Skocz do zawartości

Spadek od 2 tygodni

Serp

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Czytam te posty o spadkach z końca grudnia i oto :

Morduję się z kilkunastoma serwisami od parunastu miesięcy i kilka z nich też zostało odstrzelonych parę dni temu w kosmos , a były co najmniej TOP5. I tak próbuję wymyślić dlaczego i nic mi nie przychodzi. Nie zgrzeszyłem przelinkowaniem na jedną frazę , serwisy rzetelne i tematyczne , nie tylko MFA . Nie mogę znaleźć żadnej reguły , tym bardziej , że mam kilka stron praktycznie z samymi adsensami , żadnej treści i te trzymają się mocno .

I jedyne co wymyśliłem : Google nas tym razem ograło :D wywrócili algorytmy i teraz możemy zaczynać zabawę od początku, jak za dobrych pionierskich czasów. Kto pierwszy wpadnie na to , co wymyślił PAN Z GOOGLA , wygrywa. Więc Panowie , porzućcie stare przyzwyczajenia , wyłączcie kompy , kupcie po flaszeczce i ruszczie trochę czachami w błogiej ciszy bez szumu wentylatorów i obrazu statystyk na ekranie :D

I udowodnijmy panu G po raz n-ty , że Polak potrafi :D

... no chyba , że mnie odfiltrowało , albo jakiś inny dłuższy update...

Pozdrawiam , Andrzej

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tak, 20-22.12 coś się tam stało w G.

mi też wycieło wszystkie strony na jednym serwerze. Reszta ok, ale na tym pechowym poszlo wszystko: nowe, stare, podlinkowane i nie. Co ciekawe, już raz miałem taki wypad z identycznymi objawami: trwał około miesiąca.

pzdr

co by tu wstawić...

Charakterystyczną cechą dla tych stron było mocne linkowanie na anchor www.adres_strony.pl dla przyśpieszenia indeksacji. Co mogło się wydarzyć?
- możliwe, że algorytm został zmodyfikowany, anchor identyczny z adresem nie jest już mile widziany, a może i sam link do strony głównej ma mniejszą moc (kosztem podstron).

Podejrzewam (aczkolwiek nieśmiało), że spadki mają coś wspólnego z katalogami. Ktoś ma jakieś porównanie, jak zachowywały się strony w sporym % linkowane z katalogów kontra reszta?

Ktoś ma jakieś porównanie, jak zachowywały się strony w sporym % linkowane z katalogów kontra reszta?

Jest sobie stronka, którą pozycjonowałem (głównie katalogi) rok temu przez 4 miesiące i zostawiłem. Od tygodnia dodaję znowu do katalogów adderem i idzie ładnie do góry (z 7 na 4 podstronę). Fraza nie jest strasznie trudna.

Hmm a ja już myślałem że tylko ja mam takiego pecha.

Stało mi się dokładnie to samo w tym samym czasie.

Domena półroczna, przez prawie pół roku stała na tych samych pozycjach w top5 na łatwe frazy. Nie potrzebowałem wbijać się wyżej (klient nie chciał płacić za wyższe pozycje) więc nie linkowałem jej od pół roku tylko stare linki. I nagle spadek poza 1 setkę na prawie wszystkie frazy. Tylko na nazwę firmy nie. ale juz na np. nazwastrony.pl jestem ok 30 pozycji. Linkuje i linkuje i widzę baaaaardoz powolne wchodzenie na wyższe pozycje. Trochę to bzdura bo na takie frazy jak mam to przy tym linkowaniu powinienem być 1. Narazie dodaję do najlepszych katalogów, również tych płatnych. Zobaczymy jaki bedzie efekt.

Przepraszam że piszę 2 razy z rzędu

Chciałem zapytać czy komuś udało się już z tego wyjść ? Bo minął już prawie miesiąc a ja dalej jestem dalekooo...

Linkowanie mało pomaga. Przy takim linkowaniu już dawno powinienem być wysoko bo frazy są banalne. Nawet na nazwastrony.pl jestem daleko.

Niestety u mnie nic się nie ruszyło. Teraz planuję zmniejszyć ilość linków z systemów wymiany i rzucić parę mocnych precli na pożarcie Google. Zobaczymy czy to coś da. Efektów oczekuję raczej po miesiącach, a nie po tygodniach, bo wygląda to wszystko na jakiś filtr...

P.S. Zabawne jest to, że w ten filt wpadła mi np. półroczna strona z ruchem liczony w tysiącach i malutki miesięczny serwis z ruchem parunastu osób dziennie...

Witam.

Jak co roku.

Rok temu moja domena wyleciała na szary koniec łącznie z podstronami na każdą frazę. Co tydzień wracała aby znów wylecieć i tak ok. miesiąca.

W tym roku ( wczoraj) również poleciała, tym razem na 5/6 stronę wyników (domena + subdomena),

Macie jakieś pomysły ?

to przez update takie zawirowania czy może jakiś filtr ?

Dodam ze w zeszłym roku wróciła na swoje pozycje lub na lepsze. W ostatnim czasie dodawałem ok 1 - 3 linki tygodniowo.

romeo.

10 lat doświadczenia! Biuro Tłumaczeń Arte et Lingua - tłumaczenia pisemne oraz obsługa językowa konferencji.

Nie jest to sprawdzona teoria, ale zauważyłem, że suplement wciągnął więcej podstron w większości serwisów. Jeżeli "zintensyfikowali" SI to wiele stron wpadło do suplementu, a zetem osłabły zaplecza, precle i katalogi i stąd może te ostatnie spadki, ale to tylko teoria.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności