Skocz do zawartości

Zamiana linków na przyjazne w indeksie Google

damo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Krótki opis sytuacji:

Mam przyjazne linki dla produktów np. mojadomena.pl/moj-produkt.html i są one używane w sklepie.

Produkty zaczynają się pojawiać w Google, jednak nie z przyjaznymi linkami, ale z tymi, które powinny zostać "przykryte" przez system do SEF

czyli :

mojadomena.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage........

Tak jest ze wszystkimi produktami.

Chciałbym wiedzieć, jaki jest sposób zamiany takich linków w Google na te, które chcę podsunąć wyszukiwarce, czyli moje przyjazne linki.

Generalnie dla całego serwisu działa to ok, problem jest z linkami do systemu sklepowago, w tym najważniejsze, przy produktach, które powinny być na jak najwyższej pozycji.

Korzystam jednego z komponentów Joomli, konkretnie JoomSEF i systemu sklepowego Virtuemart.(wiem, że to tam powinno się usunąć problem, ale to już próbowałem, niestety komponent jest zbyt skomplikowany).

Narazie zbudowałem nową sitemap i podsunąłem ją Google z przyjaznymi linkami.Nie wiem, czy to coś pomoże, ale zobaczymy. Staraj nie usuwałem.

Domyślam się, że i tak prędzej czy później Google samo ponownie zaindeksuje nieprzejazne linki i znów pojawią się w wyszukiwarce.

Czy macie jakieś pomysły na rozwiązanie?

• 1 miesiąc temu...

Zaindeksuje, tylko duuużo czasu minie. Około miesiąca zajmuje wszystko. Co do virtue martu udało się tobie zrobić przyjazne linki? Bo mi tak - ale wyglądają tak:

mypage.pl/virtuemart/1 lub 2 lub 3 lub ... .html

można nadać nazwę dla komponentu

mypage.pl/nazwa/1.html

ale czy udalo sie Tobie nadac nazwe kategorii lub produktu z vm? mi ni cholery.

gugielek ladnie indeksuje. lecz komponent artio joomsef po jakims czasie sie wykrzaczxa (cache) po oczyszczeniu nadaje nowe adresy... wyobraz sobie co gugle robi:)

czy ktos juz probowal instalowac joomsef jakiekolwiek z vm skutecznie?

napisalismy tez modul, ktory laczy artykul z produktem w vm. klikasz na szczegoly produktu i przechodzisz do artykulu. artykuly maja dobra nazwe, lecz ciaaagle trzeba czekac na gugla na indexowanie. ciagle testuje...

73321314cb3.gif

• 1 rok później...

Przepraszam za odświeżenie starego wątku, ale chciałam dokleić pytanie.

Jeśli adresy podstron zostały zmienione na przyjazne linki, to co się dzieje z pozycjonowanymi podstronami? Czy należy zrobić przekierowania ze starych adresów na nowe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności