Skocz do zawartości

UPDATE PR

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
PR dostaje konkretna strona a nie cały serwis WWW, strona nie może być tylko trochę w SI, jest albo nie jest :(

A serwis WWW składa się ze stron, konkretniej można napisać, że ze strony głównej i podstron :D

Badanie PR dla wszystkich stron serwisu WWW jest w tej chwili jednym z niewielu wyznaczników czy dana strona była czy nie w SI, niestety dotyczy to tylko okresu okołoupdajtowego, g. miesza również (dla zmyłki?) SI oraz indeksem podstawowym, a raczej ma ich po kilka różnych kopii jednocześnie dla każdego serwisu WWW.

W takim kontekście zgadzam się z tobą w 100%. Doszedłem do tych samych wniosków co Ty, dlatego coraz bardziej tracę wiarę w systemy wymiany linków (co rozdają głównie po SI) i zaczynam znów poważać linki na całych domenach - jeżeli w większości są w SI to i tak kilka linków "uceluje".

Dziś w dużej mierze pozycjonowanie rozbija się o rozstrzygnięcie, czy dana strona leży w SI czy nie oraz ile stron serwisu znajduje się w SI, a ile w podstawowym. W tym kontekście PR ma drugorzędne znaczenie - dla mnie jest wyznacznikiem jak Google traktuje daną stronę, zaś długość paska nie ma znaczenia.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Masz rację. A co do systemów wymiany, to nie wykorzystują one stron w dostateczny sposób. Oczywiście nie wszystkie, ale taki np. linkorn wykorzystuje może 10% dostępnego miejsca. Gdyby za te same punkty rozrzucał po stronie 5 linków zamiast jednego, to szansa na trafienie w dobrą podstronę jest 5x większa. Skuteczność rzecz jasna wzrasta.

Eksperyment Discover.pl

A co z informacjami o likwidacji wyników uzupełniających i łączeniem ich z głównym indeksem?

Dotyczyło to tylko i wyłącznie prezentacji tego w wynikach. Podział wewnętrznie (w samym google) i tak istnieje.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Może inne pytanie - czy ktoś kto widział zmiany już na swoich domenach, zauważa jeszcze jakieś zmiany na pozostałych swoich domenach? U mnie od pierwszego dnia, nie zmieniło się już nic...

u mnie na kilkunastu domenach i serwisach... jak makiem zasial... NIC sie nie zmienilo.

Konkurencje jedynie troche chyba wykosilo bo serwisy wzrosly w wynikach wyszukiwania

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Dopiero wczoraj zauważyłem, że tutaj już taki długi wątek się zrobił - ostatnio mam mało czasu do zaglądanie na forum :)

U mnie jedna domena ze stopki z PR3 na PR4 - a na to pr3 zalapala sie ledwo co przy ostatnim update (inne domeny z tamtego czasu nie zostaly policzone/ badz dostaly 0 mimo, ze podlinkowane byly podobnie)

Jeszcze jedna nowa domena wskoczyla na pr1

i to wszystko - więcej zmian nie zauważyłem :P

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Witam

Sorki, że podnoszę temat ale chciałbym też poprzeżywać update PR w formie zagadki:

- ma 5 podstron

- 1 link prowadzi do niej

- ma 30 linków wychodzących na stronie głównej

- ma 100% duplicate content

- jest od 2 lub 3 miesięcy w necie

- zagląda na nią tylko robot Google

- właśnie dostała PR: 2

Odp: To moja strona którą chciałem zaindeksować w google i wrzuciłem do niej link z innej strony ( IP~6000, BL~500 i też ma PR2 )

Nie jestem pozycjonerem , ale lubię tu zaglądac po cenne rady.

"Nie PR decyduje o wartości strony" - do niedawna ciężko mi było w to uwierzyć.

Pozdrawiam

Bo PR jest obecnie GOOGLE warte ;) . Chodzi o ten zielony pasek. Kryteria oceny strony bardzo się zmieniły od tych 5-6 lat. Tak na marginesie to mi jedna subdomena test.domena.pl dostała pr1 a nie linkowana była wogóle. DC pokazują dla niej pr1 a jak wpisze jej adres w google to jej nawet znaleźć nie mogę.

To jest dla mnie dziwne

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Jak komuś się chce odgrzebywać stare posty z przed półtora roku to znajdzie że już wtedy mówiłem że samo pr jest bez większej wartości dla pozycjonowanych stron. Jakie są kryteria oceny. Może nie do końca to uściśliłem ale kiedyś to właśnie sam PR był kryterium oceny strony na który wpływałe kika.. dziesiąt ... set czynników Jak strona dostawała PR5 i jak z takich kilku stron dostałeś linki to Twoja strona także dostawała PR5 i była w top10, a dzisiaj ? Niestety ale kryterium oceny się zmieniły czynniki wpływające na PR pewnie w części dalej wpływają na wartość strony dla google ale doszły nowe część przestała być brana pod uwagę. To właśnie ta zmiana algorytmów. Spróbuj dać kilka linków na jakąś frazę ze stron z pr5 i sprawdz czy strona twoja przy najbliższym update również pr5 załapie i czy będzie w top10. Może być ale niekoniecznie. Mam kupe stron z PR2 PR3 które nie mają żadnych linków z pr większym niż 3 a są wyżej na te popularne zapytania niż strony z pr5. Możesz powiedzieć tak ale się liczy ilość linków. Masz rację tylko oblicz sobie (gdzieś na pio jest wzór na oblicxzenia pr) ile musiała by mieć strona linków z pr0 pr1 i pr2 by przebić stronę pr5 ale według tego wzoru powinna także dostać pr5 a nie dostała.

Jest jeszcze kwestia że ktoś może nie linkować tyle z tym anchorem co moje strony. Tak owszem może ale to jest do sprawdzenia i własnie linkuje a mimo to nie może się przebić wyżej ode mnie.

Kiedyś robiłem teścik. Wbiłem swoją strone do top 2 na hasło linux. strona z pr2 moja w top2, poniżej kupa stron z pr5 pr6. Moja strona 30 000 linków głownie pr0 kilka pr1 i trochę pr2. Porównaj sobie np te dwie strony www.linux.org oraz www.linuxinfo.yoyo.pl. Pierwsza 10 miejsce na hasło linux pr5 i 2 330 000 linków do niej. Druga strona 30 800 linków i ma pr n/a i jest na 3ciej pozycji w google na hasło linux.

Oczywiście cały czas mam na myśli ten zielony pasek mówiąc o pr a nie rzeczywisty aktualny algorytm na podstawie którego google wycenia obecnie wartość stron.

Jedynym obecnie czynnikiem dla którego przywiązuję jeszcze obecnie wagę dla pr jest to że systemy wymiany linków biorą go pod uwagę. Więc de facto dostaje więcej punktów za strony z wyższym pr.

Jeżeli chodzi o samą wartość stron to nie pr mnie interesuje ale to ile linków wychodzi z danej strony, jak jest podlinkowana, czy jest na niej jakaś treść a najlepiej tematyczna i unikalna i jakie jest prawdopodobieństwo że nie jest s si bo tego sprawdzić juz się nie da. Kolejne czynniki to czy nie zawiera jakichś razących błedów w kodzie uniemożliwiających poprawne czytanie jej przez google i kilka innych czynników. Oczywiście część z nich nigdy systemy wymiany linków nie będą mogły sprawdzić. Bo każda funkcja to dodatkowe zużycie procesora. Z resztą nie wszystko automat jest w stanie sprawdzić a nie wyobrażam sobie admina sprawdzającego ręcznie 100 000 podstron i każda z nich ocenia z osobna :)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności