Skocz do zawartości

Jak sprawdzić: gdzie jest hostowany sewris?

Gumofon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Gdzieś kiedyś trafiłem na stronę, na której można było wpisać url jakiejś strony i wyświetlało gdzie jest ona hostowana. Ale zgineło, przepadło... ;)

Proszę o podpowiedź jak mogę sprawdzić na jakich serwerach są hostowane poszczególne strony www. Taka wiedza pomoże mi w wyborze dobrego hostingu.

Mozesz to sprawdzic posrednio przez https://www.hcidata.info/host2ip.cgi - najpierw URL na IP a nastepnie IP na host. Mozesz tez uzyc polecenia 'tracert domena' w wierszu polecen.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Gdzieś kiedyś trafiłem na stronę, na której można było wpisać url jakiejś strony i wyświetlało gdzie jest ona hostowana. Ale zgineło, przepadło... :)

Proszę o podpowiedź jak mogę sprawdzić na jakich serwerach są hostowane poszczególne strony www. Taka wiedza pomoże mi w wyborze dobrego hostingu.

Z shella:

host adres.pl i mamy IP

Następnie możemy:

- Wpisać to IP w przeglądarkę, czasami małe firmy hostują wszystko na jednym IP i strona firmowa też na nim będzie jako główny virtualhost

- Sprawdzić wpis w domenie odwrotnej dla tego IP poleceniem host -t PTR ip

- Zobaczyć do kogo należy dany adres IP poleceniem whois ip

Można też skorzystać z gotowych narzędzi które zostały tu podane, ale ja zawsze polecam ręczną analizę -- jest najbardziej pewna.

INSANE - doradztwo, aplikacje bazodanowe, witryny internetowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności