Skocz do zawartości

Jak zatrzymać robota google

Maxximilian

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie chodzi o dwie rzeczy:

1) Wyeliminowanie różnych url-i prowadzących do tych samych treściowo stron celem wyjścia z filtra DC

2) Zaprzestanie indeksowania stron, które mają url-e, których się chcę na trwałe pozbyć

Chodzi mi głównie o url-e na forum np. prowadzące dotego samego wątku wg. ostatnio dodanego postu (czyli jak jest 50 postów to do wątku powadzi 51-url-i) i url pred przepisanie mod_rewrite i po przepisaniu mod_rewrite.

Wyeliminowałem linki j/w z forum - więc nowych nie ma - i wg. klucza mającego na celu eliminację szeregu url-i napisałem skrypt, który dla tych niechcianych daje noindex, nofollow.

Załatwiło to sprawę pkt. 1 - stron nie widać w indeksie - ale teraz patrze, a roboty i tak do tych stron wracają pomimo tego, że nie ma do nich linków.

Macie jakiś pomysł jak się ich definitywnie pozbyć (robotów)?

Ja zostawiam kanapki z serem. Dopuki kanapka nie zostanie zjedzona,robot nie wyjdzie. Najlepszy sposób zatrzymać robota.

Można .htaccess ale roboty będą dalej "zaglądać" na stronę, bo nawet jak robotowi wyślesz 404 to użytkownicy dalej będą mogli do tego linkować a adres na pewno prędzej czy później gdzieś się pojawi.

Poza tym dochodzi problem z identyfikacją robotów. w robots masz pewność że jakiegoś usera przypadkiem nie wytniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności