Skocz do zawartości

Sesja a roboty

Lukas Do'Urden

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym na swojej stronie mieć sesje tylko dla zalogowanych użytkowników. Chodzi o to żeby roboty google itd nie dodawały do linków phpsessid. Ale jak sprawdzić czy ktoś jest zalogowany jeśli do tego sesja jest potrzebna? Można by sprawdzać czy odwiedzający to robot ale to nie działa zbyt dobrze bo nie wszystkie roboty rozpozna. Znacie jakiś inny sposób na pozbycie się tego phpsessid z linków które indeksują roboty? Zaznaczam że nie chcę polegać tylko na ciasteczkach i wyłączać dodawanie sessid do url-a.

www.thesunrise.pl - Mój blog

www.katalog-web.pl - Mój katalog stron - SEO friendly i na autorskim systemie

No to nie chcesz skorzystać z najłatwiejszego IMO rozwiązania.

Pozostaje chyba sprawdzać czy dany user obsługuje jakiś prosty, lecz skomplikowany synktatycznie skrypt JS - jeśli tak to z dużym prawdopodobieństwem jest robotem.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

Chyba jednak skorzystam z rozpoznawania robotów. Odpowiedni skrypt już napisałem i niby działa ale jak to sprawdzić? Nie chce czekać aż mnie zindeksuje np. google. Da się jakoś zajrzeć na stronę jako robot dajmy na to googla? Jest stronka https://www.gritechnologies.com/tools/spider.go ale ona sie przedstawia inaczej więc nic mi to nie daje.

W operze możesz ustawić useragent na jakikolwiek tekst, w firefox też się da: https://johnbokma.com/mexit/2004/04/24/changinguseragent.html

Z resztą właśnie rozwiązania najprostsze są najlepsze i najlepiej włączyć session przez cookie. Ilu użytkowników przez to "ucierpi"? 0,5%? Jak dla mnie 10% to rozsądna granica którą można poświęcić w imię prostoty rozwiązania i nie stosowania rozmaitych "hacków".

A jak się komuś nie podoba - to zawsze może sobie w pół minuty ściągnąć z sieci firefoxa. Czas najwyższy, żeby porzucić przeglądarki które nie potrafią obsłużyć podstawowych standardów i zacząć pisać nowocześnie a nie ciągle brać pod uwagę jakieś egzotyczne browsery które mają ponad 10 lat i konfiguracje bezpieczeństwa pod tytułem "maksymalna paranoja" bo cierpią przez to "normalni" użytkownicy tzn. tacy którzy raz na 5 lat instalują poprawki.

Dzięki, sprawdziłem i działa :) . Co do ograniczenia tylko do ciasteczek to nie do końca się mogę zgodzić. Owszem mało ludzi to wyłącza ale też dużo osób nie ma nawet pojęcia o czymś takim jak ciasteczka i do czego im to potrzebne. Są to ludzie zazwyczaj słabo obeznani z internetem, używający jedynej słusznej przeglądarki IE. Jeśli ktoś takiemu człowiekowi powie np. że ma wyłączyć ciasteczka bo to jest złe i wirusy sprowadza to tak zrobi (znam osobę która tak zrobiła). A jako że strona którą robie będzie przeznaczona też właśnie dla ludzi którzy mniej są obeznani z siecią to wolę stawiać na rozwiązania jak najbardziej uniwersalne jeśli tylko takowe są możliwe. Sposób ze sprawdzaniem user_agenta jest dobry o tyle ze w większości wypadków się sprawdzi, a nawet jeśli jakąś mało popularnego robota przepości to nie będzie to specjalnym problemem. Zgodzę się jednak że gdyby ludzie przerzucili się choćby na firefoxa i nie wyłączali obsługi ciasteczek, praca z tworzeniem stron byłaby o wiele przyjemniejsza.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności