Skocz do zawartości

[mysql] czcionki

SM76

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

mam problem z ustawieniem czcionek na mysql 4.1

w my.ini

[mysqld]

default-character-set=latin2

default-collation=latin2_general_ci

bazy danych jest też ustawiona na latin2

wprowadzam dane z ogonkami a w odpowiedzi jest znak zapytania zamiast ogonków...

mógłby mi ktoś pomóc?

mam teraz inny problem mianowicie połączyłem mysql z accesem i jak pobieram dane z tabel to polskie znaki znów szlak trafia

tak samo sie dzieje jak wprowadzam "śźć" do bazy przez accesa to potem w monitorze mysql są "???"

co począć? czy aby to problem z ODBC ?

• 5 miesięcy temu...

Ja mam podobny problem: jak mam stronę na domowym serwerze to wszystko się ładnie wyświetla. Gdy przerzucam na serwer NetArt to wyskakują mi znaki zapytania i inne ciekawe znaczki zamiast polskich liter z wyrazów które wyciągam z bazy Mysql. Zauważyłem że w PHPMyAdmin kodowanie jest latin1_swedish i metoda porównywania napisów tez latin1_swedich_ci. Napisy w PHPMYADMIN są pokrzaczone, ale na moim domowym serwerze się wyświetlało dobrze. I teraz nie wiem co robić? Czy zmienić to na UTF8_pl czy na UTC2_pl i czym to się w ogóle różni? Ogolnie jest jeszcze taki problem, że tabele któe już mam zapełnine nie chcą zmieniać metody porównywania napisów z latin na jakąkolwiek inną jeśli rodzaj pola nie jest text.

Ogólnie przekopałem całe net i ludzie różnie mówili: ze jednym pomógl latin innym że utf, a tak naprawdę nie mogą znaleźć jakiegoś artykułu, który by mi pomógł to zrozumieć.

Konfiguracja:

- MySQL 4.1.10a

- phpMyAdmin 2.6.2

Skuteczne pozycjonowanie stron w Google powinno byc priorytetem dla każdego sklepu internetowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności