Skocz do zawartości

Linki do konkurencji, czy się opłaca?

Red

Rekomendowane odpowiedzi

czytalem w opisie jednej z wyszukiwarek (nie pamietam której ale napewno nie google) ze popularnosc swojej strony (pozycje) mozna podniesc w ten sposób ze bedzie sie linkowalo do stron powiazanych tematycznie ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc,

zastanawia mnie jednak jedno - rzecz odwrotna - czy mojej stronie nie szkodzi to ze linkuje do stron nie powiazanych tematycznie (wymiana linków) - czyli zaluzmy ze mam strone o kwiatkach a linkuje do stron o logach, pozycjonowaniu, samochodach itp - pewnie o wiele lepiej byloby linkowac do stron powiazanych tematycznie

fajnie by bylo zrobic test ale nie sadze zeby linkowanie do konkurencji moglo w jakikolwiek sposób pomoc Twojej stronie

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

zastanawia mnie jednak jedno - rzecz odwrotna - czy mojej stronie nie szkodzi to ze linkuje do stron nie powiazanych tematycznie (wymiana linków) - czyli zaluzmy ze mam strone o kwiatkach a linkuje do stron o logach, pozycjonowaniu, samochodach itp - pewnie o wiele lepiej byloby linkowac do stron powiazanych tematycznie

Myślę, że nie zaszkodzi, ponieważ według mnie ważny jest stosunek linków przychodzących do wychodzodzących, a przy takiej wymianie nie ulega on zmianie, a dodatkowo zyskujesz porządanego anchora do swojego serwisu, więc myśle, że to pomaga, choć w niewielkim stopniu.

Panuje powszechna opinia, że korzystniej jest wymianiać się linkami z serwisami powiązanymi tematycznie. A serwisy powiązane tematycznie, to te, które zawierają te same słowa kluczowe, więc linki do nich również zawierają te same anchory. To skoro taka wymiana jest korzystniejsza, to słowa kluczowe zawarte w anchorach muszą być jakoś dodatkowo premiowiane, w przeciwnym wypadku byłyby traktowane jak zwykłe linki.

I w tym miejscu musi paść kluczowe pytanie. Jaki wpływ na pozycję serwisu ma nie wymiana z serwisami powiązanymi tematycznie, a jednostronne umieszcze linku do takiego serwisu?

Wydaje mi się, że Google znajdując taki link premiuje takie strony, ponieważ masz stronę np o dzwonkach, linkujesz do serwisów o dzwonkach, więc Twoja strona jest wysoko na to hasło, ponieważ jest mocna związana tematycznie z hasłem, można na niej natrafić na linki do innych stron o dzwonkach itp.

Zaś strona, do której linkujesz zyskuje być może nawet więcej, chociaż nie jestem do końca o tym przekonany.

To tylko moje zdanie, jeśli jestem w błędzie, to wyprowadźcie mnie z niego ;)

To tylko moje zdanie, jeśli jestem w błędzie, to wyprowadźcie mnie z niego Smile

ja uwazam tak samo ale to chyba jednak nie ma az tak duzego wplywu na pozycje strony - wezmy za przyklad optymalizacje - nawet na stronie glowanej jest kilka linków w stopce i w dziale "przyjaciee" - nie powiazane tematycznie - mimo to forum jest, bylo i pewnie bedzie wysoko :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Uciesza sie i to bardzo bo dostana linki
im wiecej linkow zewnetrznych tym gorzej
chyba jednak nie ma az tak duzego wplywu

Wszystko się zgadza, jeżeli patrzeć na problem detalicznie, ale (i nie trzeba prowadzić testów, bo już zostały przeprowadzone vide: zachodnie fora, a gdzie dokładnie - nie pamiętam) jest jak najbardziej wskazane linkowanie do konkurencji, mimo naturalnego oporu i rzeczywistego rozkładu "mocy" na dodatkowe linki. Na krótką metę - ani pomoże, ani zaszkodzi - na dłuższą natomiast wzmocni pozycję przez "sprofilowanie" tematyczne. Dotyczy to szczególnie nowych stron, które w ten sposób są łatwiej identyfikowane jako związane z hasłem wrzuconym do wyszukiwarki.

Dotyczy to szczególnie nowych stron, które w ten sposób są łatwiej identyfikowane jako związane z hasłem wrzuconym do wyszukiwarki.

No wlasnie, w tym tygodniu juz dostalem 2 miale z prosbami o link od nowej konkurencji. Oni na swoich stronach bardzo ladnie linkuja do mnie, ale niestety strony z linkami jeszcze nie pojawily sie w indeksie Google.

Coz, mile to jak konkurencja linkuje do mnie ale ja do nich nie bede, bo ja juz mam stara strone a nie nowa i nie jest to mi do niczego potrzebne. :?

Jest, glownie googl'owa, zasada, iz strona internetowa traktowana jest jako dokument naukowy, czy jakos tak to bylo okreslone... wiec w jakiejs pracy naukowej, jesli ktos to co napisal w tekscie popiera odwolaniami do jakichs znanych, uznanych prac, ksiazek, wypowiedzi... to wiadomo, ze cenimy sobie taka prace wysoko, gdyz nie tylko ktos cos napisal, ale udawadnia nam, ze na czyms to oparl, a odnosi sie do uznanych autorytetow w danej dziedzinie. Tak wiec, ze Google idzie tym tokiem rozumowania, nie wiem czy tak doslownie i bezposrednio, ale troche zatem liczy sie na plus to linkowanie do sron w danym temacie, ale do stron uznanych przez Google za "autorytet" w danej dziedzinie, a zatem do stron o wysokim PR lub po prostu d stron np. na jadnej z 3-5 pierwszyc pozycji, w zalezosci od losci wynkow na dane hasla.

Takie luzne rozwazania. Mysle jednak tez, ze ludzie w Google siedzacy odpowiedzialni za algorytmy nie sa glupi, i wiedza, co sie swieci, zatem mysle, ze podejrzanym troche dla algorytmu moze byc to, iz strona nie ma zadnych linkow wychozacych... to znaczy, ze albo jest sztucznie pozycjonowana, albo jest to mala firmowa strnka (zazwyczaj, przyznacie, ze jest to jedna z tych opcji).

Mysle, ze wyrazilem jasno to co chcialem powiedziec.

p.s.

w trakcie sobie przypomnialem, gdzie czytalem o teorii traktowania przez algorytm google stron jak traktuje sie jakies skrypty naukowe... w ksiazce chyba "100 sposobow na Google", ktora w pewien tam jakis sposob zostala zaakceptowana i zarekomednowana przez samo Google, a mysle, ze ogolnej idei jakos specjalnie nie zmienili.

Alem siem rozpisa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności