Skocz do zawartości

[prywata]Baza danych w Access'ie

holee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

Dziewczyna na studiach dostala zadanko za zaliczenie, a ja juz jakis czas temu bawilem sie bazami i prawde mowiac nie pamietam jak to sie robilo.

Musi stworzyc system informacji o ocenach studentow obejmujacych swoim obszarem dzialania studentow, nauczycieli i przedmioty.

Pamietam, ze kiedys cos podobnego tworzylem na studiach, ale jak siadlem do kompa to nie dalem rady :)

Wydaje mi sie ze musza byc 4 tabele: student, nauczyciel, przedmiot i czwarta laczaca w w jakas spojna calosc, mam racje ? Wlasnie nie wiem jakie rekordy powinna miec ta czwarta tabela i jak ja polaczyc z pozostalymi trzema.

Prosze o jakies wskazowki.

Pozdrawiam

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Proponuje dac tresc zadania. "Lacznikiem" miedzy tabelami moze byc identyfikator. Za pomoca kwerend polaczysz.

EDIT:

Czwarta tabela, to oceny:

id | ocena | uczen (id z tabeli uczen) | nauczyciel (id z tabeli nauczyciel) | przedmiot (id z tabeli przedmiot)

reszta dla przykladu moze wygladac tak:

Tabela uczen

id | imie | nazwisko

Tabela nauczyciel

id | imie | nazwisko | przedmiot (id z tabeli przedmiot)

Tabela przedmiot

id | nazwa przedmiotu

Trescia zadania wlasnie jest to:

Musi stworzyc system informacji o ocenach studentow obejmujacych swoim obszarem dzialania studentow, nauczycieli i przedmioty.

:)

Ja jestem prosty chlopak i nie za bardzo romumiem.

Ja to widze tak, mam tabele:

STUDENT

id_student

imie

nazwisko

rok

kierunek

nr albumu

NAUCZYCIEL

id_nauczyciel

imie

nazwisko

wykladany przedmiot

PRZEDMIOT

id_przedmiot

nazwa przedmiotu

i jak to placzyc ? Jak za pomoca kwerend i jaki identyfikator ?

Pozdrawiam

Edyta:

Nie widzialem Twojej Edyty ;) Bede kombinowal jak mi napisales.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Pozwoliłem sobie na szybko opracować.

piowv7.png

Kwerenda SQL (EDIT, drobna poprawka):

SELECT "ocena"."ocena" AS "Ocena", "student"."album" AS "Numer albumu", "student"."imie" AS "Imię studenta", "student"."nazwisko" AS "Nazwisko studenta", "przedmiot"."nazwa" AS "Przedmiot", "wykladowca"."imie" AS "Imię wykładowcy", "wykladowca"."nazwisko" AS "Nazwisko wykładowcy" FROM "ocena", "przedmiot", "student", "wykladowca" WHERE ( "ocena"."przedmiot" = "przedmiot"."id" AND "ocena"."student" = "student"."id" AND "ocena"."wykladowca" = "wykladowca"."id" )

I w takiej formie powinno wysypać dane z bazy:

pio1ry2.png

Wszystkie ID w tabelach są automatycznie numerowane i są kluczami głównymi.

EDIT: Służę bazą danych - co prawda nie jest to MS Access, a OpenOffice Base.

SiMooN, dzieki wielkie za pomoc. Tak to elegancko rozpisales, ze bazy nie bede potrzbowac :) Teraz juz raczej sobie poradze. Jeszcze raz dziekuje w imieniu mojej lepszej polowki.

Pozdrawiam

Witam ponownie

Ja to jestem wyjatkowo inteligentny, jak zwykle jak sie do czego zabralem to kiszka mi z tego wychodzi :D

Stworzylem cztery tabele, o takie:

tabele.jpg

No i nastepnie kwerende, o taka:

kwerenda.jpg

Ale jak klikam na nia dwukrotnie to dostaje komunikat: Niezgodność typów w wyrażeniu.

Z czym problem i czy w ogole ma to sens co stworzylem bo cos w to powatpiewam :hello:

POzdrawiam

A dla ID dałeś typ INTEGER?

Komunikat o błędzie: Niezgodność typów w wyrażeniu

Problem: Kwerenda może sprzęgać pola o różnych typach danych.

Rozwiązanie: Sprawdź projekt kwerendy i upewnij się, że sprzężone pola mają ten sam typ danych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności