Skocz do zawartości

kupno domen + prywatnosc

hullu

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,

Chcialbym poznac wasze zdanie na temat roznych firm rejestrujacych domeny.

Otoz mam zamiar zbudowac nowy portal (w zamysle dwujezyczny) dlatego chcialbym zarejestrowac dwie domeny .com i .pl

Dodatkowo interesuje mnie opcja z ukrywaniem moich personaliow (e.g. whois).

Oczywiscie chcialbym zrobic to mozliwie tanio i nie wiazac sie z jakims rejestratorem poprzez zobowiazania do przedluzania umow.

Przeszukalem sporo ofert i taka opcje znalazlem tylko w domeny.pl i godaddy.com

co do oferty domeny.pl to w promocji rejestracja nowej domeny jest ok, natomiast z tego co patrzylem przeedluzenie jest bardzo drogie (ok100zl)

podobnie rzecz sie ma z domenami .com

jesli chodzi o godaddy to jest super, bo .com kosztuje 10USD (zarowno nowa jak i przedluzenie) a pakiet prywatnosci 7USD - rewelka. Musialbym zarejestrowac druga domene .pl gdzies indziej - czy to nie bedzie uciazliwe?

Prosze was o opinie jak zalatwic ta sprawe i ew. jakies adresy do rejestratorow.

h.

jesli chodzi o godaddy to jest super, bo .com kosztuje 10USD (zarowno nowa jak i przedluzenie) a pakiet prywatnosci 7USD - rewelka. Musialbym zarejestrowac druga domene .pl gdzies indziej - czy to nie bedzie uciazliwe?

acha https://www.idotz.net/ ma podobne ceny, ukrywa prywatne dane i co wiecej ma .pl ale za 70USD :/

h.

Wszystko mozna. W az.pl jedno klikniecie i ukrywa Ci dane domeny globalnej. Odsyla do strony, przez ktora mozna i tak sie z toba skontaktowac jak ktos potrzebuje :D

A pl teoretycznie tylko osoby fizyczne moga ukrywac

prywatne dane wszędzie możesz ukryć i to psi obowiązek wszystkich rejestratorów domen w Polsce (jeżeli sobie tego zaŻyczysz) , zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych, firmowych danych nie ukryjesz.

cholera pokemonieje na starość , takie orty walić :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Kupuje sporo w az.pl, ostatnio wziąłem troche na testy 14 dniowe.

We whois nic nie ma o moich danych a jakims cudem zadzwonił do mnie gość i wypytywał

czy te dwie domeny które mam na testach interesują mnie, czy je zwolnie.

Inny gość udawał prawnika, mówił, że mu ukradłem domene (wyexpirowana była), że czeka mnie sąd.

Az.pl podaje im mój nr telefonu bo przeciez we whoisie nic nie ma więc skąd by mieli.

w OVH.pl dopiero zaczynaja z ukrywaniem WHOIS domen globalnych, na razie jest smiesznie, e-mail jest zaszyfrowany (tzn pojawia sie dziwolag we WHOIS, ale jak na niego wyslesz maila, to dojdzie do wlasciciela - o ile ten podal swoj prawdziwy e-mail) natomiast zostaje cala reszta ODKRYTA, tzn imie, nazwisko, adres :D

domeny .pl i .com.pl i inne polskie funkcjonalne kupione u polskich rejestratorow maja automatycznie ukrywane dane wlasciciela, a co do przedluzen, teraz w AZ.pl sa domeny z chyba 3,99 a w DomenyTanio.pl za 9 PLN na pierwszy rok, na razie ceny przedluzen sa jeszcze drogie (ok 100 PLN), ale powinno sie to zmienic w przyszlym roku.

Okej zatem mamy kolejny minus nazwa.pl bo oni nie chca ukrywac przy domenie globalnej danych prywatnych. Mowia mneiwjiecej tak:

W przypadku domen globalnych nie ma zastosowania prawo polskie, w tym

ustawa o ochronie danych osobowych. Publikowanie danych w bazie WHOIS

jest związane z wymogiem rejestratora globalnego. Publikacja danych

odbyła się za Pana zgodą, gdyż zaakceptował Pan Regulamin świadczenia

usługi rejestracji domeny internetowej w NetArt, który mówi o tym, że

"Rejestrując domenę Klient w imieniu Abonenta wyraża zgodę na

umieszczenie danych Abonenta w ogólnoświatowej (ogólnodostępnej) bazie

informacji o właścicielach domen Whois.".

W przypadku gdy abonentem domeny polskiej jest osoba fizyczna zgodnie z

ustawą o ochronie danych osobowych dane abonenta nie będą widoczne.

Jeżeli abonentem jest firma dane będą widoczne w bazie WHOIS.

Jestem osoba fizyczna a domena jest globalna. O co chodzi NetArtowi? :D

seo is dead

nie wiem czy w az.pl ceny sa az tak dobre: .pl: 99zl a .com 49zl (netto za odnowienie)

Odnowienie nie najtańsze ale zobaczy za rejestrację domeny pl płacisz 3,99 + 99 (odnowienie) = 102,99 netto / 126 zł. brutto, podzielić na 2 to daje rocznie 63 zł. [brutto] taniej chyba nie znajdziesz...

W przypadku com trochę wychodzi drożej (wiadomo, że rejestrując w stanach jest taniej ale musisz mieć kartę do płacenia itp) a rejestrując w pl wykonujesz np. płatności zwykłym przelewem...

- Również jak przedmówcy nie polecam - domeny.pl

nie wiem czy w az.pl ceny sa az tak dobre: .pl: 99zl a .com 49zl (netto za odnowienie)

Odnowienie nie najtańsze ale zobaczy za rejestrację domeny pl płacisz 3,99 + 99 (odnowienie) = 102,99 netto / 126 zł. brutto, podzielić na 2 to daje rocznie 63 zł. [brutto] taniej chyba nie znajdziesz...

W przypadku com trochę wychodzi drożej (wiadomo, że rejestrując w stanach jest taniej ale musisz mieć kartę do płacenia itp) a rejestrując w pl wykonujesz np. płatności zwykłym przelewem...

- Również jak przedmówcy nie polecam - domeny.pl

Co do kosztu sredniego to bedzie on wyzszy, bo planuje utrzymywac serwis dluzej, takze kazde kolejne odnowienie za 99zl to wieksze koszty.

Z placeniem w stanach nie ma problemu, akceptuja karty.

Dlatego sie zastanawiam, czy moze najlepsze rozwiazanie to kupno domeny .com w godaddy a domeny .pl na przyklad w ovh....

pytanie tylko czy beda z tego wynikac jakies komplikacje przy podlaczaniu domen i funkcjonowaniu serwisu....

pozdr.

h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności