Skocz do zawartości

zmian ?

luman

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się, że zmiany są zauważalne ;)

Od jakiegoś miesiąca wałkujemy drobiazgowo działy, kategorie i podkategorie i zahaczamy też o wpisy, które są usuwane z podkategorii, przenoszone a niektóre kasowane na amen ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• 2 tygodnie później...

Zajrzałem tu po dłuższej przerwie i widzę, że wypadłem z wielu kategorii, inne po prostu zniknęły.

Cokolwiek robię, robię starannie i w ramach obowiązujących ustaleń. Może to się nie opłaca, ale przynajmniej mam spokojne sumienie. Każdy wpis miał uzasadnienie w kilkunastu / kilkudziesięciu / kilkuset podstronach serwisu.

Wygląda na to, że mój czas po prostu poszedł na śmietnik. Mniej stracili ci, którzy wpisywali gdzie popadnie, nie przejmując się bałaganem.

Dlatego ponawiam postawione wcześniej pytanie: *kto* ma oceniać, gdziej jest właściwe miejsce na wpisy? Bo to, co zrobiono z moimi, nie było uporządkowaniem. Przeciwnie.

gdziej jest właściwe miejsce na wpisy?

Tak do bardzo dobre pytanie ale jest na nie prosta odpowiedź - miejsce na wpisy jest w konkretnych szczegółowo określonych podkategoriach.

Weźmy przykład motoryzacji. Załóżmy że sprzedajesz klocki i bębny hamulcowe więc Twoje miejsce jest w lokalizacji

--> Części samochodowe

---------> Układ hamulcowy

----------------> Klocki hamulcowe

----------------> Bębny hamulcowe

Mniej stracili ci, którzy wpisywali gdzie popadnie, nie przejmując się bałaganem.

Nie wszystkie działy są jeszcze są posprzątane więc wpisy dodawane gdzie popadnie napewno wylecą.

Wygląda na to, że mój czas po prostu poszedł na śmietnik.

Wybacz, jeśli coś posprzątałem nie po Twojej myśli. Twoja praca przez jakiś czas napewno procentowała oddziaływaniem na roboty wyszukiwarek więc nie traktuj czasu który poświęciłeś na webwweb jako stracony bo moim zdaniem taki nie był ;)

P.S. nie twierdzę że znalazłem jakiś złoty środek na system katalogowy ale albo ta forma pozwoli wreszcie wybić się webwweb z tłumu katalogów jako grupa specjalistycznych i szczegółowych katalogów albo doprowadzi go do zlikwidowania "ryzyk - fizyk" :-k

Jedno jest pewne - forma w jakiej trwał do tej pory katalog była BEZSENSOWNA.

gdziej jest właściwe miejsce na wpisy?

Tak do bardzo dobre pytanie ale jest na nie prosta odpowiedź - miejsce na wpisy jest w konkretnych szczegółowo określonych podkategoriach.

Weźmy przykład motoryzacji. Załóżmy że sprzedajesz klocki i bębny hamulcowe więc Twoje miejsce jest w lokalizacji

--> Części samochodowe

---------> Układ hamulcowy

----------------> Klocki hamulcowe

----------------> Bębny hamulcowe

Niech będzie motoryzacja. Załóżmy, że sprzedaję samochody. Wszelkie.

Są kategorie:

samochody / kaszlaki

samochody / limuzyny

samochody / złom

Gdzie mam wstawić "po prostu samochody"? Wszelkie. Nowe, stare, w paski i kropki.

samochody / samochody ?

Wprost do "samochody" się nie da. Znów wstawiać tak samo jak było przed zmianami?

Mniej stracili ci, którzy wpisywali gdzie popadnie, nie przejmując się bałaganem.

Nie wszystkie działy są jeszcze są posprzątane więc wpisy dodawane gdzie popadnie napewno wylecą.

To i dobrze, ale przy okazji poleciały wpisy uzasadnione.

Wygląda na to, że mój czas po prostu poszedł na śmietnik.

Wybacz, jeśli coś posprzątałem nie po Twojej myśli. Twoja praca przez jakiś czas napewno procentowała oddziaływaniem na roboty wyszukiwarek więc nie traktuj czasu który poświęciłeś na webwweb jako stracony bo moim zdaniem taki nie był ;)

Nie był, trochę nazbyt na gorąco to pisałem.

Jednak nie wpisujemy stron do katalogów po to, by wciąż wpisy poprawiać. One mają tam - raz wpisane - zostać. Co będzie za 3 miesiące? Znów generalne porządki i wpisywanie?

P.S. nie twierdzę że znalazłem jakiś złoty środek na system katalogowy ale albo ta forma pozwoli wreszcie wybić się webwweb z tłumu katalogów jako grupa specjalistycznych i szczegółowych katalogów albo doprowadzi go do zlikwidowania "ryzyk - fizyk"  :-k

Jedno jest pewne - forma w jakiej trwał do tej pory katalog była BEZSENSOWNA.

A mówili ludzie, z niżej podpisanym włącznie, że katalog ma (również) wartość informacyjną, i że warto ją zachować, utrzymując porządek na bieżąco?

Dobra. Podsumuję pytania:

- gdzie umieścić samochody w sensie "wszelkie samochody",

- jak będzie w (przewidywalnej) przyszłości - idzie o ewentualność kolejnych porządków za jakiś czas.

No i zdałoby się wiedzieć do kiedy potrwają obecne, bo chyba nie warto mieszać w trakcie.

Gdzie mam wstawić "po prostu samochody"? Wszelkie.

Podkategorie typu masło maślane będą usuwane bądź modyfikowane do postaci szczegółowej.

A mówili ludzie...

Racja ale nie całkowita. Dopiero teraz jest na tyle duża próbka danych jaka aby nimi trochę pozarządzać i doprowadzić do porządku.

chyba nie warto mieszać w trakcie.

Zgadza się, lepiej poczekać.

Znów generalne porządki i wpisywanie?

Mająć gotowy wpis (a niewiele usunąłem definitywnie) dostosowanie się do bieżącego podziału to chyba kilka klików :-k

Nie ma czegoś takiego jak "wszelkie samochody" - czymś te Twoje muszą się charakteryzować. Są w paski, kropki itp. Są jeepy, limuzyny czy sportowe i tak je dodaj. Zobacz, za np. 3 miesiace do podkategorii "wszelkie samochody" dodadzą się wszyscy którzy mają cokolwiek wspólnego z samochodami więc przeglądanie takiego miejsca będzie stratą czasu.

ewentualność kolejnych porządków za jakiś czas.

Mam coraz lepsze, autorskie narzędzia do administrowania zasobami więc zakładam porządkowanie na bieżąco :)

Reasumując

- chcę tak to zmodyfikować żeby było lepiej. Po porządkach pewnie dojdą nowe kopie więc odziaływanie na wyszukiwarki nie zmieni się a prawdopodobnie nawet zwiększy pomimo mniejszej ilości przyporządkowanych lokalizacji dla jednego wpisu.

- chciałbym aby każdy dział był specjalistycznym, szczegółowo podzielonym katalogiem - jest taka możliwość i warto spróbować ją wykorzystać.

Mająć gotowy wpis (a niewiele usunąłem definitywnie) dostosowanie się do bieżącego podziału to chyba kilka klików :-k  

Nic podobnego. W świecie Twojego katalogu samochody nie istnieją.

Nie ma czegoś takiego jak "wszelkie samochody" - czymś te Twoje muszą się charakteryzować. Są w paski, kropki itp. Są jeepy, limuzyny czy sportowe i tak je dodaj.

Nie ma lasu. Po prostu drzewa sobie rosną, a ekosystem leśny wymyślili Żydzi i Murzyni.

Podzieliłeś nasze przykładowe samochody na 5 podkategorii, w których jest łącznie 10 wpisów, z czego jeden dwukrotnie, a jeden dotyczy śmigłowców.

Moje samochody trafiły do garbusów, chociaż o nich nawet nie wspominam.

Zobacz, za np. 3 miesiace do podkategorii "wszelkie samochody" dodadzą się wszyscy którzy mają cokolwiek wspólnego z samochodami więc przeglądanie takiego miejsca będzie stratą czasu.

Zdolności wróżebnych nie oczekuj ode mnie.

Tak podchodząc można równie dobrze powiedzieć, że garbusów też nie ma, są tylko lampy i siedzenia do nich. A lamp może też nie ma, są przednie, tylne i halogeny.

Możesz się rozdrabniać (wszystko możesz - Twój cyrk...), ale usuwanie mnóstwa słów, bo są kategoriami nadrzędnymi w stosunku do czegoś prowadzi do absurdu. Praktycznie każde pojęcie mieści w sobie mniejsze.

Dołóż do tego przez siebie samego przyjęte kryterium "bo kiedyś się rozrośnie" i zobacz do czego to prowadzi.

- chciałbym aby każdy dział był specjalistycznym, szczegółowo podzielonym katalogiem - jest taka możliwość i warto spróbować ją wykorzystać.

A dla mojej ciekawości: gdzie umieściłbyś witrynę takiego giganta weterynaryjnego jak Merck? Bo tam i mnóstwo gatunków zwierząt jest opisanych, i fizjologia, i informacje o analizach laboratoryjnych, i biochemii organizmów, behawiorze wreszcie...

Odpowiadając, przyjmij założenie, że nie ma czegoś takiego jak weterynaria w ogóle.

Pytanie nie jest retoryczne. Na razie odpowiedź brzmi tak: na stronę Mercka nie ma miejsca w katalogu, bo nie jest wystarczająco wyspecjalizowana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności