Skocz do zawartości

[Startup] Web-Tools.pl - Twoje Zaplecze, Monitoring Pozycji

mkr

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zgłaszano problemy z połączeniami do Google z sieci Home.pl

Podobny problem występował już kiedyś utrzymywał się 24/48 godzin, polecam odczekać dobę/dwie z ponowną aktywacją proxy w Home

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Kyub @Kupiciel: Zgadza się, część odwołań do Google z wysyłaną lokalizacją nie działa. Pracuję nad tym.

@neox: Zapraszam na mail ze szczegółowymi logami bazy. Jak dobrze pamiętam monitorowane jest 2000+ fraz?

Konieczna może być optymalizacja ustawień bazy danych. Przy błędnej konfiguracji baza może być wąskim gardłem.

Na mail podeślę sugestie odnośnie zmian.

@Kupiciel, @Kyub: Zapraszam do zakładki System, dostępna jest już aktualizacja rozwiązująca problem lokalizacji.

( tym razem nadpisać trzeba większość plików, zmienia się /js /css[tu jak zawsze na końcu plików nowe style] nowe pliki w /img )

Dodany został też proponowany już kilkukrotnie przez @Kupiciel'a widok spadków dla kategorii i witryn.

2012-06-17_233027.png

Chętnie wysłucham propozycji odnośnie formy prezentacji i danych przedstawianych w tym podsumowaniu.

Podstawową konfiguracje dla tego widoku dodałem w zakładce "Konto", można ustawiać widoki niezależnie dla każdego z użytkowników.

@Stanko1988: W wersji serwerowej dostępne jest planowanie przyrostu, pozwala to na stopniowy wzrost ilości linków w skali domen.

Wewnątrz domeny rozmieszczenie następuje już normalnie. ( Gdy są to linki stałe, to tylko na nowych podstronach, stopniowo - drugi przyrost )

@Stanko1988: W wersji serwerowej dostępne jest planowanie przyrostu, pozwala to na stopniowy wzrost ilości linków w skali domen.

Wewnątrz domeny rozmieszczenie następuje już normalnie. ( Gdy są to linki stałe, to tylko na nowych podstronach, stopniowo - drugi przyrost )

Mam serwerówkę i wiem, ale to oznacza, że nawet jak dodam priorytet 1 to linkami zapełni się docelowo cała domena/zaplecze.

Nie jest planowana funkcjonalność taka jak np. w Statlinku, że określamy ile linków chcemy rozdysponować? dzięki temu nie zapchamy od razu stron, a limit można zawsze zwiększyć. Przy rotacji naturalnie nie ma to znaczenia, ale przy linkach stałych rodzi się problem, z kolei reset linków w celu zwolnienia miejsca mija się z celem bo tracimy link, który już jakiś czas jest zaindeksowany.

@Stanko1988: Tutaj problemem jest architektura systemu, nie jest ona przystosowana do takiej funkcjonalności, nie była ona planowana.

Pierwszym problemem jest wymiana klienta na wszystkich domenach, dla wielu jest to nieakceptowalne.

Przy obecnym kliencie obsłużone może być optymalnie ~500-1000 linków / domenę powyżej tej ilości pojawiać się może wzrost obciążenia w pierwszej kolejności I/O dysków

Sam skrypt był by też dużo bardziej zasobożerny ze względu na konieczność pamięci wszystkich powiązań i ich analizę.

Dla części osób nie było by to problemem, ale większość obecnych użytkowników hostuje narzędzie na serwerach współdzielonych.

Być może w przyszłości. Obecnie planowane są jedynie ułatwienia i optymalizacje obecnej wersji właśnie dla osób obsługujących 1000+ domen na shared hostingach...

Dodany został też proponowany już kilkukrotnie przez @Kupiciel'a widok spadków dla kategorii i witryn.

2012-06-17_233027.png

Chętnie wysłucham propozycji odnośnie formy prezentacji i danych przedstawianych w tym podsumowaniu.

Podstawową konfiguracje dla tego widoku dodałem w zakładce "Konto", można ustawiać widoki niezależnie dla każdego z użytkowników.

Tak na szybko:

1. Przydałoby się możliwość ustawienia dla których kategorii chcemy wyświetlać podgląd.

W tej chwili jeśli mam 20 kategorii to system automatycznie dla wszystkich kategorii zlicza wyniki i przy każdej z nich prezentuje wyniki.

Wystarczyłaby opcja aby ustawić dla których kategorii chcemy widzieć porównanie lub w ogóle wyrzucenie tego na oddzielną podstronę (tak samo jak raport HTML dla całej kategorii), wydaje mi się że takim ułożeniu jak jest teraz przy dużej ilości kategorii i serwisów serwer łapie zadyszkę i firefox na chwilę się wiesza. Do tego przydałoby się aby dla każdej kategorii można byłoby monitorować oddzielnie wyszukiwarki.

Bajer fajny i miły ;) - mega użyteczny.

Fajna sprawa. Czytelniej to od razu wygląda. Rozszerzyłbym wykorzystanie opcji z którym dniem chcemy porównać, żeby po wejściu przy danej grupie w ?a=seo&b=domenastat&kat= porównywało z takim samym okresem jak podany w konfiguracji (np. 1 dzień) i najlepiej tak jak pisałem chyba kiedyś w mailu żeby dać możliwość ustawienia domyślnego sortowania (ja np. preferowałbym po kolumnie zmiana).

Przypominam też że chyba cały czas nie działa opcja "Rozpocznij sprawdzanie pozycji po godzinie".

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

@jehowy: Opcja ta jest praktycznie gotowa, ale z jej wydaniem trzeba poczekać na ukończenie optymalizacji przetwarzania linków,

po pierwszych testach pojawił się problem dodawania ogromnych ilości linków stałych przy jej użyciu, w porównaniu do wcześniejszych ilości, co spowalniało proces rozdzielania linków na serwisy.

Obecnie (domyślnie) każde 2500-5000 linków podwaja czas potrzebny systemowi na przetworzenie danych.

Trwa przebudowa mechanizmu rozsyłania linków, aby wydajniej mógł pracować przy ilościach linków idących w dziesiątki/setki tysięcy. ( wiele domen ).

@Kupiciel: Po wgraniu nowych plików /js /css i przeładowaniu cache w przeglądarce powinny ładować się tylko dane widoczne w danej chwili na ekranie. Na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy w czasach ładowania na najnowszym FF, przy 20 kategoriach. Być może jakaś wtyczka spowalnia działanie?

Zbadam jak aktywacja funkcji wpływa na czas renderowania i wykonywania się Javascript w FF.

@websign: dzięki. Dodam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności