Skocz do zawartości

[Prywata] Nowy PC dla gracza

DreamStudio

Rekomendowane odpowiedzi

lepiej poczekać - normalnie w ciągu roku wartość sprzętu spada więc ceny proporcjonalnie maleją. na święta siłą rzeczy (i rynku) wartość spada, ale ceny nie maleją, bo sprzedawcy wychodzą z założenia że to najlepszy okres kiedy rodzice kupują dzieciakom sprzęt do grania, więc po co zbijać ceny skoro i lud kupi.

aha, komputer nie służy do grania :)

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
na dysku można zaoszczędzić bo nie potrzeba jakiegoś 320GB - tylko nawet 120GB starczy.
Nie do konca się z tym zgodze. Na pojemności mozna oszczędzić ale nie kosztem wydajności. Ja w takim sprzęcie zrobiłbym raid - czyli dwa mniejsze dyski. Dysk zawsze jest najwolniejszym podzespołem i zawsze trzeba na niego czekać.

Nie oszczędzał bym rowież na płycie głownej, płyta to dla mnie podstawa. Dobra płyta to zawsze kilkanascie procent wiecej wydajnosci i daje jeszcze możlowość podkręcania.

Jeżeli na czymś musiał bym oszczędzić, to byłby to procesor :) Zawsze można w późniejszym czasie go wymienić i w dodatku jest to cześć ktora nie stwarza większych problemóm podczas wymiany.

aha, komputer nie służy do grania
Drogi komputer służy tylko do grania :P

.

Dla lepszego rozeznania dam tylko przedział cenowy na poszczególne części, żeby było dobrze, ale bez zbędnego wydawania pieniędzy.

- płyta główna (400 - 500 zł)

- procek (400-500 zł)

- ram (300-350 zł)

- dysk (350-500 zł)

- karta graficzna (450-750 zł)

Czyli max zmieścisz się w 2200 zł na tych częściach. Warto także kupić porządny zasilacz, np. Be Quiet Straight Power BQT E5-450W (300 zł).

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Płyta główna: Asus P5B - 316zł

Procek: Intel Core 2 Duo E6420 - 646zł

Pamięć: Patriot 2x1GB LLK 800mhz - 298zł

Karta graficzna: Galaxy 7900gs/8600gt Sonic - 386zł/359zł

Dysk: Seagate 160GB - 183zł

Nagrywarka:LG H62N - 95zł

Zasilacz: Amacrox 500W - 250zł

Razem ok 2200 zł + obudowa

Nie wiem z jakiego źródła brałeś te ceny :)

Trochę pozmieniałem:

Płyta główna: Asus P5B - 268 zł

Procek: CORE 2 DUO 2,33GHz BOX E6550 (lepszy :)) - 511 zł

Pamięć: PATRIOT DDR2 2 GB 800MHZ DUAL LLK - 180 zł

Dysk: Seagate 160GB - 164 zł

Nagrywarka: Lite-On DH-20A4P-06-C - 74 zł

Obudowa jakiś szit :) za 90 zł się kupi już.

Zasilacz: Chieftec 500W - 180 zł

To wychodzi razem: 1467 zł

Nie ma karty graficznej, ale teraz do 2500 zł mógłbyś sie zmieścić z GF8800GT :)

Ceny są z dzisiaj i zaraz pewnie skoczą w górę, a spadną tak jak mówiłem na początku lutego gdzieś i powinny być niższe niż dzisiaj :)

Także kto wie ale może będzie można złożyć taką maszynę do 2000 zł brutto :soczek: a wtedy to sam sobie coś takiego złożę :P

Poza tym można oszczędzić na płycie, troszkę na pamięci, zasilacz też nie musi być chieftec'a w końcu, a wszystko za sprawą dla graczy najważniejszą - mocnej karty graficznej :)

Pozdro.

– Whose motorcycle is this?

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

– Zed's dead, baby, Zed's dead.

zasilacz też nie musi być chieftec'a w końcu, a wszystko za sprawą dla graczy najważniejszą - mocnej karty graficznej :soczek:
Chieftec jest ze średniej półki, także nic specjalnego.

Za to radzenie komuś, by kupił jeszcze tańszy zasilacz, a do tego mocniejszą grafikę jest jak życzyć samobójcy dobrego lotu z mostu;-P

obrazek.jpg

Zasilacz może być firmy ToPower na przykład. Poza tym nie mówiłem, żeby kupił gorszy zasilacz tylko tańszy. W przypadku chieftec'a płacisz za markę. Ale także nie mówiłem, że trzeba na tym oszczędzać tylko że można :soczek: A poza tym myślę, że chieftec 500W sobie spokojnie poradzi z tym proponowanym sprzętem, wahań w napięciach nie powinno być i powinien mieć jeszcze spory zapas mocy. :)

Pozdro

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

Nie sugeruj się Watami, ważne to co ma w środku. Ważna jest sprawność zasilacza oraz jego wydajność prądowa na kanał 12V, który nie powinien być mniejszy, niż 25A w chwili obecnej. Jak masz wiele dysków, wydajną kartę graficzną i podkręcony procesor, to te rzekome 500W Chiefteca mogą nie wystarczyć:soczek:

obrazek.jpg

@EDDY nie wiem czemu nie jesteś przekonany do chiefteców :) Może miałeś jakieś nieprzyjemne przejścia z nimi. Ale tyle jest opinii o sprzęcie komputerowym ilu użytkowników. W/g mnie chieftec nie ma rzekomych 500W tylko ma te 500W. Rzekome 500W to mają megabajty, rople, modecomy, codegeny i inne cholerstwa które jak wezmę do ręki to nie wiem czy coś trzymam czy nie. Poza tym mowa jest o jednym dysku twardym narazie :soczek:

Poza tym zasilacz jaki zaproponowałem to Chieftec 500W GPS-500AB-A testowany przez mojego kolegę. Generalnie charakterystyka prądowo-napięciowa zgadzała się z tą przedstawioną przez producenta:

* +3,3V: 28A

* +5V: 26A

* +12V (1 linia): 16A

* +12V (2 linia): 18A

* +12V (3 linia): 18A

* -12V: 0,5A

* +5Vsb: 2,0A

A tak w ogóle nie upieram się przy tym zasilaczu, żebyś mnie źle nie zrozumiał :)

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

* +3,3V: 28A

* +5V: 26A

* +12V (1 linia): 16A

* +12V (2 linia): 18A

* +12V (3 linia): 18A

* -12V: 0,5A

* +5Vsb: 2,0A

A tak w ogóle nie upieram się przy tym zasilaczu, żebyś mnie źle nie zrozumiał :)

Jasne, rozumiem. Jednak chcę pokazać, że Chieftec robi średniej jakości zasilacze. Co do Megabajta, to zdziwiłbyś się co potrafiły niektóre modele wytrzymać. :soczek: Tutaj trzeba trafić na konkretną sztukę.

Parametry tego modelu 500W nie są porażające, powiedziałbym, że słabe jak na taką "moc".

Oto co potrafi o 100 zł droższy Be Quite, który poleciłem wcześniej. Przypominam, że on ma "tylko" 450W. :)

3.3V: 30A

5V: 30A

(3.3V/5V): 160W

12V1: 25A

12V2: 18A

(12V): 360W / 30A

-12V: 0.5A / 6W

5Vsb: 2.5A / 12.5W

Tak naprawdę, to jedynie właściciel komputera może wiedzieć czego chce. Czy wyda 80 zł albo 380 zł - jego sprawa. ;-)

obrazek.jpg

Tak naprawdę, to jedynie właściciel komputera może wiedzieć czego chce. Czy wyda 80 zł albo 380 zł - jego sprawa. ;-)

No i dochodzimy do sedna :)

A dzięki w sumie za przytoczenie tego modelu BeQuiet :soczek: Zastanowię się nad nim przy kupnie swojego nowego blacharza :)

Mam zamiar właśnie w lutym coś poskładać. Także dobrze, że na forum też ktoś się na hardware zna :) Będę wiedział do kogo uderzyć po radę bo sam się trochę znam, ale nie ma to jak podyskutować i powymieniać się argumentami :)

A co do megabajta to nie mogę się jakoś przekonać do zasilacza lżejszego niż powietrze :)

Pozdro.

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

Na zasilacz nie wydam więcej niż 200 PLN :> nie mam świra na punkcie gier ale chce tylko mieć możliwość 'popykania' w coś nowego na normalnych delatach. Wiem, że b. dobrego kompa do gier można kupić za 5 000 PLN ale wole dodać kolejne 5k i kupić sobie używanego quada albo inne 'cudo'.

Postanowiłem poczekać do lutego i za ~3k kupić PC'ta :soczek: dzięki wszystkim za wypowiedzi (pomogliście mi podjąć decyzj) dam znać jaki sprzęt zakupiłem.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

Nie ma sprawy :)

Z poczekaniem słuszna decyzja, a z powiększeniem budżetu przeznaczonego na blacharza do ~3k też słuszna, bo dokładając w sumie niewielką kwotę możesz złożyć coś zupełnie wystarczającego dla Twoich potrzeb (czyli gierek) :soczek:

Będę czekał na wieści odnośnie zakupionego sprzętu.

I pamiętajcie: PLAY HARD... GO PRO! :)

Pozdrawiam wszystkich graczy :)

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

Takiego lepszego kompa z 2 rdzeniowym procesorem, dobrą kartą graficzną itd. możesz kupić już za ok. 1400zł. Polecam przejrzeć www.proline.pl bo ceny są bardzo niskie. Poszczególne części sam sobie ustal - w zależności w jakie gry chcesz grać i jaką kasą dysponujesz.

468x60.png

Drogi komputer służy tylko do grania :)
aha, komputer nie służy do grania :)

Racja, gry to zuo. :) A im lepszy masz sprzęt tym bardziej kusi.

Rozwiązaniem jest tu zintegrowana grafa. :)

Jak kupujesz kompa to idziesz na forum specjalistyczne, czyli purepc.pl lub pclab.pl

Ech ta specjalistyczność...

Pierwsze jest za nadto specjalistyczne, czyli jak coś się nie kręci do X ghz i nie jest chłodzone wodą to jest do xxxx. A jak nie poświęcisz conajmniej pół godziny na studiowanie regulaminu, działów i podklejonych tematów to masz 95% szansy na procenty. :)

Pclab jest za to inny, tutaj otrzymasz zwykle kilka odpowiedzi w kilka minut, tyle że w większości każda będzie inna, a pisilabowicze się wkrótce zaczną spierać nad wyższością nv nad ati, albo intela nad amd. :)

Poza tym często tam odchodzi zwykły :soczek: i wychodzą z tego takie kwiatki że jeden z drugim 15letni fachowcy ci doradzą że receptą na absolutnie wszystkie problemy z pc jest wymiana zasilacza.

No i już o atmosferze, wzajemnych oskarżeniach, sporach między użytkownikami a moderatorami, rozkrzyczanej dzieciarni, olewaniu serwisu przez właścicieli nie wspomnę.

Nie mniej pozdrawiam wszystkich, którzy czytają czy udzielają/udzielali się na obu forach. :P

Co do cen, zawsze lepiej poszukać gdzie jest taniej, tyle tych porównywarek powstało, nie zawsze jest najtaniej w jednym sklepie, z drugiej strony nie zawsze się też opłaca płacić po 3 razy za przesyłkę.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności