Skocz do zawartości

Formularz $_File

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie odnośnie obsługi formularza przez php. Chciałbym aby przy wystąpieniu problemu, użytkownik miał w polu file poprzednio wpisane dane. Probówałem to jakoś samemu rozwiązać. Ustawiłem wcześniej echo $_POST[photo]; nic nie dało teraz ustawiłem coś takiego:

<input name="photo" type="file" size="30" value="<? if(isset($problem)){ echo $_FILES['photo']['tmp_name']; }?>">

i dalej nic. Jak nazywana jest informacja przesyłana z formularza file i jak ją odzyskać?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

AFAIR się nie da wprost, bo pola "file" są chronione przed domyśnym ustawianiem wartości... ale sprawdzałem to z rok temu i może coś się zmieniło :P

Ze względów bezpieczeństwa pole to niemoże mieć wartości value...no ale skoro mowa o bezpieczeństwie to problem można rozwiązać tylko pod jedną przeglądarką...pod IE działą taki myk :

<form name="form1" method="post" action="plik2.php">
<input type=file name=browse style="display: none;">
<input type=text name=file value='"sciezka do pliku/"'>
<input type=button onClick="browse.click();file.value=browse.value;" value="Wybierz">
<input type="submit" name="Submit" value="Send Form">
</form>

:-) Oprócz tego (skoro tylko pod IE to praktycznie nie przydatne) nie spotkałem się z innym wyjściem z takiej sytuacji :-)

logo-stat4seo-blue-small.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności