bedzie miala na dętki do roweru.

Dzięki za wypowiedzi.

Nie chcę robić licytacji :soczek: Głównym powodem założenia tego tematu była chęć ustalenia czy na podstawie ogólnej specyfikacji potraficie powiedzieć "to będzie kosztowało xxxx zł" czy też nie istnieje coś takiego jak bazowy cennik i koszt tej samej strony (nakład pracy) będzie się drastycznie różnił, w zależności od klienta.

Za ile sprzedasz - tyle zyskasz.

Czy z tego głównie wynika niechęć niektórych firm webdeweloperskich do podawania choćby ramowych cenników?

Jeż jeżeli uważasz że oferowanie ceny 2-3 K jest związane z jakimś niskim poziomiem firmy to się mocno mylisz.

(...)

Więc nie bardzo wiem dlaczego cene 2-3 K przypisujesz osobie która jest nieudolna i jeździ rowerem.

To chyba był prztyczek do osób, które chciałyby dostawać tyle za stronę ale nijak nie przekładają tego na praktykę..

Co do cen z wyższej półki to wszystko jest ok, jak długo te pieniądze są wydawane racjonalnie - przekładają się na obsługę klienta, poświęcony mu czas, dopracowywanie szczegółów i inne takie, a nie pensje prezesa, do którego nie można się nawet dodzwonić i który zgrywa wielkiego profesjonalistę. Niestety nie brakuje ludzi, którzy najpierw wciskają klientowi, że to dwa tygodnie ciężkiej roboty, a zaczynają dzień przed terminem i oddają mocno niedopracowany produkt..

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Adam zgadzam się, cena nie mówi o jakości to fakt, jednak zbyt niska napewno też świadczyć o niej nie może.\

Przyznasz że są pewne progi i zbyt niska cena może nie pozwolić na wykonanie zlecenia w sposób poprawny.

Często słysze - eh powiedziałem 500 zł a później klient mi marudził, mogłem powiedzieć 1 K, prawda jest taka że w tym momencie nie klient marudził tylko taka osoba marudzi, bo nikt nie kazał dawac 500.

Co do ceny a klienta - oczywiście np. w moim przypadku zawsze jest różnica, miewa się klientów komunikatywnych dla których cena może być znacznie niższa, niż dla klienta który absorbuje Ciebie w dużo większym stopniu.

Dlatego zawsze warto podać wyższe widełki cenowe, a gdy po współpracy okaże się że klient nie zajął nam tyle czasu dodać mu jakieś bonusy - napewno się ucieszy bardziej z takiego bonusu niż strony w promocji.

Z doświadczenia wiem, że klienci uwielbiają dostawać coś o czym nie było mowy wcześniej, a nawet nie było takiej sugestii.

Dlatego warto zawsze założyć cene wyższą, oczywiście w tym myśleniu znajdzie się masa która powie: ee dałem 1 K i nie marudził to będę miał więcej dla siebie. Można i tak, choć ja jestem zwolennikiem przyłożyłeś na zapas, na wypadek gdyby to jak to gdyby nie miało miejsca daj jakiegoś bonusa a ten klient przyśle ci jeszcze 30 klientów.

Można podać cenę.... stronka z jakimś prostym cms-em to ok 2,5 -3k - nie jest to cena kosmiczna a pozwala naprawdę dopracować taki projekt.... oczywiście są klienci którzy stwierdzą och jak drogo pójdę do znajomego który ma znajomego który studiuje informatykę i on mi zrobi super stronę za 900 PLN.

Pozorna oszczędność .....

własnie jestem w trakcie realizacji projektu, jestem dopiero po etapie wyboru grafiki i jej dopracowywania, a własnie zadzwonił i spotykamy się już po raz 3. Klient nie życzy sobie wymiany opini via @, oczekuje doradztwa i rozmowy na żywo na każdym podejrzewam etapie zlecenia. I jak tu chcieć być tańszym? Az się boje pomysleć co to by było gdyby zamówił sklep, pewnie by trzeba było u nich w biurze rozbić namiot :soczek:

oczywiście są klienci którzy stwierdzą och jak drogo pójdę do znajomego który ma znajomego który studiuje informatykę i on mi zrobi super stronę za 900 PLN.

Jakieś pół roku temu moją wycenę znokautował student z Bieszczad, zadeklarował, że zrobi stronę za 300 PLN :soczek:

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności