Skocz do zawartości

Błąd kodowania bazy po konwersji - forum

JarekMk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam taki problem, postanowiłem przejść z phpbb2 na MyBB . Konwersji ok wsio piknie buczy no ale polskich znaków nie ma... Sa same znaki zapytania - ?

https://forum.antivir-polska.info to te forum. Przyznam że przebuszowałem Wasze forum ale odpowiedzi nie znalazłem... W bazie dziwne jest to że tabele (?) oznaczone sa jako latin1 - nie wiem czemu...

Hosting - netarteria.pl jak by to miało pomóc..

Pomożecie ?

pzdr!

No cóż, pewnie zmieniło się kodowanie. Z tym często bywają problemy ;/ Sprawdź jakoś jakie kodowanie było poprzednio ustawione, zarówno w bazie danych jak i w meta html. I pozmieniaj tak jak było :) Przy czym zmiana w bazie jest troszkę zakręcona... :/ Musisz wszystkie pola zamienić na binarne i dopiero potem wrócić pól typu varchar/text z już odpowiednim kodowaniem.

Sprzedam artykuły, 1 grosz za 5000 znaków!

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=126817

ja bym po prostu przyjął do wiadomości że istnieje coś takiego jak kodowanie znaków. A my POLACY mamy przechlapane bo tych kodowań jest kilka, obecnie są stosowane głownie :

WINDOWS-1250 / CP1250 (mymysł chyba MS)

ISO-8859-2 / LATIN2

UTF-8 / UNICODE

Pierwsze dwa zapisują w jednym bajcie znaki co daje 256 możliwych znaków , wyklucza więc to jednoczesne korzystanie np z języka polskiego i rosyjskiego na stronie WWW z UTF nie ma tego typu problemów

Jeżeli więc mamy bazę która działa i przenosimy ją na inny serwer/bazę to po drodze następują kilka możliwych miejsc gdzie można się potknąć

Czesto też bazy danych MYSQL są trochę źle zainicjowane a mianowicie domyślnym kodowaniem jest LATIN1, powoduje to to że podczas exportu domyślnym kodowaniem jest LATIN1 i powoduje to to ze znikaja polskie znaki :)

Jak sobie z tym radzić:

Podczas exportu najlepiej używać narzędzi mysqldump.exe i odpowiednich przełaczników

Sprawdził bym też ten program do przejscia phpbb2 na MyBB bo może on ma na sztywno wbite LATIN1 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności