Skocz do zawartości

Faktury Google - brak akceptacji ze strony US

Nowaczyk-Robert

Rekomendowane odpowiedzi

POST PISANY PRZEZ ZNAJOMEGO, PROSZĘ O PRZECZYTANIE I WYRAŻENIE OPINII. Dzięki z góry, Robert.

Witam Serdecznie

Dzięki mojemu przyjacielowi FhC mogę ostrzec Was na tym forum i przekazać bardzo ważną informację.

Mam dla Was złą wiadomość. Jako firma, która prowadzi kampanie w adwords firmom w całym kraju, postanowiłem wysłać zapytanie do Urzędu Skarbowego odnośnie faktur wystawianych przez Google za linki sponsorowane. Okazało się, że faktury udostępniane przez google nie posiadają podpisu elektronicznego co jest powodem zakwestionowania przez US mojego zapytania o opinie. Dodatkowo zaskarżyłem decyzje US do Izby Skarbowej, która to podtrzymała. W chwili obecnej firma, która reprezentuję będzie sądzić się w Sądzie Administracyjnym. Chciałbym przestrzeć osoby, które zajmują się adwords (linki sponsorowane) i wprowadzają wszystko za linki w koszta. Jeśli firma przegra bede musiał zapłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych za podatek dochodowy ponieważ Sąd twierdzi, że to nie był mój koszt. Dodoatkowym problemem wystawianych faktur przez Google jest fakt, iż nie jest napisane na fakturach za co one są tzn za linki sponsorowane w wyszukiwarce.

Jaka jest Wasza opinia? Osobiście posiadam informacje z wiarygodnego źródła bezpośrednio z Izby Skarbowej oraz z Urzędu Skarbowego.

P.S. nasz system jest chory, młodym rozwijającym się firmom podcinają skrzydła...

Pozdrawiam

Tomek Galus (Techsol S.C.)

rankhouse-logo-top1.png

Pozycjonowanie stron Katowice - www.rankhouse.pl
tel.: 32 307 07 03 / mob.: +48 533 336 613

Nie ma co... dla mnie to tez jest ciekawy temat, bo wlasnie zaczynam zarabiac przy pomocy AdWords. Poniewaz AdSense zaczyna przynosic starty. Moja ksiegowa tez cos mowila, ze jej sie to nie podoba (z fakturami wystawianymi przez AdWords), wiec postanowilem nie wpuszczac tego w koszta. Konto jednak mam na firme... ale nie mam NIP EU. Niby jestem obciazony podatkiem, ale nie podalem przeciez NIP EU, wiec nie bardzo cos moga zrobic. Zwyklego NIP tez nie podalem.

Zycze powodzenia! Mam nadzieje, ze Ci sie uda. A wlasnie ty miales NIP EU ?

Google AdSense - potrzebujesz pomocy ? Napisz na forum adsense lub mail: kuba@adsense.org.pl

mZEK.2.gif

EE..hmm..wedlug moich informacji US ma obowiazek przyjac fakture w takiej formie jaka jest o ile jest ona zgodna z przepisami kraju w ktorym zostala wystawiona (w tym przypadku irlandia, zgadza sie?)

Chciałbym zauważyć, że nie ma podpisu elektronicznego. Masz jakąs podkładkę prawną, która o tym mówi?

rankhouse-logo-top1.png

Pozycjonowanie stron Katowice - www.rankhouse.pl
tel.: 32 307 07 03 / mob.: +48 533 336 613

Jeśli się przyznamy, że nie dostaliśmy faktury pocztą lub osobiście to może być problem. Tak samo faktury drukowane z e-maili czy paneli firm np. za domeny czy hosting. Przyznamy się podczas kontroli? Jak przekroczymy prędkość to też idziemy na komisariat aby wlepili nam mandat?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

ale z tego co mi wiadomo, obowiązek podpisu już nie istnieje.

Ja natomiast widze inny problem, nie wiem jak jest dzisiaj, jednak kilka lat temu aby księgowac faktury np. z USA na deklaracji do urzędy wpisywało się czy będzie się dokonywało transakcji z tymi krajami.

Dlatego nie wiem czy aby napewno osoba która ma firme w PL i nie deklarowała takich transakcji może sobie takie faktury odliczać.

Co do reklamy, należy też pamiętać - że koszty adwords to koszty reklamy i reprezentacji.

https://www.twoja-firma.pl/ekspert/pytanie/...-i-reklame.html

EDIT zle przeczytałęm Bosala.

Wobec tego skoro nie wpisalem nipu w AdWords, a konto jest firmowe, to moga sie w jakis sposob przyczepic (google albo US)? Zaznaczam ze nie ksieguje tych faktur, skoro reklama moze stanowic 0,025% przychodu to podziekuje za takie warunki :D

Google AdSense - potrzebujesz pomocy ? Napisz na forum adsense lub mail: kuba@adsense.org.pl

mZEK.2.gif

jak nie ksiegujesz i na dodatek dostajesz te fakture netto to obowiązkiem firmy jest odprowiadzić VAT w Polsce -j elsi nei robisz tego, czyli nie odprowadzasz VATu, to masz tak ciepło że cie skasuja na kare na kilkadziesiąt tysi !

Co do faktury to tez mam meiszan euczucia bo przychodzi ona w formie elektroncizej. Co prawda za server w neimczech tak samo - przychodzi elektronicznie ale ją drukuję, podłaczam papiery o przelewie z banku potwierdzone, wystawiam sobei FVAT wewnętrzna zeby naliczyć VAT i ten VAT odprowadzam do US. Sądze, że w przypadku reklam bedzie tak samo czyli import usług czyli: dostaję Fakture bez VATu irlandzkiego czylio netto, robie sobie FVAT wewnętrzną i doliczma VAT, nastepnie w odpowiednie rubryki VAT-7 wrzucam naliczony VAT.

Trzeba tylko zwrócić uwagę na roznice kursowe w przypadku rozliczeń walutowych.

@bosal - radziłbym Ci odporowadzić ten VAT w Polsce.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

heh sie napisalem i IPS driver error, do tyłka z tym z IPB, a to już z 30 raz taki bug. Cofniesz to null zero tego co napisane.

Wiec napisze w skrócie, Az.pl wystawia tylko faktury w panelu, nie przesyłają ich wydrukowanych, zapytam w jaki sposób oni to rozwiązali i dam Ci znać.

Faktury za np. punkty w systemach, jakieś skrypty czy usługi pozycjonowania też są wystawiane jako usługa reklamowa czy promocyjna. US wszystko ze słowami promocja, reklama wrzuca do worka reklama, przez co firmy mogą mieć źle naliczony dochodowy. Warto sprawdzić, bo wystawiającemu nie robi to żadnej różnicy ale już kupującemu tak.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności