Skocz do zawartości

Pozycjonować kazdą podstrone czy strone główna ?

Rekomendowane odpowiedzi

mirekg, Twój sposób prędzej czy później zakończy się filtrem. I to dla strony głównej jak i podstron.

a skąd taki pomysł? Gdzie jest tak powiedziane/ustalone/przetestowałeś?

Nigdzie nie jest powiedziane. Ale mam to niestety przetestowane. I to na 3 dużych serwisach. Przez 2 lata było wszystko ok. TOP3 na kilkadziesiąt mocnych fraz. Strona główna i podstrony. Po tym czasie coś pirdykło i czy to nazwiecie filtr czy jakkolwiek wyniki zaczęły się pogarszać. Strasznie długo trwa odkręcanie tego zamieszania.

Nie musicie mi wierzyć na słowo, ale lepiej po prostu uważać.

A, jeszcze jedno - strona główna cały czas ma się dobrze, tylko podstrony świrują.

P.S.

Mirekq - przepraszam za "Nie wypisuj bzdur." Ciśnienie mocno spadło i jakaś negatywna energia mnie dopadła.

Nie ma sensu pozycjonowac na strone glowna, bo jezeli klient szybko nie znajdzie

tego, czego szukal, to wejdzie na taka strone, na ktorej znajdzie szybko.

Zapomniałeś o jednym słowie "Nie ma sensu pozycjonować TYLKO na stronę główną..."

Jezeli masz np. sklep internetowy, to pozycjonujesz tak,

zeby klient jak najszybciej doszedl do konkretnej strony

Jeśli mam sklep internetowy to jest on ładnie podzielony na działy i pozycjonując ZARÓWNO stronę główną, jak i podstronę, uzyskam wspomniany już efekt schodków i internauta sam wybierze, na którą stronę wejdzie. Wchodząc na główną, ma w menu wypisane działy i długo nie musi szukać, jeśli menu jest intuicyjne. Przy okazji na głównej znajdzie promocje i najnowsze produkty, które być może go zainteresują. Wchodząc od razu na podstronę znajdzie dokładnie ten produkt, którego szuka.

Np. jezeli sprzedajesz kwiaty, to wyglada to tak:

(...)

www.adres.pl/sklep/kwiaty_doniczkowe/kwiat1/ - x punktow na fraze "kwiat1"

www.adres.pl/sklep/kwiaty_doniczkowe/kwiat2/ - x punktow na fraze "kwiat2"

www.adres.pl/sklep/kwiaty_doniczkowe/kwiat3/ - x punktow na fraze "kwiat3"

Jaja sobie robisz? Mając tysiąc produktów nie pozycjonuje się każdej podstrony tylko stronę główną i główne działy, a resztę uzyskuje się odpowiednim linkowaniem wewnętrznym i strukturą strony zawierającą ważne dla SEO znaczniki, a w nich nazwy produktów będące słowami kluczowymi.

jak ktoś bedzie wpisywał w wyszukiwarke jakies słowo które znajduje sie na stronie ale nie ma go w adresie to juz nie bedzie dzałało to pozycjonowanei na to słowo

Michał, litości. Czytaj uważnie. Piszemy tu o linkowaniu a nie wpływie słów kluczowych w adresie strony na jej pozycję.

Np. jezeli sprzedajesz kwiaty, to wyglada to tak:

(...)

www.adres.pl/sklep/kwiaty_doniczkowe/kwiat2/ - x punktow na fraze "kwiat2"

www.adres.pl/sklep/kwiaty_doniczkowe/kwiat3/ - x punktow na fraze "kwiat3"

Jaja sobie robisz? Mając tysiąc produktów nie pozycjonuje się każdej podstrony tylko stronę główną i główne działy, a resztę uzyskuje się odpowiednim linkowaniem wewnętrznym i strukturą strony zawierającą ważne dla SEO znaczniki, a w nich nazwy produktów będące słowami kluczowymi.

Każdy ma swoje sposoby. :-)

Nie ma jednego wzoru pozycjonowania do zastosowania dla każdej strony.

W mniejszym sklepie moza pozycjonowac wszystkie produkty.

Albo tylko kategorie. Albo tylko strone glowna.

W wiekszym mozna tylko kategorie, albo tylko strone glowna, albo wszystkie produkty.

Albo tylko wybrane produkty.

Zalezy co chcesz osiagnac. I co chcesz sprzedac. I na czym zarabiasz.

I jak masz zaprojektowany sklep. I ile masz kasy.

I jak klienci chodza po sklepie. I jak chcesz, zeby chodzili.

I od tego jak Cie znaduja w Googlach.

Najwieksza konwersja (a o to generalnie chodzi) jest z pozycjonowania typu

MG

Najwieksza konwersja (a o to generalnie chodzi) jest z pozycjonowania typu

Nie wiem, czy po prostu upraszczasz, czy lansujesz pozycjonowanie podstrony tylko na jedna frazę?

Jeżeli to drugie to, tak ja już pisałem, może skutkować filtrem. Być może, że tylko na trudne frazy. Podejrzewam, że googiel traktuje mocno linkowane podstrony jak osobne serwisy - to tylko przypuszczenia oczywiście.

Strona główna na kilka głównych anchorów i np. kilkanaście dodatkowych.

Strony produktowe na kilka anchorów. Dlaczego? Podam przykład, może nienajlepszy, ale niech będzie. Jest taki aparat cyfrowy Nikon D40. Co wpisują klienci w google? Oczywiście Nikon D40, ale również Nikon D 40, Nikon D-40, D40, d 40,.... dalej nie chce mi się szukać. To oczywiste, że warto byc top1 na każdą z tych fraz. Może przykład niezbyt dobrze dobrany, ale rzecz w tym, żeby róznicować anchory na podstrony i robic to z głową, bo to nie my decydujemy o tym, co i jak jest szukane.

Eksperyment Discover.pl

Jaja sobie robisz? ...

Jeżeli jest dużo podstron, to wiadomo że mało kto będzie wstanie podlinkować wszystkie, ale część z nich warto jest linkować.

Ja robię tak, że najwięcej linków idzie na stronę główną z głównym anchorem. Na podstrony daję linki z niszowymi, bądź też okolicznościowymi anchorami i w tym roku (a właściwie teraz) mam dodatkowe 700 wejść dziennie na "życzenia mikołajkowe" - fakt, że będzie to skuteczne tylko do 6 grudnia.

ale część z nich warto jest linkować

No tak - najważniejsze produkty. Ale nie mówimy tu o kilku tego typu podstronach tylko o sposobie linkowania całego serwisu.

Myślę, że to zależy od tego co to za serwis:

• liczba podstron
  • liczba słów kluczowych
  • rodzaj strony (sklep, firmowa, forum, ...)
  • ...

Jednak linkowanie strony głównej powinno występować zawsze. W przypadku Twojej strony (ok 20 podstron) skupiłbym się jednak na głównej. Nie wiem czy zawiera jakieś działy (tematyczne) główne, powiązane ze słowami kluczowymi, np 5 podstron głównych (w menu głównym), a reszta podstron rozdzielona jest pomiędzy te działy główne (w submenu). Jeżeli tak to część linkowania można przenieść na linki z menu głównego. No i ostrożnie z przyrostem linków ...

I moim skromnym zdaniem różnicowanie słów kluczowych, a do tego linkowanych podstron zmniejsza prawdopodobieństwo filtra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności