Skocz do zawartości

Backup danych z ftp

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje taki skrypt w php który będzie mi pakował wszystkie foldery (z zawartością) z określonej lokalizacji do archiwum .tar .zip .rar (obojętnie). I najlepiej aby też potrafił rozpakować.

Liczba folderów z danymi sięga tysięcy także musi to być w miarę wydajne.

Napisałbym sam ale nie wiem jak się do tego zabrać. Bo niby w php jest funkcja która kompresuje do tar ale to tylko algorytm kompresji także zrobienie za pomocą tego archiwum z strukturą katalogów i plików odpada.

Jakieś pomysły?

Nie wiem jak to chcesz zrobić wydajnie w PHP ale chyba się nie da. Na początek polecam manual funkcji linuxowych np. rsync.

Napisałbym sam ale nie wiem jak się do tego zabrać.

Zlecić, no chyba że znajdziesz kogoś kto pisze skrypty za darmo. Ja też wiele rzeczy "bym zrobił" ale nie wiem jak ;)

Pliki można pakować wydając polecenie z poziomu powłoki gzip lub tar + przełączniki więc takie polecenie należało by wywołać w skrypcie funkcją PHP wykonującą takie polecenia np system() o ile taka funkcja nie jest zablokowana na Twoim koncie. W necie jest jakiś artykuł o tym: https://www.jelcyn.com/porady/backup.htm

----

Komendy pakujace tar, gzip idzie też wykonać z poziomu crona ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności