Skocz do zawartości

Forum i blog w subdomenach czy folderach?

toloxx

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakaś zasadnicza różnica dla optymalizacji serwisu internetowego, jeżeli forum i blog do niej należące są w subdomenach lub też w osobnych katalogach?

Krótko mówiąc:

czy lepiej jest zrobić:

blog.mojastrona.pl

forum.mojastrona.pl

czy

mojastrona.pl/blog

mojastrona.pl/forum

Czy to ma jakiś wpływ na wyniki w Googlu, i które rozwiązanie jest według was lepsze?

Jeżeli to ma jakiś wpływ to dodam, że z początku rozwijać będę raczej strony w subdomenach a na końcu zajmę się budowaniem strony głównej we właściwej domenie. Dodam też, że strona będzie założona na darmowym hostingu, stąd też będzie w subdomenie serwisu hostingowego.

//edit:

Dodatkowo jeszcze na życzenie (i za zgodą) pewnej osoby wykonałbym w subdomenie mirror.mojastrona.pl kopię lustrzaną strony, która już istnieje w internecie. Czy to miałoby jakiś wpływ na pozostałe podkatalogi/subdomeny/domenę główną? Negatywny czy pozytywny? W końcu to będzie zduplikowana treść innego serwisu, no ale trudno, tego mirrora pomimo wszystkiego muszę stworzyć.

Czyli więc jak wg Was najlepiej rozwiązać ten problem? Wg mnie wydaje się, że chyba lepiej by było w subdomenach zrobić (forum, blog, mirror), ale pytam się specjalistów od SEO :D

Generalnie to wolałbym, żeby moc z subdomen szła na główną stronę, więc chyba wtedy najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie forum, bloga itp. w subdomenach.

Sorry, że powtórzyłem pytanie które kiedyś było, przeszukiwałem forum tylko tak z grubsza ale konkretnej odpowiedzi na takie pytanie wtedy nie znalazłem.

Teraz już wiem, dzięki za info.

Nie wiem, czy to takie korzystne rozwiązanie z tymi subdomenami. Chociaż zależy to od tego, co chcesz osiągnąć. Jeżeli utworzyłbyś folderu po slashu część mocy przeszła by ze strony głównej, a tak musisz oddzielnie pozycjonować wszystkie subdomeny :P

Nie wiem, czy to takie korzystne rozwiązanie z tymi subdomenami. Chociaż zależy to od tego, co chcesz osiągnąć. Jeżeli utworzyłbyś folderu po slashu część mocy przeszła by ze strony głównej, a tak musisz oddzielnie pozycjonować wszystkie subdomeny :)

Nie szkodzi, nie zależy mi na pozycjonowaniu subdomen (bo linki do nich będą na stronie głównej), tylko raczej głównej domeny. Chcę żeby to ładnie wyglądało, było użyteczne dla ludzi. Więcej treści będzie w subdomenach więc to raczej one będą przekazywały "moc" do głównej domeny.

Dzięki za pomoc wszystkim, już zacząłem tworzyć ten serwis z podziałem na subdomeny i tak zostanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności