Skocz do zawartości

Przenoszenie MySQL

Fargo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam problem przy przenoszeniu bazy danych (z ovh.org na home.pl)

Na ovh mam:

Metoda porównania: latin1_general_ci

Table kodowane są w latin1_swedish_ci parę z nich w latin2_general_ci

Kodowanie w index.php: iso-8859-2

Gdy zapisuję je do pliku i otwieram spod notatnika widzę w miejscu polskich czcionek "ĂŞ ¶" itd...

Zmieniłem to ręcznie (trochę czasu zeszło) i mam wszystkie polskie znaczki na cacy...

Gdy wgrywam bazę na home.pl pokazują się jak krzaki z tym że tym razem są to "???".

Proszę was, pomóżcie. Mam już dość, sprawdziłem chyba wszystkie możliwe opcje ;x

Maximus Marius, Jesteś wielki. Bardzo Ci dziękuje za pomoc. Widać że znasz się na rzeczy. Polecam gorąco wszystkim tego użytkownika! Szybko, sprawnie, dokładnie i bezboleśnie

Pozdrawiam

Brzmi jak opinia na allegro :D Wielki to raczej nie , raczej wysoki :)

A poważnie to tego typu problemy rozwiazuje sie standardowo:

1)Export bazy

2)Otwieramy w jakims edytorze który słyszał o UNICODE (np. notepad++ i wiele wiele innych) EDYTUJEMY PLIK W TRYBIE UNICODE/UTF8

3)Zamieniamy string "latin1" na UTF8

4)Zaminiamy krzaki na polskie znaki

5)Zapisujemy

6)Importujemy , Cieszymy sie z sukcesu ;):D

Punkty 2-5 można pominąc gdy sie ma napisany wkrypt specialny do do tego :D

Prawie wszystko jest w watku https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=43135

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności