Skocz do zawartości

Problem z ubuntu + neo + router

sbvc

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie mam czasu na zabawę w Open source.

:) Nwet jak sciągam sobie tego ndiswrappera instalkę .deb (komputer później restartuję) to są problemy z instalacją sterowników. Jak mu wklepuje coś w stylu sudo ndiswrapper plik.zapomniałemrozszerzenia to wyświetla, że nie wie o co chodzi, a wcześniej wszystko przebiegło poprawnie :P

To nie wina linuxa a zaleta windowsa że producenci sprzętu olewają inne systemy niż Windows, inną sprawą jest, że 90% sprzętu pod Linuksem działa i jest wykrywana od razu i nie trzeba sterowników.

Masz po francusku na przykładzie innej karty:

Installation du paquet built-essential

(pour pouvoir compiler ndiswrapper)

sudo aptitude update && sudo aptitude install linux-headers-$(uname -r) build-essential

Mettre en "back-list" le ath_pci

(incompatibilité avec ndiswrapper)

echo "blacklist ath_pci" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist

apt-get install ndisgtk

Installation des drivers windows grâce ? ndiswrapper

sudo ndiswrapper -i net5211.inf

cd ..

Lancement automatique du wifi au démarrage

sudo modprobe ndiswrapper

echo "ndiswrapper" | sudo tee -a /etc/modules

PS.

Zapewne sobie z tym nie poradzisz sam ale cóż, może kiedyś.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

inną sprawą jest, że 90% sprzętu pod Linuksem działa i jest wykrywana od razu i nie trzeba sterowników.

Też tak myślałem, bo w windowsie to jest automatycznie wykrywalne i mam 0 problemów ;)

Na początku postanowiłem zostać przy linuksie pomimo utrudnień, ale jeśli ja to robię tyle czasu i nie widzę żadnych efektów to znaczy, że nie ma sensu się z tym bawić.

Byłem w podobnej sytuacji - nie miałem pieniędzy na Windows, postanowiłem na starym komputerze zainstalować Ubuntu. Walczyłem kilka dni, ściągnąłem kilka różnych wersji, ale nie poszło - karta graficzna Matrox była zbyt wielkim wyzwaniem. Kupiłem Windows 2K i mam z głowy.

Teraz kupiłem laptopa z windows Vista. Kuźwa, brak słów. Jeśli chodzi o współpracę w sieci z tym starym komputerem który ma W2K - dramat! Ale fakt, że Vista ładna jest.

Wydzieliłem sobie 25Gb partycję na laptopie i postawiłem Ubuntu. Nie mogę uruchomić WiFi (Ubuntu w ogóle nie widzi takiego urządzenia), ale sobie codziennie siadam i serfuję po internecie korzystając z aplikacji Linuksowych: słucham muzyki, płytę nagram, pogadam na GG (klient GG bez reklam - nie mogę się przyzwyczaić), poczta (taka sama jak pod W) itp. A od czasu do czasu coś skonfiguruję wg porad, coś głębiej podziubię - jak by nie było, warto poznawać obce. I taką metodę poznawania Ubuntu i Tobie polecam.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Mam wybrane wext, łącze się przez wicd. To co napisałeś nic nie zmieniło.

EDIT:

Jedyny problem to że nie moze mi przyznać IP (wskutek czego internet nie działa). Myśli, myśli i nic nie wymyśla.

Zaznaczam, że sieć nie jest zabezpieczona

Niestety okazało się, że płytkę z windą gdzieś wcięło. :)

Z tym ubuntu już sam nie wiem co wam mam napisać żebyście umieli rozwiązać mój problem. Podam jeszcze raz pełne dane.

Mam:

- router d-link dsl-g604t,

- wireless,

- połączenie przez dhcp,

- internet dostarcza mi neostrada

- wersja lunuxa to ubuntu gusty gibbon 7.10

- co jeszcze podać?

Problem opisany w pierwszym poście, czyli: nie mogę się połączyć z internetem, jak ustawię stałe ip to wyświetla informacje, że jest połączony, chociaż internet nadal nie działa.

Próbowałem z wicd, rozdzielania neo na 2 komputery, instalowałem drivery dlinka, wszystkiego proponowanego w tym topicu itp. itd, w sumie już w kilka dni się męczę.

Czuję, że jestem blisko sedna sprawy, ale jednak wciąż to nie to :o

Myślę, że dla osoby znającej się na linuxie to kilka minut wypisanie w punktach co mam pobrać/zainstalować/przeczytać lub też nawet czego po kolei szukać w google. :P

Mam nadzieję, że ktomuś uda się wreszcie mi pomóc. !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności