Skocz do zawartości

Ocenianie strony przez google

L23

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że google ma swoje metody na sprawdzanie czy strona zainteresowała odwiedzającego czy nie.

Osoba wchodzi z wyszukiwarki na załóżmy pierwszą stronę i nie znajdując tam czego szukała wraca do wyników i wybiera kolejną. Czyli dla googla strona nr1 traci punkt w rankingu. Jeśli wiele razy to się powtórzy strona traci dużo punktów i w konsekwencji spada w wynikach. Oczywiście jeśli ktoś użyje przycisku wróć to google nie dowie się że ta osob powróciła nie znajdując istotnych informacji na stronie na której była, ale około 2-3% użytkowników wpisze ponownie adres wyszukiwarki lub użyje jakiegoś skrótu do wyszukiwarki i jeśli ta osoba ponownie wpisze fraze na którą wcześniej wyszukiwała to znaczy, że nie znalazła odpowiedzi wcześniej i google będzie już wiedziało której stronie odjąć punkcik :)

Może byłby to dobry sposób na konkurencje ;)

Jak wyżej (mmarek), zalecam usunięcie wątku.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

A moim zdaniem ta odważna teza może mieć jakiś sens. Po co Google udostępnia damrowe Google Analitics. Jasne w pewnym stopniu napewno w celu analizowania Adwords, ale czy tylko po to????? Jest to jedyny darmowy tak dobry system statystyk WWW, a przy okazji Googlowi naprawdę może wiele powiedzieć o serwisie i jego wartości na zadane słowa kluczowe.

Liszek

Interesuje Cię nurkowanie

Potrzebujesz tłumaczenie cv na angielski?

Największa ilość ofert pracy w jednym miejscu: praca za granicą

W tej chwili Google raczej jeszcze zbyt powaznie tego czynnika prawdopdobnie nie bierze, ale docelowo bedzie to glowny czynnik oceniajacy strone, obecny system oparty glownie o linkach nie jest skuteczny.

Mysle ze bedzie to wygladalo tak:

1. Uzytkownik szuka jakiegos hasla.

2. Wchodzi na strone A.

3. Przeglada strona A ale po przeczytaniu jej i nie znalezieniu sadysfakcjonujacych wynikow zamyka ja, ale cos tam sie dowiedzial (+5pkt)

4. Wchodzi na strone B - zaspamowany smietnik

5. Uzytkownik widzi ze to smiec - zamyka odrazu okno (google: -10 pkt).

6. Wchodzi na strone C

7. Znajduje poszukiwana informacje, czyta i wiadmo duzo czasu na niej spedza (+10pkt).

8. Uzytkonik jako ze znalazl to czego szukal nie wchodzi na strone D = koniec poszukiwan (strona C kolejne +10pkt).

Ja natomiast widzę to tak:

1. Uzytkownik szuka jakiegos hasla.

2. Wchodzi na strone A.

3. Przeglada strona A ale po przeczytaniu jej i nie znalezieniu sadysfakcjonujacych wynikow zamyka ja, ale cos tam sie dowiedzial:

a) dowiedział się niewiele +5pkt

:( dowiedział się całkiem całkiem +10pkt

c) dowiedział się dużo dużo +20pkt

5. Uzytkownik widzi i oczom nie wierzy, przegląda, szuka, zastanawia sie o co tu chodzi, jest na stronie 20 minut +100pkt

6. Wchodzi na strone C

7. Znajduje szybko poszukiwana informacje, czyta i zamyka -20pkt

P.S.

Taki żart to tylko

... i w tym momencie czuje zew natury i idzie do toalety, później robi sobie kawę i właśnie przyszedł listonosz, na stronie przebywał 65 minut i 37 sekund +900pkt

5. Uzytkownik widzi i oczom nie wierzy, przegląda, szuka, zastanawia sie o co tu chodzi, jest na stronie 20 minut +100pkt

Niestety przez toaletę, listonosza i kawę stracił czas i musi już wyjść. +0pkt

Taki żart to tylko

Wiem :(

Panowie, jakkolwiek i cokolwiek nie będziecie pisać to czas przebywania na stronie nigdy nie będzie wpływał na pozycje.

Za dużo niewiadomych, nawet szybkość czytania jest indywidualna a jeśli dochodzi do tego obcy język i słownik to .....

GA też nie może wpływać na wynik, w chwili zniknięcia licznika na głównej stronie Google było coś około 8,5 mld stron przeszukiwanych.

Nie będę się nawet zastanawiał ile tych stron Google przeszukuje teraz, nawet jeśli w GA mają 100mln stron to jest kropelka w internecie, więc IMHO dużo pracy przed Google by GA miało wpływ na wyniki.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

mkane, z całym szacunkiem, ale wprowadzasz wszystkich w błąd, przecież za 65 minut i 37 sekund jest 598pkt

Istnieje jeszcze jedna możliwość. Mianowicie, aby nie liczył się czas przebywania w np. toalecie to stronie będą umieszczone odpowiednie przyciski: idziemy na stronę - klik, wracamy - klik.

a ja myśle, że jak urzyszkodnik wejdzie na strone i zrobi Ctrl+C to strona dostanie 20K pkt

PS.

Grz3g0rz czy Ty nie pracujesz przypadkiem w dziele marketingu szeptanego google ?? :(

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Grz3g0rz czy Ty nie pracujesz przypadkiem w dziele marketingu szeptanego google ?? :(

Niestety nie, pracuje wrecz dla jego konkurencji (o ile na naszym krajowym rynku mozna mowic o konkurencji dla Googla, ale na wschodzie - Rosja, Chiny juz G. tak pewnie nie stoi). Niemniej kilka rozpraw i prac mniej lub bardziej teroetycznych i praktycznych przerabialem, wiec mam juz wypracowane pewne wlasne mniej lub bardziej trafne opinie :)

Sprawdzałem to (pisałem o tym kiedyś) i z testów wynikało że:

- Współczynnik odrzuceń jest warunkiem wpływającym na pozycję;

- PPV ma również znaczenie i wpływ na pozycje serwisu;

Powyższe czynniki głównie wpływają na stabilność pozycji. Oczywiście mają znaczenie na zasadzie wagi. Przy 20 UU dziennie i łatwych frazach, są praktycznie nie zauważalne, ale na serwisach gdzie jest dość spory ruch da się zauważyć i wpływ.

Konkluzja: wywalić GA i/lub robić serwisy które zainteresują userów, dobrze linkować wew. serwis najlepiej w zawartości.

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

- Współczynnik odrzuceń jest warunkiem wpływającym na pozycję;

- PPV ma również znaczenie i wpływ na pozycje serwisu;

to ciekawe - możesz zdradzić metodologie ?? bo moje dane na coś takiego nie wskazują

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności