Skocz do zawartości

Polskie znaki w urlach, pewne braki w kodowaniu

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

Skonwertowałem urle przy pomocy funkcji: rawurlencode(). Wcześniej wypluwało mi krzaki zamiast polskich znaków.

Funkcja znakomicie nadaje się do konwersji URL, jednakże mam kilka wątpliwości.

To wypluwa Opera:

/gżegżółka-t7.html

To wypluwa Firefox i IE:

/g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka-t7.html

Mam podobny serwis tylko z innym modułem i działa on tak:

W IE i Operze:

/Sprawdź-czy-jesteś-uzalezniony-od-kawy-test-t8541.html

W Firefoxie standardowo:

/Sprawd%BC-czy-jeste%B6-uzalezniony-od-kawy-test-t8541.html

i teraz obawiam się, że może mieć to wpływ na interpretację przez Google url. Czy macie inny pomysł na konwersję znaków, aby uzyskać efekt jak na drugim serwisie?

P.S. lepiej bez polskich znaków - bardziej uniwersalne

Zależy od regułki rewrite.

Osobiście od dłuższego czasu stosuję polskie znaki w URLach i to jest dobre z dwóch względów:

- w serprach ładnie się podświetla (element socjotechniczny),

- gdy ludzie wrzucają takie linki na strony swoje, fora itp. to zawiera to w pewnym stopniu frazy pozycjonujące/kluczowe

pozdr,

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

A moze najpierw trzeba sie zastanowić czy wogólę w HTML mogą być znaki unicode w URL ? Co jakies madre RFC na ten temat mowią ?

np. tak:

<a href="ąęćććżżżććć.html">ąęćććżżżććć</a>

na razie to nie rozumiem z czym dokładnie masz problem makensis

To że jakas przeglądarka nie pokazuje polskich znaków w URL to nie znaczy że ich tam nie ma.

Najlepiej sobie podsłuchć transmisje HTTP i wtedy popatrzec jakie bajty są transmitowane.

Jeszcze takie pytanie techniczne - co zrobić kiedy strona.php?nazwa=maka a podstona odpowiada za zaznaczenie rekordu z bazy gdzie nazwa=mąka bo "maka" to dla mysql nie to samo co "mąka". Czyli prościej co zrobić aby zapytanie do bazy "maka" wyświetlało mąka?

Radeq blog - już mniej o SEO ;)

dodatkowa kolumna gdzie bedzie wartość bez PL-znaków[aktualizowana pdczas INSERT/UPDATE] , ewentualnie funkcja która bedzie mozna stosować jak w przykładzie:

select * from TABELA where fu_bez_polskich_znakow(nazwa) = 'maka';

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności