Skocz do zawartości

Proxy hacking

harbi

Rekomendowane odpowiedzi

proxy webowe nie działa tak jak tradycyjne proxy (typu w3cache)

takiego webowego proxy jest bardzo ciężko rozpoznać

A dobrze zrobionego rozpoznać się nie da (moim zdaniem). No chyba, że poprzez jakąś analizę częstotliwości odwiedzin itd itp (odwiedza jak robot, czyli o dowolnych godzinach i w dużych odstępach, ale przedstawia się jako normalna przeglądarka), ale takie coś to ma chwiejne nogi. Zwłaszcza, że podobno i googlebot udaje zwykłą przeglądarkę czasem, szukając cloakerów (nie wiem, na ile to prawdziwa plotka, a na ile straszak na cloakerów :).

Pytanie tylko, czy to naprawdę jest problem. Jeśli strona jest od jakiegoś czasu, podlinkowana i tak dalej, to w przypadku pojawienia się kopii będzie i tak uznana za 'tę właściwą' - nie wygra z pojawiającym się nagle proxy. Mam jeden serwis z kilkunastoma domenami podpiętymi pod niego, jest zatem kilkanaście identycznych kopii na kilkunastu domenach i... wszystko gra. Google widzi tę główną i to na wysokich pozycjach. Nie wiem, może to coś pogarsza, musiałbym spróbować je odpiąć w tym celu i sprawdzić, ale niestety nie mogę :)

Na biężąco (naprawdę) moderowany precel

Naszyjniki

Zwłaszcza, że podobno i googlebot udaje zwykłą przeglądarkę czasem, szukając cloakerów (nie wiem, na ile to prawdziwa plotka, a na ile straszak na cloakerów :).

google czasem różnie się przedstawia... czasem również nie ma revDNS - rozpoznać można tylko przez whois

Pytanie tylko, czy to naprawdę jest problem. Jeśli strona jest od jakiegoś czasu, podlinkowana i tak dalej, to w przypadku pojawienia się kopii będzie i tak uznana za 'tę właściwą' - nie wygra z pojawiającym się nagle proxy.

bywa różnie czasem się nic nie dzieje a czasem cuda - właśnie to jest ciężkie do przewidzenia

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

Kilka miesięcy temu przez jedną z moich nowych stron przeleciał proxy ezhide.com (u mnie na neo nie da się wejść na tę stronę, ale można sprawdzić site w wyszukiwarce) i spowodowało to spadek z 7 miejsca w rankingu na bardzo odległe pozycje (coś ok 800 - 900 miejsca). Dopiero kiedy cache proxy został wyczyszczony, strona wróciła na poprzednie miejsce.

Bardzo dziwna jest natomiast reakcja google, a w zasadzie jej brak. Problem proxy hacking jest znany od kilkunastu miesięcy, a nikt z tym nic do tej pory nie zrobił ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności