Skocz do zawartości

Serwis miejski

Saint

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie mysle nad pewna koncepcja, ale nie wiem czy oplaca sie w to ladowac dlatego z ciekawosci zapytam czy i ile ma ktos doswiadczenia w prowadzeniu takiego serwisu i ewentualnie mialby cos ciekawego do powiedzenia na ten temat i podzieli by sie swoimi spostrzezeniami w tej materii.

Powiem, ze w moim przypadku jest sobie domena nazwamiasta.pl adres dosc dobrze znany (ma ponad 12 lat bez przerw), ale z roznym skutkiem dzialal kilka razy reanimowany niestety ludzia zapal zaraz mijal wiec mial opinie raczej zle niz dobre.

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

jak odpalisz ładny serwis, który będzie często aktualizowany i będzie na nim można znaleźć wiele informacji to opinia się poprawi... Ale kasy z tego raczej nie wyciągniesz sporej jeśli o to Ci chodzi... Zależy jeszcze jakie to miasto...

Sporo zależy od wielkości miasta, ale rzeczywiście to nieszczególna forma zarobkowania.

Masz w większości tych samych odwiedzających i szybko przyzwyczajają się do reklam.

Z moich doświadczeń: przyłożyłem się na początku i nawiązałem dobre kontakty z kim tylko się dało. Teraz po 3 latach bardzo mało się angażuję, a wszystko się kręci siłą rozpędu. Informacje nadsyłają różne osoby, instytucje, stowarzyszenia z własnej inicjatywy. Dobrze jeśli nie jest to tylko powielanie newsów z mediów lokalnych, ale coś czego nie ma gdzie indziej. Wiele treści tworzy się z udziałem mieszkańców, jeśli dać im odpowiednie mechanizmy.

za dużo trzeba pracować nad aktualizacjami, biegać po mieście, nadkładać ucha... Zbyt dużo trzeba pisać żeby się coś dowiedzieć...

Kiedyś miałem strone o mieście... nikt nie był skory do współpracy... Dyskotekom oferowałem praktycznie darmową reklame w postaci umieszczenia w moim planie co się dzieje w mieście i wogóle... Nie chciało im się nawet napisać, musiałem się wręcz prosić...

Nie polecam...

Ale może to tylko moje miasto jest INNE :)

jeżeli serwis miejski miałby być dobrym serwisem to przy średnich aglomeracjach może nawet nie wystarczyć do obsługi 5 osób

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

dokładnie... w mieście zbyt wiele się dzieje... żeby samemu być ze wszystkim na bierząco... musiałbyś zebrać kilka osób i każda musiałaby zajmować się innym tematem... jedna imprezami, druga czymś tam itd...

samemu to za dużo tego... wiem z doświadczenia... choć moje miasto nie jest takie duże... z 62 tys. ludności...

Powiem tak:

Znam osobę, która prowadzi serwis miejski o mieście, które ma 20k z haczykiem mieszkańców.

Ponad 2k odwiedzin dziennie, lokalne firmy reklamują się bardzo chętnie.

Dodam, że reklama w serwisie button reklamowy - kosztuje 305 PLN z VAT. Na stronie widnieje około 15 takich buttonów!

Ceny reklam w serwisach miejskich nie są już tak adekwatne do ruchu jak w przypadku innych serwisów.

Jeżeli to nie jest zadupie w mieście w którym właściciele firm myślą w kategoriach: internet = zabawa dla dzieci, to wtedy jest sens.

Na adsense się nie nastawiaj, bo i tak niewiele zarobisz - content nie będzie tematyczny, reklamy też, będą do tego niechętnie klikane etc.

Jeżeli już koniecznie musisz, to zrób coś w rodzaju web 2.0 i kilka kopii ze zmienionym layoutem na zaplecze :)

//ed

Co do ilości pracowników potrzebnych do jego prowadzenia, to wystarczy 0,25 pracownika + umowa z lokalnym medium (jakimkolwiek) częto o byle głupotę - banner w partnerach etc.

Chyba że chcesz się zabawić w gazetę :>

Kończę teraz jeden serwis miejski i zobaczymy jak się będzie kręciło. W każdym razie jeśli chodzi o osoby do obsługi to mimo optymistycznych zamierzeń, że sam sporo zrobię musiałem na dzień dobry 2 osoby zatrudnić plus dodatkowo 3 osoby na umowę o dzieło, które zbierają informacje o punktach, przy okazji promując serwis wśród właścicieli pubów, restauracji itp.

O ile stworzenie takiego serwisu nie est trudne, to utrzymanie dobrego, wysokiego poziomu wymaga sporych nakładów. Jeśli zajmujesz się dodatkowo innymi rzeczami to musisz przewidzieć zatrudnienie kilku osób.

dla mnie nie warto (jesli nastawiasz sie na wieksza kase) ;asdfsf

Wiekszosc osob jak juz musi czegos szukac to wchodzi na naszemiasto... A prawde mówiąc nie znam chyba nikogo kto regulanrie korzystał by z takiego serwisu miejskiego : )

Jedyną szanasa imo bylo by zrobienie serwisu miejskiego o jakims NIE najwiekszym miescie (ale zeby ludzie tam internet mili : ) pozniej dobra promocja i banery reklamowe lokalnych sklepów/dyskotek/pubów bo z AdSense raczej dużo nie wyciągniesz ;- )))

Btw powodzenia ;]

Mam inne zdanie na ten temat na pewno szy tez wirtualny.gdansk.pl

mozna wyciagnac z reklamy troche kasy, z Ads niekoniecznie, a pp rowniez chyba ze nastawiasz sie tylko nachlapac reklam i hejka, wiekszosc inforamcji co w miescie sciagniesz z newsletterow, dopisz sie do list prasowych, a pracownicy, poszukaj fascynatow z kazdej branzy zalatw im darmowe wejsciowki i juz... i zrob web 2.0 niech mieszkanc tworza serwis, sprzedawaj bannery dyskotek, lokali i wydarzen

z ADS mozna wyciagnąc maksymalnie jakies 300 $ miesiecznie ale jak masz na prawde ladnie dopasowane to juz bedzie lepiej ja polecam, popatrz na 3 molochy:

naszemiasto.pl

dlastudenta.pl

i wirtualne.miasto.pl ale to ostatnie chyba w przebudowie :)

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Ja jestem zdania, że więcej wyciągniesz za bannerki firm z Twojego miasta niż Adsense. Jeżeli masz jedyny lub jeden z niewielu (i najlepszy) portal miejski to sądzę, że firmy będą bardzo chętnie się reklamowały. Tylko do tego trzeba mieć już jakąś pozycję na lokalnym rynku. Zależy jak duże jest to miasto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności