Skocz do zawartości

[Startup] Web-Tools.pl - Twoje Zaplecze, Monitoring Pozycji

mkr

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2 pytania

czy podczas generowanie raportów csv jest jakas mozliwosc ustawienia aby generowalo je z polskimi znakami, bo do tej pory musze to edytowac recznie ?

drugie pytanie odnosnie phpproxy

czy ta ilosc bledow polaczen ktora mi sie pokazuja przy poszczegolnych adresach proxy to jest ilosc tylko za ostatni dzien czy moze za caly okres od ktorego jest to proxy

i na stronie jest tez takie info ze "W chwili osiągnięcia 100 błędów połączeń proxy zostaje zawieszone."

czy zostaje ono zawieszone tylko na jeden dzien czy juz w ogole

nowy katalog stron

katalog

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ad1) Wszystkie raporty CSV generowane są w kodowaniu znaków UTF-8. Przy importowaniu pliku należy wybrać to kodowanie, a wszystkie znaki specjalne będą wyświetlane poprawnie.

Ad2) Jest to liczba ogólna. Gdy osiągnie wartość równą 100 proxy musi zostać ręcznie usunięte, i ponownie dodane.

Przy normalnej pracy liczba błędów nie powinna powiększyć się o więcej niż ~20 w skali miesiąca, od ostatniej aktualizacji system automatycznie obniża wartość błędów gdy nie występowały przez dłuższy czas.

Rosnąca ilość błedów najczęściej oznacza, zbyt małą ilość phpProxy do obsługi większej ilości fraz.

Ponowne dodanie phpProxy i jego aktywacja przyciskiem "oczekuje", spowoduje pobranie realnego IP które używane jest do wykonywania połączeń wychodzących przez dane phpProxy.

ew. Proszę przesłać na mail zrzut ekranu z listą phpProxy ( adresy mogą być usunięte ) oraz ilość monitorowanych fraz, postaram się wyjaśnić przyczynę wzrostu błędów połączeń

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dostępna aktualizacja

Aktualizacja darmowa do pobrania z poziomu zakładki system

Najważniejsze zmiany w Monitoringu Pozycji:

- Definiowanie lokalizacji z której wykonywane jest wyszukiwanie.

Dla każdej z witryn wybrać można lokalizację pod którą znajduje się użytkownik wykonujący zapytanie.

2010-12-06_214608.png

Lokalizacje preferowane obsługiwane są dla Google.pl ( Szukaj w Internecie ).

Jeżeli serwer/phpProxy automatycznie wykrywany jest w którymś z Polskich miast istnieje możliwość

wprowadzenia lokalizacji Polska.

Do poprawnego działania wymagane jest zaktualizowanie serwerów phpProxy do wersji trzeciej.

- Monitoring wybranych podstron lub katalogów z zawartością

Opcja dostępna dla wszystkich wersji językowych Google.
Zalecane zapoznanie się z opisem funkcji w pliku instrukcja.pdf

- Raporty HTML za ostatnie 14/30/60/120 dni.

Łatwy wgląd w ostatnie zmiany na przełomie miesięcy.

2010-12-06_215213.png

- Zbiorowe raporty PDF dla wszystkich domen

Możliwość wygenerowania raportów dla wszystkich monitorowanych witryn i wyszukiwarek jednym kliknięciem myszy.

Rozbudowane opcje raportów ( wybór domen, wybór wyszukiwarek, aktywacja kosztorysu ). Raporty zapisywane jako archiwum ZIP, lub pobierane pojedynczo.

2010-12-06_215638.png

Używanie tej funkcji wymaga posiadania wolnego miejsca na serwerze, w ilości równej rozmiarowi raportów i pliku archiwum. Miejsce zwalniane jest po 24 godzinach od utworzenia raportów.

- Łatwiejsza nawigacja w plikach podglądu wyników Google.

2010-12-06_220126.png

Oraz wiele mniejszych zmian, korekt i optymalizacji.

Skrypt został zoptymalizowany i przygotowany do wprowadzenia kolejnych zmian.

Aktualizacja do pobrania dla każdego użytkownika skryptu, z poziomu zakładki System.

Instalacja polega na nadpisaniu wszystkich plików na serwerze FTP, zalogowaniu się w skrypcie i wykonaniu instrukcji.

Jak zawsze zalecane jest utworzenie kopii bazy danych przed aktualizacją.

Pytania proszę kierować na mail. Jest to najszybsza forma komunikacji.

@Kupiciel: Odnośnie phpProxy i IP - nie w najbliższym czasie. Druga propozycja już jest :) Kilku użytkowników już zgłaszało takie zapotrzebowanie via mail.

Chcę sprawdzić postępy pozycjonowania, tendencje idą w dół czy górę. Wchodzę w "Monitoring Szczegółowy" - prezentowane są dane z jednego miesiąca, jednakże tak jak teraz mamy jego początek nie widzę jakie były poprzednie pozycje w poprzednim miesiącu, czyli zaledwie dwa dni wstecz (sprawdzam frazy co tydzień). Muszę zmienić ustawienie na październik, ale wtedy nie wiem jakie są obecne - nie ogarnę tego, nie monitoruję 5 fraz...

Jak zmienić ustawienia by pokazywało w tabelce zamiast "Wybierz okres: 11-2010" np. z ostatnich 30; 60 dni tak jak ma to miejsce przy generowaniu wykresów. Z samych wykresów nie mogę korzystać bo są na maksa zapchane, zawalone , kompletnie nie czytelne, linie zachodzą na siebie, odznaczanie ptaszkiem mniej interesujących fraz by na wykresie zrobiło się przejrzyściej nie wchodzi w rachubę, interesują mnie wszystkie, poza tym za dużo klikania

Z kolei jak chcę wygenerować raport to też jedynie dany miesiąc październik albo listopad, albo albo

Jak wybiorę październik nie mam bieżącego stanu, jak mam bieżący stan nie wiem jakie były ostatnie pozycje w październiku, nie widzę tendencji, spada czy rośnie

Co zrobić, by mieć przed oczami dane z nieco dłuższej perspektywy czasu

Jestem świeżo po wykonaniu aktualizacji.

Wyczekiwana przeze mnie funkcja wyświetlania danych z przeciągu ostatnich n dni została zaimplementowana. Dzięki

Cieszy mnie to, bowiem przeglądanie statystyk stało się nieco praktyczniejsze/przejrzystsze,

>nieco< bowiem zdecydowanie lepiej byłoby chociaż móc podświetlić daną frazę spośród reszty.

Teraz przewijam poziomo na ekranie - nazwa frazy chowa się w przeglądarce i już po chwili nie wiem który to wers przeglądałem, na jakiej pozycji była, a jest teraz.

Sprawę kapitalnie rozwiązałoby usunięcie/zawężenie wolnych dni z pustymi kratkami, w które nie był wykonywany monitoring. Zaoszczędziło by to przestrzeni, nie trzeba by tyle przewijać w przeglądarce. Ratuję się wykresem amCharts, który to najszybciej pozwala rozeznać sytuację jednym spojrzeniem oka z rozległego przedziału czasu

tylko, że wtedy trzeba znów stale klikać :P

@superbastekp - system został już częściowo przystosowany do wprowadzenia tej funkcji. Optymalizacja i testy definiowania lokalizacji zabrały więcej czasu niż wskazywały wcześniejsze szacunki. Nie chciałem przesuwać daty aktualizacji o kolejny tydzień. Wysyłka mail jest obecnie druga w kolejce trwających prac.

@Arni - Dodałem podświetlanie wersu nad którym zatrzymany jest wskaźnik myszy. Powinno ułatwić orientację przy mniejszych rozdzielczościach ekranu i długim zakresie dni.

Przejdź do zakładki System i pobierz pliki instalacyjne raz jeszcze. Wystarczy nadpisanie katalogów /class i /templates aby opcja była aktywna.

Odpowiadając na pytania z mail:

- Istnieje możliwość wyświetlenia
większej ilości dni w raportach HTML
, poprzez modyfikację parametru "
last=120
" w adresie na np.
last=365
. ( Na serwerach które posiadają bardzo niskie limity pamięci powyżej 120 dni mogą się nie generować, lub może trwać to dłuższy czas )

- Gdy po aktualizacji widoczne są "podpowiedzi" należy oczyścić cache przeglądarki, lub wcisnąć CTRL+F5

- Gdy raporty PDF nie zawierają kosztorysu, należy pobrać pliki instalacyjne raz jeszcze ( zakładka system ) i ponownie przesłać katalog /class ( problem dotyczy plików pobranych przed ~południem )

- Znaki
"???"
lub ikona
bullet_error.png
na liście phpProxy oznaczają, że system nie będzie obsługiwał poprawnie definiowania lokalizacji.
Należy zaktualizować phpProxy do wersji trzeciej.
Następnie kliknąć w przycisk w kolumnie "Stan", aby sprawdzić poprawność instalacji.

- Definiowanie lokalizacji nie jest możliwe dla Google.pl ( Tylko język polski ),
Google wspiera tą funkcję tylko dla zapytań "Szukaj w internecie"

w wersji darmowej przydałoby się takie coś, że kliknięcie na jeden przycisk otwiera wszystkie karty.

Do tej pory musze klikac na kazda pojedynczo ;/

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

mrk,

To ja mam jeszcze inne pytanie, czy będzie w jakieś aktualizacji możliwość sprecyzowania jak często mają być wysyłane raporty bezpośrednio z panelu?

Mam np. klientów, którzy chcą dostawać raporty w każdy poniedziałek albo wtorek o ile to 1 czy 2 klientów to spoko, ale jak ich jest 30 czy 40, to schodzi masę czasu i chętnie dopłace za taka opcje :) możliwość wybrania tak jak w Analytics (wysyłaj w każdy poniedziałek lub inny dzień tygodnia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności