Skocz do zawartości

domena-z-myślnikiem -> pytanie

Kai

Rekomendowane odpowiedzi

Udalo Ci sie z tym stron.pl

byłem przemiło zaskoczony że domena stała wolna szczególnie że stron.com.pl zajęta jest od 2003.12.31 :hello: wiem że mi się udało dlatego naprawdę warto szukać rozwiązań.

np. reklamowe.pl - dopiero oczekuje w kolejce, widać ktoś dopiero co złożył wniosek co mu to da:

kubki.reklamowe.pl

tablice.reklamowe.pl

buttony.reklamowe.pl

balony.reklamowe.pl

artykuly.reklamowe.pl

kalendarze.reklamowe.pl

itp. ;)

np. domena (stoły, akcesoria, kluby...).bilardowe.pl też jest jeszcze wolna

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

nocegi-nad-morzem.naszewczasy.pl 

nocegi-w-gorach.naszewczasy.pl

w tym przypadku zastosowałbym rozwiązanie szablonowe typu:

naszewczasy.pl/?a=noclegi

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=nad-morzem

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=w-gorach

mozesz dodać jeszcze opcje

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=nad-morzem&c=baltyckim

albo rozwijać

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=w-tatrach

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=w-karkonoszach

naszewczasy.pl/?a=noclegi&b=w-tatrach

przypuszczam ze to "w" i "nad" google nie bierze pod uwagę ale możesz wykorzystać to jako parametr

naszewczasy.pl/?a=noclegi&w=tatrach

naszewczasy.pl/?a=noclegi&w=karkonoszach

naszewczasy.pl/?a=noclegi&w=tatrach

• 3 tygodnie później...
Widziałem pare stron, które w adresach mają przecinki i jak wygląda sprawa z tym ? czy dla wyszukiwarek słowa odzielone w ten sposób to różne słowa ?

Te przeciwnki to wynik dzialania modulu do apache. Jego zadaniem jest skracanie adresow stron generowanych dynamicznie. Dzieki temu znacznie latwiej taka strona jest indeksowana przez wyszukiwarki.

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy jest sens robić domeny w postaci

co o tym sądzicie? a może poradzilibyście jakieś lepsze rozwiązanie

pozdrawiam

z tego co wiem google bierze pod uwage slowa kluzowe zawarte w nazwie domeny i takie strony sa wyzej w rankingu (tzn. te ktore maja szukane slowa kluczowe w nazwie domeny)

Remember to brush your teeth !
tworzenie stron w rozsądnej cenie oraz biuro rachunkowe poznań.

Nie masz jak dojechać? Wynajmij limuzynę w Poznaniu.

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy jest sens robić domeny w postaci

co o tym sądzicie? a może poradzilibyście jakieś lepsze rozwiązanie

Ja bym na Twoim miejscu nie zapominal o tym, ze adres powinien byc rowniez latwy do zapamietania dla uzytkownikow.

Wyobrazam sobie, ze ludziom latwiej byloby zapamietac adres np. "morze.naszewczasy.pl" lub "gory.naszewczasy.pl" niz to co podales.

Pamietaj ze przede wszystkim strona ma byc funkcjonalna i przyjazna uzytkownikom a nie robotom :-)

A umieszczenie slow kluczowych w adresie nie powinno byc czynnikiem krytycznym, decydujacym o postaci adresu - z pewnoscia uda Ci sie osiagnac wysokie pozycje dla owych fraz bez uciekania sie do takich sztuczek, przy pomocy innych dzialan.

Adore napisał

Ja bym na Twoim miejscu nie zapominal o tym, ze adres powinien byc rowniez latwy do zapamietania dla uzytkownikow.  

Nie do końca wyraziłem się precyzyjnie. Strona główna serwisu to naszewczasy.pl. Natomiast domeny, o których pisałem byłyby zamiast podstron. Innymi słowy rozważałem podzielenie serwisu na podserwisy. Zastanawia mnie tylko czy wtedy nie zaczynałbym całej zabawy od nowa.

Zapytam od razu o taką rzecz. Użyłem w nazwach linków "_" zamiast "-". Wyczytałem na forum, że lepiej stosować myślnik. Wszyskie strony serwisu zostały już jednak zaindeksowane przez google. Pytanie brzmi jak google potraktuje taką zmianę? Ewentualnie co radzicie w tej sytuacji zrobić?

pozdrawiam

p.s. Dzięki za poprzednie odpowiedzi :)

W pewnym sensie zaczynalbys wszystko od nowa. Poza tym pamietaj, ze byc moze gdzies w sieci istnieja odnosniki do podstron Twojego serwisu, wtedy musialbys dodatkowo skorzystac z przekierowania 301.

Jezeli chodzi o forme adresu - bezwzglednie wykorzystaj myslnik.

Na Twoim miejscu - mimo wszystko zmienilbym adresy na te z myslnikiem (jezeli juz zdecydowalbym sie na zmiany :) )

W pewnym sensie zaczynalbys wszystko od nowa.

Zastanów się wcześniej dobrze bo jeśli aktualnie korzystasz np. z cookie's (np. logowanie itp.) to o ile wiem nie będzie on się przenosił z domeny głównej na adresy w subdomenach.

Zaloguj się na https://www.webwweb.pl a potem uruchom samo https://webwweb.pl - system nie będzie Cię rozpoznawał - na upartego pod www.webwweb.pl mogę postawić zupełnie inny serwis a na webwweb.pl inny. Są to dwa niezależne adresy i to samo będzie z każdą subdomeną na webwweb.pl chyba że Twój serwer jest inaczej skonfigurowany.

Wracając do myślinków czy podkreślników? Mnie bardzo ładnie zindekował się adres zawierający odbitki_cyfrowe więc czy dasz tak, czy tak nie będzie to miało większego znaczenia (chyba że estetyczne). Możesz też używać kropek https://turystyka.gorska.naszewczasy.pl albo https://naszewczasy.pl/?a=noclegi.w.tatrach itp

Zamiast przekierowania 301 możesz użyć krótką notkę - jak tu lub na serwerze systemu przekierowania na stronę główną w przypadku braku pliku ale tym drugim zajmuje się Admin więc nie wiem jak to jest skonstruowane.

Zastanów się wcześniej dobrze bo jeśli aktualnie korzystasz np. z cookie's (np. logowanie itp.) to o ile wiem nie będzie on się przenosił z domeny głównej na adresy w subdomenach.

Korzystam z sesji i chyba nie powinno być z tym problemów.

Mnie bardzo ładnie zindekował się adres zawierający odbitki_cyfrowe więc czy dasz tak, czy tak nie będzie to miało większego znaczenia

Strony też mam zaindeksowane. Natomiast zastanawiam sie nad jednym (pod wpływm postów na forum). Załóżmy, że mam link noclegi_w_polsce. Link ten liczy się dla wyszukiwarki. Skoro symbol '_' jest traktowany jak normlany znak to czy wyrażenie 'noclegi_w_polsce' nie jest dla wyszukiwarki jednym wyrazem? Przez co musialbym zadać w wyszukiwarce zapytanie 'noclegi_w_polsce'. Z drugiej strony wyczytałem, że użycie konstrukcji 'noclegi-w-polsce' spowoduje, że każda część jest traktowana osobno.

pozdrawiam i dzieki za odpowiedz :)

Korzystam z sesji i chyba nie powinno być z tym problemów.

Jednak sprawdziłbym czy wszystko pracuje poprawnie przed wdrożeniem.

Z drugiej strony wyczytałem, że użycie konstrukcji 'noclegi-w-polsce' spowoduje, że każda część jest traktowana osobno.

zastosuj https://noclegi.w.polsce.naszewczasy.pl - chyba będzie najładniej wyglądało ale naprawdę nie jestem pewien czy w Twoim przypadku tworzenie subdomen przysporzy Ci więcej korzyści niż stosowanie systemu https://naszewczasy.pl/noclegi.w.polsce.php albo https://naszewczasy.pl/?a=noclegi.w.polsce

zobacz na https://wirusy.webwweb.pl

Patrzac w punktu wygody uzytkownika to zdecydowanie lepiej bedzie jak zrobisz 1 strona i na niej umiescisz dzialy. Link do dzialu to link do innego katalogu np.

strona.pl/gory

strona.pl/morze

Dzieki temu bedziesz miec porzadek w plikach na serwerze. W adresie dodasz slowa kluczowe no i nie zamieszasz czytelnikowi, ktory bedzie znal adres strony glownej.

Rozmieniajac sie na drobne i zakladajac wiele domen doprowadzisz tylko do balaganiu i zamieszania. Ludzie beda znali tylko wybrane adresy i malo kto wpadnie na to, ze z adresu morze.strona.pl mozna wywalic slowo morze i ta jest glowna czesci witryny.

Osobiscie zajalbym sie promocja jednego adresu i takim przygotowaniem strony aby zawartosci strony aby wszystko podac na dloni.

Wiesz na swojej stronie moglbym rowniez zrobic wiele domen np

bartek.danowski.pl - informacje o autorze

ksiazki.danowski.pl - informacje o napisanych ksiazkach

artykuly.danowski.pl - informacje o artykulach

kontakt.danowski.pl - dane kontaktowe

Jednak watpie aby komus to ulatwilo zycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności