Skocz do zawartości

cennik katolika

truvati

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich wieloletnich obserwacji wynika że w granicach 95% "wierzących" tak naprawdę nie zna swojej religii, zwłaszcza Ci tak bardzo o nią walczący. Ale to już temat na bardzo długie "rozmowy przy piwie" :lol:

Nie trzeba wieloletnich obserwacji. Co jakiś czas w serwisach podawane są wyniki badań statystycznych. Można tam usłyszeć, że:

- 90% Polaków deklaruje, że są katolikami

- 45% Polaków chodzi co niedzielę do kościoła

Ja uparcie twierdzę, że w Polsce dominującą religią jest ateizm.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

co to jest 25zl w porownaniu z tym ile zdziaraja za

a)wesela

b)pogrzeby

c)skladki na miejsce na cmentarzu bo inaczej cie odkopia i do utylizacji

te 3 punkty to kilkaset zl za jeden w zaleznosci od parafii i woli ksiedza, a skladki na msze teraz to co najmniej 100 zl , ja nie jestem katolikiem, nie chodze do kosciola ale reszta mojej rodziny tak i widze niektore rzeczy mimo woli

...

A ja zawsze uwazalem, ze Pan Bog kocha tylko tych bogatych, biedni niech ida do piekla :P (tam sie spotkamy :P ).

mnie najbardziej rozwala radiomaryja i jego rozpiska kont na stronie glownej:

Konta złotówkowe

- PKO BP S.A. II/O Toruń

nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130

- Bank Pocztowy S.A. O/Toruń

nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003

z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego"

Konta walutowe

EUR - PKO BP S.A. II/O Toruń

ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń

nr 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298

Funty GBP - PKO BP S.A. II/O Toruń

nr 08 1020 5011 0000 9502 0105 7306

Dolary USD - PKO BP S.A. II/O Toruń

nr 13 1020 5011 0000 9302 0105 7314

(Ofiarodawcy spoza Polski przed numerem konta winni dopisać symbol PL, a po numerze: SWIFT - BPKOPLPW)

Konto w USA

RADIO MARYJA, P.O. BOX 39565

CHICAGO, IL 60639-0565

Konto w Kanadzie

St. Stanislaus - St. Casimir's Polish Parishes - Credit Union Limited

40 John St., Oakville, ONT L6K 1G8

Numer konta: 84920

Dolarow im sie zachciewa :P

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Przecież od dawna wiadomo, że kościół to maszynka do robienia kasy. Bezdomny lub bezrobotny nie może być katolikiem bo przecież nie da na tace, nie zapłaci za ślub itp. itd. heh, dziwne, że ludzie w XXI wieku chodzą jeszcze na msze :P Albo te święcenie zwykłą wodą mieszkań... zabobony rodem z poprzedniej epoki. No ale jak mają pomysł na biznes to niech sobie go kręcą, tylko dlaczego mają nie płacić podatków? Ano dlatego, że jakby jakiś polityk nakazał płacić to mochery bo go roznieśli w imię obrony prawdziwej wiary :P

c)skladki na miejsce na cmentarzu bo inaczej cie odkopia i do utylizacji

20 zł za 15 lat to faktycznie majątek...

Co do innych komentarzy na temat cenników.

Coś się niektórzy chyba za dużo na onecie naczytali na temat tego, że bez kilku stówek ksiądz pogrzebu ani ślubu nie da.

No cóż... ja całe życie twierdzę i będę twierdzić, że rozkład idiotów wśród księży jest taki sam jak w całym społeczeństwie. Ani większy ani mniejszy.

Jestem tego samego zdania. To samo tyczy się pedałów, pedofili itp.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

20 zł za 15 lat to faktycznie majątek...

Co do innych komentarzy na temat cenników.

Coś się niektórzy chyba za dużo na onecie naczytali na temat tego, że bez kilku stówek ksiądz pogrzebu ani ślubu nie da.

Nie wiem skąd taką sumę wytrzasnąłeś ale u nas jest co najmniej 200 za 5 lat i to chyba jakaś tam najtańsza składka. Natomiast za sam pogrzeb na zabitej dechami wiosce moi znajomi zapłacili ponad 1k za mszę i nabożeństwo nie licząc dowozu trumny. I nie myśl sobie że bez kilku stówek ksiądz ci tyłkiem ruszy i ślub odprawi. Odsyłają z kwitkiem, znam przykłady z życia wzięte.

...

Nie wiem skąd taką sumę wytrzasnąłeś ale u nas jest co najmniej 200 za 5 lat i to chyba jakaś tam najtańsza składka.

Ostatnio moi rodzice przedłużali miejsce dla babci bo się owe 15 lat kończyło :-)

Natomiast za sam pogrzeb na zabitej dechami wiosce moi znajomi zapłacili ponad 1k za mszę i nabożeństwo nie licząc dowozu trumny. I nie myśl sobie że bez kilku stówek ksiądz ci tyłkiem ruszy i ślub odprawi. Odsyłają z kwitkiem, znam przykłady z życia wzięte.

Ja znam inne przykłady z życia wzięte, gdzie ksiądz nie brał złotówki.

Co do innych rzeczy jak dowóz trumny itp. to lekko mylisz pojęcia bo tego ksiądz nie robi tylko wynajęta firma.

Tak jak wcześniej mówiłem. Są idioci, którzy bez koperty się nie ruszą a są tacy, którzy kasy od ciebie nie wezmą nawet jak im będziesz chciał dać. Jak w każdym innym zawodzie...

EDIT: Tak bardziej ogólnie rzecz ujmując.

Sporo czasu zajęło mi przekonanie mojej dziewczyny ateistki, że Rydzyk i Giertych nie są poprawnym odzwierciedleniem katolicyzmu.

Co do innych rzeczy jak dowóz trumny itp. to lekko mylisz pojęcia bo tego ksiądz nie robi tylko wynajęta firma.

Pisałem, że za samo nabożeństwo + msza.

Ostatnio moi rodzice przedłużali miejsce dla babci bo się owe 15 lat kończyło :-)

Co do tego to sprostowanie, oboje przesadziliśmy a prawdziwe wartości są gdzieś pomiędzy. Sprawdzałem, opłata jest średnio 200-300 zł na 20 lat, nie 5 jak poprzednio pisałem. Dzięki czemu może ci wyjść jakies kilkanascie zl za rok.

...

Co do tego to sprostowanie, oboje przesadziliśmy a prawdziwe wartości są gdzieś pomiędzy. Sprawdzałem, opłata jest średnio 200-300 zł na 20 lat, nie 5 jak poprzednio pisałem. Dzięki czemu może ci wyjść jakies kilkanascie zl za rok.

Możliwe. Spierać się nie będę.

Swego czasu gadałem z jakimś księdzem o tym i mówił, że ta opłata jest pewnego rodzaju potwierdzeniem, że danym miejscem na cmentarzu jeszcze się ktoś zajmuje. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że gdyby przyszła osoba do tego księdza i powiedziała, że kurcze nie ma tej kasy to on by takiego kogoś zbył. Świnie pewnie się zdarzają...

Swego czasu gadałem z jakimś księdzem o tym i mówił, że ta opłata jest pewnego rodzaju potwierdzeniem, że danym miejscem na cmentarzu jeszcze się ktoś zajmuje. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że gdyby przyszła osoba do tego księdza i powiedziała, że kurcze nie ma tej kasy to on by takiego kogoś zbył. Świnie pewnie się zdarzają...

Ksiądz też człowiek, zdarza się lepszy lub gorszy tego nie można kwestionować. Mojej babci kiedyś proboszcz powiedział, że za 50 zł mszy nie odprawi, że to za mało. A odprawianie mszy to tylko właściwie przyczytanie na poczatku intencji w jakiej jest kierowana. Mamy różne doświadczenia.

...

Ksiądz też człowiek, zdarza się lepszy lub gorszy tego nie można kwestionować. Mojej babci kiedyś proboszcz powiedział, że za 50 zł mszy nie odprawi, że to za mało. A odprawianie mszy to tylko właściwie przyczytanie na poczatku intencji w jakiej jest kierowana. Mamy różne doświadczenia.

Zgadza się. Nie zaprzeczam.

Osobiście znam osobę, która zerwała z Kościołem po tym jak ksiądz wywalił ją z konfesjonału wrzeszcząc na cały budynek i wyzywając od szatana.

Słyszałem też księży, którzy głośno i oficjalnie mówili, że jeżeli ktoś jest wierzący i nie ma ślubu kościelnego z powodów finansowych to grosza nie weźmie. Tak więc nie można generalizować w żadną stronę. Szkoda tylko, że nie wszyscy tak myślą i co jakiś czas pojawiają się w popularnych mediach teksty pisane niby przez mądrych ludzi, że Kościół kradnie, a księża to straszliwe potwory.

ksieża ksieżami są skrajne przypadki ale niestety jest duża większośc, która traktuje bycie księdzem po prostu jako zawód nic więcej, i dla nich sie kasa liczy wyłacznie... Dla nich nie mam żadnego poważania, Ale są osoby w kościele, które na prawdę wierzą, i żyją tak jak nakazuje wiara. Takie osoby szanuje choć mogę się nie zgadzać z ich poglądami, tylko takie osoby powinny mieć kontakt z wiernymi...

Brakuje jakiś testów psychologicznych przed wyświęceniem...

cennik super

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Aktualny cennik dot. ślubu, lubelskie, miasto 30k mieszkańców:

ślub: 300zł (dla księdza, w tym zawarte jest: msza, sporządzenie dokumentów, nauki przedmałżeńskie, oczywiście nikt tego nie wylicza, np. nauki można w innej parafii robić),

organista: 100zł

kościelny: 70zł + % :]

chórek: 250zł

dekoracje ślubne: od 50zł

zapowiedzi: 50zł x2

przy czym tylko ksiądz wspomina, że jak są problemy finansowe, to oczywiście można 'co łaska' albo nawet i nic,

ale prawda jest taka, że pomimo głośnych opinii 'a po co dla księdza?' ludzie dają bez szemrania, szczególnie, że koszt całej ceremonii w kościele to zwykle kilka % całości wydatków,

No cóż... ja całe życie twierdzę i będę twierdzić, że rozkład idiotów wśród księży jest taki sam jak w całym społeczeństwie. Ani większy ani mniejszy.

otóż to!

a i można też dopisać, że taki sam jak wśród użytkowników PiO :P

racją jest to, że niektórzy księża potrafią się dobrze 'ustawić' i skupiać na $, ale podejrzewam, że w większości parafii nie ma maybacha i helikoptera,

z cyklu 'z życia wzięte', ksiądz powiedział, że jak ktoś ma dawać mniej niż 20zł do koperty gdy będzie chodził 'po kolędzie', to aby nic nie dawał, bogaci się tym oburzyli, biedni przyjęli z ulgą, bo te 10zł to też dla nich byłby spory wydatek...

A ja czekam na dzien w ktorym w polsce wprowadzi sie podatek koscielny tak jak funkcjonuje w niemczech 1% od dochodu, jesli jestes zapisany do jakiegos kosciola, wszystko co na tace musi byc rozliczane z US... No chyba ze ktos jest niewierzacy i wypisal sie z kosciola to ma 1% do przodu, ciekawy jestem czy wtedy nadal w naszym kraju bedzie 95 % katolikow....

a co do ogloszenia no coz, ja w moim zyciu juz za duzo wydalem na kosciol jako instytucje, wole pomoc pojedynczym potrzbeujacym, niz lozyc na nowy samochod ksiedza....

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności