Skocz do zawartości

Adresy ze slashem na końcu

Dynuel

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie robię regułki mod_rewrite dla własnej strony i tak sie tylko zastanawiam i po prostu chciałbym mieć pewność czy np. adresy

domena.pl/ddd

domena.pl/ddd/

są traktowane tak samo i nie ma zadnego znaczenia czy ten slash bedzie na końcu czy nie, czy moze też jest to traktowane jak adresy z WWW i te bez WWW

dzięki za pomoc

Właśnie robię regółki mod_rewrite dla własnej strony i tak sie tylko zastanawiam i po prostu chciałbym mieć pewność czy np. adresy

domena.pl/ddd

domena.pl/ddd/

są traktowane tak samo i nie ma zadnego znaczenia czy ten slash bedzie na końcu czy nie, czy moze też jest to traktowane jak adresy z WWW i te bez WWW

dzięki za pomoc

niby są tak samo, ale trzymaj się jednego linkowania.

Przeglądarka i tak dodaje slaha na końcu.

234x60.gif

niby są tak samo, ale trzymaj się jednego linkowania.

Przeglądarka i tak dodaje slaha na końcu.

czyli najlepiej jeżeli ja też wszędzie będę dodawał slashe?

choć nie nie nie, przeglądarka dodaje slashe na końcu tylko do domeny głównej, np jezeli wpiszemy domeny.pl to ona wyświetli https://domeny.pl/ ale jeżeli chodzi o powyzsze przykłady do slash nie będzie dodawany wiec po wpisaniu domena.pl/ddd w przeglądarce będzie https://domena.pl/ddd

bez znaczenia, standardowo, jesli nie dodasz regulki do htaccessa, to w googlu beda adresy z koncowym slashem, niezaleznie od tego jaki adres linkujesz..

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

domena.pl/ddd i domena.pl/ddd/ to 2 różne adresy.

Jeżeli istnieje katalog /ddd/, to /ddd jest najczęściej przekierowaniem 302 na niego.

u mnie regułka mod_rewrite przepisuje wszystkie adresy typu

domena.pl/nazwa-kategorii

domena.pl/nazwa-kategorii/

na index.php?kategoria=nazwa-kategorii

tak więc zaden z tych katalogów nie istnieje i dla mnie nie ma znaczenia czy ten slash jest czy tez nie

natomiast bardzo mnie interesuje czy to robi jakąkolwiek różnicę dla google i innych wyszukiwarek

oraz którą wersję powinienem wszędzie stosować???????? tą ze slashem czy tą bez?????????

tak dla porównania sprawdziłem jak to jest rozwiązane na innych wielkich portalach:

np. wikipedia wszędzie używa opcji bez slashów, adres ze slashem jest traktowany jako zupełnie inny niz ten bez

https://pl.wikipedia.org/wiki/Malarstwo_olejne

jakby nie patrzeć wikipedia swieci przykładem jezeli chodzi o optymalizacja

natomiast z drugiej strony dmoz wszedzie dodaje slash, a jezeli go nie dodamy to on robi przekierowanie na sdres ze slashem

https://www.google.pl/search?q=diablo+2&amp...art=10&sa=N

dla domeny nie ma znaczenia, dla podstron (katalogów) oczywiście ma, tj. są to różne URL'e, kopie są z innych godzin, itd.

w wynikach, z racji tego, że Google sobie radzi z rozpoznawaniem zduplikowanych stron, widzimy tylko jedną 'wersję' danej podstrony...

przykładem może być: bash.org.pl/latest i bash.org.pl/latest/

dla domeny nie ma znaczenia, dla podstron (katalogów) oczywiście ma, tj. są to różne URL'e, kopie są z innych godzin, itd.

w wynikach, z racji tego, że Google sobie radzi z rozpoznawaniem zduplikowanych stron, widzimy tylko jedną 'wersję' danej podstrony...

przykładem może być: bash.org.pl/latest i bash.org.pl/latest/

a jak to sie ma w praktyce, którą radzisz używać???

ja osobiście chyba wolał bym bez slashy

jesli nie dodasz regulki do htaccessa, to w googlu beda adresy z koncowym slashem, niezaleznie od tego jaki adres linkujesz

Niestety nie mogę się z tym zgodzić, a przykład jest tutaj. Zaindeksowana jest zarówno podstrona www.angielski.e-matura.net/faq jak i www.angielski.e-matura.net/faq/ podobnie jak www.angielski.e-matura.net/ksiazki-i-czasopisma i www.angielski.e-matura.net/ksiazki-i-czasopisma/ a także podstrona kontaktu.

Dla googla to może bez rożnicy, ale nie tylko on na świecie istnieje.

Ja bym sie trzymał zasad

albo domena.pl/ddd.html

albo domena.pl/ddd/

W pierwszym przypadku to link do pliku, a w drugim do katalogu gdzie domyślnie otwierany jest plik index Bez względu jak to zostanie przerobione potem przez mod_rewrite

.

jesli nie dodasz regulki do htaccessa, to w googlu beda adresy z koncowym slashem, niezaleznie od tego jaki adres linkujesz

Niestety nie mogę się z tym zgodzić, a przykład jest tutaj. Zaindeksowana jest zarówno podstrona www.angielski.e-matura.net/faq jak i www.angielski.e-matura.net/faq/ podobnie jak www.angielski.e-matura.net/ksiazki-i-czasopisma i www.angielski.e-matura.net/ksiazki-i-czasopisma/ a także podstrona kontaktu.

fakt czyli adres ze slashem i bez to zupełnie dwa inne adresy dla gógla w powyższym tutaj w wynikach występuja takie dwa adresy:

www.angielski.e-matura.net/kontakt

www.angielski.e-matura.net/kontakt/

Dla googla to może bez rożnicy, ale nie tylko on na świecie istnieje.

Ja bym sie trzymał zasad

albo domena.pl/ddd.html

albo domena.pl/ddd/

W pierwszym przypadku to link do pliku, a w drugim do katalogu gdzie domyślnie otwierany jest plik index Bez względu jak to zostanie przerobione potem przez mod_rewrite

jak wyzej napisałem, jednak góglowi robi to różnice. a odnośnie linków to dzięki mod_rewrite adres www.domena.com/xxx , wcale nie odnosi do folteru tylko do pliku a np do adresu index.php?kategoria=xxx, tak więc którą zasadę zastosować?

osobiście nie wydaje mi się ze gdy ludzie wpisują adres ręcznie to dodają slashe na końcu adresu

Oczywiści że każdy inny znak to dla googla inny adres i osobno taki link bedzie indeksował.

Chodziło mi o to że dla googla to bez różnicy jakie znaki bedą w linku pod względem zakwalifikowania tego jako katalog czy plik czy coś innego. Nie zakwalifikuje linku z góry bez wcześniejszej indeksacji z wyjątkiem kiedy link bedzie miał rozrzerzenie. Np link z rozszerzeniem .PDF czy .JPG itp też można sobie za pomocą mod_rewrite przekierować na normalną stronę html, ale google w tym przypadku tego tak nie zaindeksuje, bo wcześniej zakwalifikuje to jako plik PDF lub obrazek.

Ale inny robot może postąpić zupełnie inaczej, bo bedzie przestrzegał innych kryteriów, dlatego zaproponowałem tradycyjne formy linków.

.

katalog to nic innego jak plik, afaik ani w windowsie ani w linuxie nie ma mozliwosci utworzenia pliku i katalogu o tej samej nazwie, a ze w regulkach htaccess mozemy pewne dodatkowe rzeczy robic to juz jest inna kwestia..

wystepowanie podstron kontakt oraz kontakt/ niczego nie potwierdza, nie mam gwarancji, ze jeszcze dawniej plik .htaccess nie usuwal koncowego slaha ;)

Chociaz faktycznie w tym wypadku zapewne masz racje, tzn. linkujac podstrone kontakt oraz kontakt/ otrzymamy 2 podstrony.

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności