Skocz do zawartości

Współczynnik odrzuceń - co to dkładnie jest?

necik

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli nie masz ja chętnie posłuże jakimś serwisem za przykład do analizy współczynika odrzuceń
Tomek jesli masz cos w czym mozna by pogrzebać na potrzeby takiej analizy i jest dość bogate w tresc to chetnie postaram się pokazać Ci (i innym ) że w bardzo często współczynnik odrzuceń może być jedną z wartościowych miar.

Zdaje się, że to Ty miałeś udowodnić, że współczynnik odrzuceń to taki "bajer" z którego nic nie wynika.

Jeszcze niedawno byłeś bardzo chętny, coś się zmieniło?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...

wspolczynnik odrzucen swietnie pokazuje dopasowanie tresci do szukanej frazy gdy frazy sa kilku wyrazowe - co najmniej 3 - wtedy google czesto serwuje wyniki gdzie na stronie te frazy sa rozbite na pojedyncze wyrazy w tresci lub wstawia swoje wlasne odmiany czy pomijajac niektore slowa z szukanej przez usera frazy

wiec w sumie patrzac na to przez pryzmat lt, mozna nie tylko wylowic frazy generujace przyzwoite wejscia, ale wylapac tez te ktore mimo ze generuja wejscia to na te frazy maja duzo porzucen - w takim wypadku po popraweniu tresci pod ta fraze % porzucen wyraznie spada, co dobrze widac na frazach majacych po 80-100% odrzucen

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

• 2 miesiące temu...

Fraza 1 - 63 wejścia, stron/odwiedziny 5,49, średni czas 02:27, współczynnik odrzuceń 22.2%

Fraza 2 - 35 wejść, strony odwiedziny 3,69, średni czas 02:05, współczynnik odrzuceń 2,86%

Obie frazy jak najbardziej pasują do tematyki strony, strona wejściowa to strona główna.

Jakie wnioski? Którą frazę warto promować?

Czy to jest miarodajne źródło do wniosków? To są dane z dnia dzisiejszego i na oko widać, że współczynnik odrzuceń 2,86% to bzdura. Za ostatni miesiąc współczynnik odrzuceń wynosi odpowiednio 21% i 15% (w zaokrągleniu), więc co? Jakiś błąd za dzień dzisiejszy?

Eksperyment Discover.pl

• 3 miesiące temu...

Witam,

Odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego wątku i nie zaśmiecać forum:

Mam takie pytanie odnośnie współczynnika odrzuceń. Wiem co to jest, itp. Jednak nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie: czy jest on wliczany do ogólnych statystyk odwiedzin strony?

Pytam, bo używam kilku programów zliczających statystyki odwiedzin na mojej stronie i mam dość duże rozbieżności. Np. Webalizer pokazuje mi około 1000 wejść na stronę w ciągu dnia, natomiast GA w tym samym dniu tylko ponad 300. Za to jest dość wysoki współczynnik odrzuceń, ponad 70%, ale w przypadku portalu informacyjnego to nic dziwnego - użytkownik wchodzi z linku w google, czyta newsa/artykuł i wychodzi.

Pozdrawiam

Gry to nasza pasja!

www.gametrance.pl

Webalizer to obrobione logi serwera czyli wszelkie wywołania, GA to wczytania ich JS. Siłą rzeczy w takim porównaniu zawsze będą rozbieżności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności