Skocz do zawartości

Opinia hekko.pl

michat

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zamierzam tutaj prowadzic polemiki. Uwazam, ze obciazylem wystarczajaco maszyne bardziej swoim skryptem anizeli paroma zapytanami. Uptime serwera to jedno, a dostepnosc i wieszanie sie Apache to dwa. Prosze miec to na uwadze. Twierdzenie i udawanie, ze nic sie nie dzialo jest moim zdaniem niewporzadku.

Jest takie powiedzenie klient nasz pan i firmy, ktore dostosowuja sie do tego wychodza plus w oczach klientow.

PHP Freelancer

Webkrytyk - zobacz jak marnują się Twoje pieniądze w internecie!

• Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Uwazam, ze obciazylem wystarczajaco maszyne bardziej swoim skryptem anizeli paroma zapytanami.

No widzisz.. to nie masz racji i my Ci to powiedzieliśmy ale nie chciałeś słuchać..

Jest takie powiedzenie klient nasz pan i firmy, ktore dostosowuja sie do tego wychodza plus w oczach klientow.

Oczywiście, też jesteśmy tego zdania i się do niego dostosowujemy. Dlatego ważne jest dla nas dobro kilkuset klientów aniżeli mieliby być niezadowoleni przez jednego który obciąża serwer jak Ty.

Fakt obciazylem tak serwer, ze ohohoho przekroczylem o pare setnych limit. Czy to grzech? Wielu Waszych uzytkownikow pewnie to odczulo... "Ped owczego stada". Za to jak serwer dostaje sie do spamlist albo ktos za posrednictwem Waszego serwera rozsyla spam to wszystko jest ok? Nie czepiajac sie wiele osob przekracza te limity i jakos nic z nimi nie robicie.

Uwaza Pan, ze wykonanie parunastu tysiecy operacji petla jest mniej obciazajace od paruset zapytan SQL przy czym zapytania w sumie trwaly mniej anizeli obliczenia. Na kilku maszynach testowalem podobne wariacje i stanowczo wiecej zasobow zezarly mi te same obliczenia anizeli te same zapytania. Gdzie tu logika? Magia Waszego algorytmu naliczajacego ;) ale sie tym juz nie martwie.

PHP Freelancer

Fakt obciazylem tak serwer, ze ohohoho przekroczylem o pare setnych limit. Czy to grzech? Wielu Waszych uzytkownikow pewnie to odczulo... "Ped owczego stada".

W Twoim wypadku mówimy o MySQL który nie jest zliczany w obciążeniu CPU które widzisz w panelu.. napisałem o tym Tobie już któryś raz :)

Za to jak serwer dostaje sie do spamlist albo ktos za posrednictwem Waszego serwera rozsyla spam to wszystko jest ok? Nie czepiajac sie wiele osob przekracza te limity i jakos nic z nimi nie robicie.

Robimy.. ale każda sytuacja jeśli jest to możliwe jest rozpatrywana indywidualnie na tyle na ile jest to możliwe.

Uwaza Pan, ze wykonanie parunastu tysiecy operacji petla jest mniej obciazajace od paruset zapytan SQL przy czym zapytania w sumie trwaly mniej anizeli obliczenia. Na kilku maszynach testowalem podobne wariacje i stanowczo wiecej zasobow zezarly mi te same obliczenia anizeli te same zapytania. Gdzie tu logika? Magia Waszego algorytmu naliczajacego ;) ale sie tym juz nie martwie.

Testowałeś ? W jaki sposób ? W jaki sposób to obliczyłeś ? Jestem przekonany, że nie byłeś w stanie w żaden sposób tego zmierzyć.. a nasz algorytm nie jest niczym specjalnym.. liczy czas użycia cpu przez skrypty i czas zapytań do bazy (obie rzeczy osobno) a więc magię zostaw na święta ;)

PS. Twoje konto działa prawidłowo u nas i nie przekracza limitów więc w czym problem tak naprawdę ? :)

Aktualnie dziala prawidlowo u Was pomiajajac dzisiejszy lekki zwis okolo godziny 20 co da sie zrozumiec. No coz teraz era nagrywania nastala. Pozwole sobie ponagrywac jak ping na maszynke rosnie, a strona sie nie odzywa. Naturalnie z paru punktow azeby nie bylo ze jestem stronniczy albo cos z moim internetem jest nie tak, kiedy to inne strony "ładuja sie" normalnie :]. A testy przeprowadzilem osobnych kontach wiec prosze nie myszkowac :)

PHP Freelancer

Jako były niezadowolony klient, pragnę Was ostrzec w sprawie obciążenia procesora przez SQL w hekko

Wasze konto może zostać zablokowane bez ostrzeżenia! I nie zostanie odblokowane...

p.s.

Zadowolony klient poleci jednemu, niezadowolony odradzi dziesięciu

Poznaj i zrozum ten biznes... Dołącz nie czekaj aż doskonała okazja Cię ominie!

BO468x60.gif

Jako były niezadowolony klient, pragnę Was ostrzec w sprawie obciążenia procesora przez SQL w hekko

Wasze konto może zostać zablokowane bez ostrzeżenia! I nie zostanie odblokowane...

p.s.

Zadowolony klient poleci jednemu, niezadowolony odradzi dziesięciu

1. Nie ma czegoś takiego jak obciążenie procesora przez SQL.

2. Każdą blokadę można odkręcić - można się dogadać, dokonać zmian na koncie itd. (innymi słowy, każdy dostaje "drugą szansę")

3. Kupiłeś hosting współdzielony i masz pretensje, że nie możesz wykorzystywać go jak VPS/Dedyka destabilizując pracę serwera jednocześnie ? Może to właśnie Ty powinieneś się tłumaczyć a nie my.

1. Nie ma czegoś takiego jak obciążenie procesora przez SQL.

2. Każdą blokadę można odkręcić - można się dogadać, dokonać zmian na koncie itd. (innymi słowy, każdy dostaje "drugą szansę")

3. Kupiłeś hosting współdzielony i masz pretensje, że nie możesz wykorzystywać go jak VPS/Dedyka destabilizując pracę serwera jednocześnie ? Może to właśnie Ty powinieneś się tłumaczyć a nie my.

ad.1

Myślałem, że jak kupowałem u was konto w 06-2008r nie było nigdzie informacji, że jest ono tylko dla fachowców a nie "zwykłych ludzi". Proszę nie łapać mnie za słówka, ponieważ specjalizuję się w innej dziedzinie i tam "zapędziłbym Pana w kozi róg".

ad.2

Ośmielam się stwierdzić, że to nieprawda, cyt.:

"Uprzejmie informuję iż powodem zablokowania konta jest wyjątkowo nadmierne zużycie czasu na zapytania typu select do bazy mysql. W ciągu ~8 godzin Pańskie konto zużyło ok 22 tysiące sekund realnego czasu na takie zapytania, jest to niedopuszczalne i powoduje niestabilną pracę serwera. W takich wypadkach nie możemy sobie pozwolić na jakikolwiek ostrzeżenia.

Konto nie zostanie odblokowane."

Wniosek - nie dostałem "drugiej szansy" i nie można się dogadać.

ad.3

Zawsze myślałem, że klient jest najważniejszy, ale nie w firmie Hekko. Przykre jest, kiedy płacę za usługę, a jestem traktowany jako petent, usługodawca wiecznie jest wrogo nastawiony i w dziwny sposób traktuje swoich płatników.

Ale dosyć juz wdawania się w niepotrzebną dyskusję z @hekko, ja ze swojej strony kończe temat a w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, życzę wielu: sukcesów w dalszej działalności i tylko zadowolonych klientów…

moje konto zostało zablokowane, poszedł jeden mejl, inforamcja, żę poblokuje IP które przeciążają, i konto odblokowane.

p.s.

jeżeli byłbym mściwy i wiedziałbym w jaki sposób polokować IP które obciążają zrobiłbym to bez chwili zastanowienia.

BO468x60.gif

Na wstępie zaznaczę że nie mam konta w hekko choć założyłem testowe konto (nigdy nie skorzystałem z niego) - powód znalazłem lepsze oferty cenowe :) mniejsza z tym i przejdźmy do konkretów.

Pisanie jakichkolwiek skryptów wyliczających czas zużycia procesora i czas wykonywania zapytania do bazy MySQL to nie trafiony pomysł ! dlaczego:

1 - wąskim gardłem zawsze było i jest HDD (I/O) niestety może się zdarzyć że użytkownik A przeciąży bazę a w logach będzie widniało ze to wina usera B bo to jego zapytania do bazy będą wisieć i wisieć

2 - procesor procesorowi nie równy tak samo skrypt skryptowi nie wspominając już o akceleratorach php (sam ma kilka programów które przy włączonym eacceleratorze potrafią zabić 4 rdzenie Xeona 3.0 i 8 GB ramu z dyskami SATA II, a na gołym php są niemal nie zauważalne)

3 - soft może faktycznie wskazywać problemy jednak podstawą do wyciągania konsekwencji powinno być przedstawienie TOP + logi zapytań do bazy

4 - doskonale rozumie politykę hekoo jeśli chodzi o przeciążenie maszyny takimi softami jak adder i inne gó**o (bez urazy dla autora oprogramowania bo główna wina leży po stronie usera i złej konfiguracji oprogramowania) bo tak naprawdę cierpią na tym wszyscy użytkownicy serwera. Mogę mieć zastrzeżenie co do sposobu w jaki się załatwia takie sprawy. Przeciążanie serwera jest po prostu nie dopuszczalne ale każdemu może się zdarzyć - swoja opinie opieram tylko na tym co przeczytałem więc nie mogę się wypowiedzieć jaki jest stan rzeczywisty!

5 - zawsze znajda się osoby które będą złe bo im konto zawieszono dlatego że .... i tu moja dobra rada dla takich userów zamiast się oburzać na hosting wystarczy poprosić o dokładną informację które zapytanie do MySQL obciążyło nadmiernie serwer i to poprawić.

6 - hekoo macie dokładne informacje na temat zapytań i z jakich IP jest ich najwięcej - dodajcie w FAQ info że zaleca się zablokowanie takich IP w .htaccess lub odgórnie po blokujcie to (wiem że częstym problemem jest np posiadanie katalogu stron i dodawarki które potrotrafią się zaciąć i z serwera zrobić miazgę - po wykryciu kolejnego spamera tez globalnie blokować)

7 - działa serwer ale nie są dostępne jego usługi każdy serwer to ma jeśli ktoś tego nie zauważył to bardzo dobrze ale niestety nawet demon apache musi się przeładować lub nawet zresetować

8 - przeciążenie serwera zazwyczaj objawia się (moze być tylko jedno lub wszystkie naraz):

- nie dostępnością pewnych usług

- wolnym wczytywaniem strony

- wolnymi odpowiedziami na ping (taka odpowiedź też wymaga czasu procesora)

- zwieszeniem się całego serwera

I tu ogromy plus dla hekoo że szybko reaguje na problemy i inni użytkownicy serwera tego nie odczuwają (oczym świadczą informacje że nie każdy zauważył jakikolwiek objaw przeciążenia serwera)

9 - jeśli mamy skrypty autorskie lepiej się nimi bawić na vps lub własnych dedykach bo nigdy nie wiadomo co im odszczeli :D

10 - na jednego nie zadowolonego klienta przypada 25 zadowolonych lub zadowolenie jednego który przeciąża uporczywie maszynę to nie zadowolenie 25 innych klientów

Mógł bym tak jeszcze wymienić i wymieniać ale po co ?

Podsumowanie:

hekoo - 10 pkt za dbanie o klientów na serwerze , 5pkt za jasność sytuacji dla tych którzy przeginają (nadmienię że większość by nawet nie powiedziała za to tylko po prostu i już), 8pkt za BOK - Ogólnie oceniam was na 9 bo nie podoba mi się sposób liczenia obciążeń (może nie sam sposób ale brak dokładnych informacji np które zapytanie przeciążyło)

Jak już wspominałem wcześniej opieram swoja opinie tylko o to co przeczytałem na tym forum!

Dlaczego się wypowiadam? Sam też kiedyś sprzedawałem hosting taki malutki "krzak" (nawiasem mówiąc dalej korzystam z tego serwera ale bez innych userów) i wiem jak jest trudno prowadzić taki biznes bo to nie jest łatwy kawałek chleba jak by się mogło wydawać innym. Zrezygnowałem z tego właśnie dzięki takim usera jak tu zabierają głos że to źle i tamto źle i w ogóle wszystko jest źle - po prostu zniechęciło mnie to do dalszej pracy w tym temacie.

PS: hekoo pamiętaj racja zazwyczaj jest gdzieś po środku, a nawet jak się wie ze racja jest po waszej stronie to czasem może lepiej popuścić bo i tak się nie wygra jak ktoś idzie w zaparte.

Proszę nie skatujcie mnie za tą wypowiedź :D

Pozdrawiam i życzę wam dalszego rozwoju bo wiem że łatwo nie jest i zawsze coś pod górkę. Mieć tylko nadzieję że z czasem użytkownicy będą mieli więcej zrozumienia dla waszej pracy i zrozumieją co to znaczy być adminem i zadbać o wszystkich - choć pewnie przekonają się o tym dopiero jak by sami spróbowali w tym biznesie sił

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

No, no, no… napisałeś całkiem niezłą reklamę dla Hekko, szkoda, że stoisz po drugiej stronie „barykady” i Twój opis jest stronniczy. ;)

Ponieważ w podsumowaniu przyznałeś punkty, prosiłbym również o rozważnie poniższego faktu i ocenę.

Nie jestem użytkownikiem Hekko, ponieważ moje konto zostało zablokowane (usunięte) 26-11-2009r., a w dn. 21-12-2009r. otrzymuje maila od Hekko.pl - Biuro Obsługi Klienta o tytule: Biuletyn informacyjny dla użytkowników - Grudzień 2009

"Witam,

tradycyjnie przesyłamy Państwu biuletyn informacyjny z najważniejszymi nowościami i zmianami w firmie HEKKONET.

..."

Czy to SPAM?

BO468x60.gif

No, no, no… napisałeś całkiem niezłą reklamę dla Hekko, szkoda, że stoisz po drugiej stronie „barykady”

Nie, on napisał po prostu prawdę.

Nie jestem użytkownikiem Hekko, ponieważ moje konto zostało zablokowane (usunięte) 26-11-2009r., a w dn. 21-12-2009r. otrzymuje maila od Hekko.pl - Biuro Obsługi Klienta o tytule: Biuletyn informacyjny dla użytkowników - Grudzień 2009

"Witam,

tradycyjnie przesyłamy Państwu biuletyn informacyjny z najważniejszymi nowościami i zmianami w firmie HEKKONET.

..."

Czy to SPAM?

Twoje konto nie zostało usunięte, nie kłam.

Idź proszę pomóż rodzinie w przygotowaniu do świąt zamiast robić nam smród..

Pozdrawiam wszystkich świątecznie !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności