Skocz do zawartości

[Startup] Web-Tools.pl - Twoje Zaplecze, Monitoring Pozycji

mkr

Rekomendowane odpowiedzi

2 szybkie pytania:

- jaki hosting do wersji serwerowej web-tools?

Obecnie mam wykupiony hosting w hosticie i tam mam kilka stronek - czy mogę tam podpiąć monitoring czy lepiej/bezpieczniej jest mieć osobny hosting?

dzięki za pomoc!

hoł

----

Sprzedam Publikera, wersja 1.0.4 Biznes. Wystawiam FVAT. Więcej tutaj

Kupie linki i domeny - tematyka: księgowość/rachunkowość + zdrowie/medycyna. Kontakt przez PW

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam uruchomiony W-T na Kei.pl i Home.pl - na Kei.pl działa świetnie, a cron wykonywany jest normalnie, co minutę. Na Home.pl też działa sprawnie, tylko by uruchomić cron trzeba doczytać instrukcje (w helpie Home.pl) lub zawracać głowę Markowi, a gdy już się go uruchomi - działa co 5 minut. To wystarcza, jeśli nie planujesz ogromnej ilości linków i monitoringu dla zbyt wielu fraz (na kilkadziesiąt fraz działa sprawnie).

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

To wystarcza, jeśli nie planujesz ogromnej ilości linków i monitoringu dla zbyt wielu fraz (na kilkadziesiąt fraz działa sprawnie).

do sprawdzania na tą chwilę mam ok. 150 fraz:-)

a taki scenariusz - hostit/hekko ktoś przerabiał? :-)

----

Kupie linki i domeny - tematyka: księgowość/rachunkowość + zdrowie/medycyna. Kontakt przez PW

@Kupiciel - Ciekawe

@abcd - Na hekko działa bodajże kilka kopii skryptu.

Odradzić mogę hostingi z ofertą typowo SEO, gdzie większość serwerów jest często blokowana w Google.

Skrypt możesz przez 14 dni testować na dowolnych hostingach. Hostingi też w większości pozwalają na 14 dniowy test.

W wypadku Home, ograniczaniem jest cron - co 5 minut, bez problemu uruchomiany może zostać co 1 minutę z serwerów Web-Tools.

A jeszcze jedno pytanie - czy bezpieczniej jest instalować monitoring web-tools na serwerze, gdzie ma się tylko jedna domenę do której jest podpięty, czy nie ma to znaczenia?

Mam kilkanaście domen na jednym serwerze i boje się, że jak tam podepnę monitoring i jakimś sposobem dostane bana to wszystkie domeny pójdą w las:-) Dlatego chce wykupić gdzieś inny hosting tylko pod jedna domenę i monitoring:-)

Z góry dzięki za info:-)

hoł

----

Web-Tools.pl i kilkanaście innych stron działa na serwerze, z którego wykonywane jest monitorowanie.

Żadnych problemów dla pozostałych stron na serwerze nie obserwuje.

Także bez obaw.

Jeśli chodzi o odciązenie serwerów proxy to jest sposób (pisze tutaj o swoim przypadku).

Mój sposób rozliczania z klientem, polega na tym, że w miesiącu jest robionych x sprawdzeń

pozycji i stawka miesięczna też jest dzielona na ilosć sprawdzeń /x

No i tu jest problem Web-Tools poprawnie naliczy kwote tylko wtedy jeśli załaczymy sprawdzanie codziennie.

Jak zrobimy np. sparwdzanie co 3 dni i nawet jesłi strona jest przez cały m-c w top10 to mamy 10 sprawdzeń

to skrypt policzy tylko stawkę*(10/30).

No i tak prawie wszystkie strony mam załączone na sprawdzanie każdego dnia...

Tak wiec czekam na to ulepszenie/poprawkę

mkr, a jest szansa na taki dodatek w najbliższej aktualizacji jak pisałem wcześniej?

Druga sprawa może mi ktoś nakreśli:

Mam serwer dedykowany z 13 adresami ip z 13 różnych klas, własne dedykowane.

A jak zapinam jako phproxy to przy pierwszym zapytaniu już mi dezaktywuje proxy i tak się dzieje z każdym poklei. Na tych adresach nic nie stoi, są czyste i nieużywane.

Zauważyłem też, że na home.pl mam też ostatnio problem, mam 4 serwery z czego trzy phproxy chodzą od pół roku i doszło dopiero do 50 błędów. Natomiast ostatnio zapiąłem 4 serwer i liczba błędów rośnie mega szybko w 3 dni już ma 60-cią.

Jakieś propozycje w czym może leżeć przyczyna?

@Kupiciel - Musisz skonfigurować serwer dedykowany aby połączenia wychodzące wykonywane były z adresów IP poprzez które wykonane zostało zapytanie HTTP.

Zazwyczaj serwery skonfigurowane są tak, że zapytania wychodzą z głównego adresu IP serwera. A nie z IP poprzez które dotarło zapytanie do Apache.

Ewentualnie możesz skonfigurować serwer HTTP proxy używający różnych IP.

Aby sprawdzić, jakie IP wykorzystywane jest do połączeń wychodzących możesz umieścić na serwerze poniższy kod:

<?php var_dump(file_get_contents('https://www.web-tools.pl/proxy1.php')); ?>

Odnośnie Home.pl możliwe, że nowe konto znajduje się na serwerze na którym ktoś inny wykonuje zapytania do wyszukiwarek.

Odnośnie propozycji, zastanawiam się jak to czytelnie i przejrzyście zrobić.

Musze przyznać, że sam wykonuje to teraz przy użyciu raportów CSV.

@bkartol - jest w planach

Naszła mnie myśl na jeszcze jedną poprawkę do uwzględnienia, może komuś też będzie potrzebna.

Możliwość dzielenia wewnątrz domeny na podprojekty.

Przykładowo mamy domenę www.nazwa.pl

I mamy 30 fraz do pozycjonowania.

Ale np. 10 fraz to frazy mniej ważne (więc oddzielna kategoria)

kolejne 10 fraz to np. frazy kluczowe (oddzielna kategoria)

a np. po 3 miesiącach pozycjonowania dodajemy 10 domen np. na 4 miesiączne pozycjonowanie (więc kategoria np. Lipiec - wrzesień).

Bo teraz wszystko mamy w jednym, nie ma podziału np. na frazy które mam w abonamencie a które za efekt.

Albo które frazy są darmowe/mniej ważne, a które kluczowe.

Fajnie jakby taka opcja doszła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności