Skocz do zawartości

Wordpress - kradziez tresci. Czy cos z tym robic?

merti

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu zrobilem stronke tematyczna na Wordpress. W sumie to hobbystycznie, na pewno nie z mysla o SEO/zapleczu itd.

I teraz dwa pytania, ktore nasuwaja mi sie po kilkudniowym pobycie na tym forum.

1. Zawartosc strony jest scisle autorska, wszystkie artykuly sa moje. Poswiecam na to sporo czasu. Tymczasem sa automaty i ludzie, ktorzy pobieraja sobie tresc (na przyklad przez RSS) na rozne precle i inne strony sluzace jako zaplecze. Kradna teksty, mowiac wprost.

Czy i jak sie przed tym zabezpieczyc?

2. Jesli odpowiedz na pierwsze pytanie bedzie twierdzaca, jak to zrobic technicznie w Wordpress?

Nie jesteś w stanie się zabezpieczyć przed kradzieżą treści

Oczywiscie ze nie.

Mozna jednak probowac sie bronic - to znaczy zabezpieczyc sie przed "prostym" okradaniem. Wyeliminowac automaty chociazby.

W jaki sposob w WP wylaczyc RSS? I to tak "na dobre" - zeby nie tylko nie bylo linku, ale zeby byly zlikwidowane funkcje czy moze pliki, ktore obsluguja RSS (automat pewnie nie szuka linku do RSS na stronie tylko od razu wykorzystuje pliki WP, ktore sa standardowe dla kazdej instalacji... nie wiem, nie znam sie na tym...).

Władowaną w oknie flasha - swf'ie ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pozbywając się RSS pozbywasz się części oglądających. Dawaj do RSS tylko nagłówki a nie całe artykuły to raz. Jak widzisz skopiowaną treść staraj się przynajmniej napisać do człowieka kopiującego, że sobie tego nie życzysz to dwa. A try to prawdę mówiąc większość ludzi, którzy kopiują twoją treść przewija się zapewne przez to forum więc napisz jaka to strona, podaj adres, może ktoś pójdzie po rozum do głowy.

Pozbywając się RSS pozbywasz się części oglądających. Dawaj do RSS tylko nagłówki a nie całe artykuły to raz. Jak widzisz skopiowaną treść staraj się przynajmniej napisać do człowieka kopiującego, że sobie tego nie życzysz to dwa. A try to prawdę mówiąc większość ludzi, którzy kopiują twoją treść przewija się zapewne przez to forum więc napisz jaka to strona, podaj adres, może ktoś pójdzie po rozum do głowy.

Ja kwestie RSS widze inaczej.

Strona jest dosc unikalna, poswiecam jej duzo czasu i uwagi, wiec ma stalych bywalcow. Jak beda miec RSS, to beda czytac strone przez czytniki [ja na przyklad tak robie, mam czytnik RSS i wszystkie blogi sobie czytam u siebie, nie wchodze na nie, chyba ze ktorys z wpisow mnie bardzo zainteresuje].

A jak sie strona w przyszlosci rozwinie na tyle, ze bedzie warto jakis AdSense zalozyc? Szkoda bedzie tych odwiedzin traconych przez RSS. Jakos mi do blogow RSS pasuje, a strona mimo ze na WP ma byc traktowana jak serwis internetowy, a nie jak blog.

Z tymi naglowkami to dobry pomysl. Dzieki!

Jesli chodzi o skopiowana tresc, to jesli automatycznie trafia na jakies precle czy farmy to jak ja to wytropie? Na takie strony pewnie nikt nie wchodzi poza Google ;) A jak sie moj artykul pojawi w innych preclach, to moga byc klopoty z duplicate content i tak dalej...

CZY jesli RSS zmienie na udostepnianie naglowkow, automaty nie beda mogly pobierac calej tresci? Nie ma tam jakiejs dziury w Wordpressie?

CZY jesli RSS zmienie na udostepnianie naglowkow, automaty nie beda mogly pobierac calej tresci? Nie ma tam jakiejs dziury w Wordpressie?

Dawaj nagłówek i pierwsze 2-3 zdania. Zazwyczaj automaty poza to co udostępniasz w RSS nie wchodzą. Są pewnie autorskie parsery, które pewnie całą treść z bloga zasysają ale z tym to już trudno powalczyć. Te najprostsze i najpopularniejsze biorą tylko to co w RSS.

Zdecydowalem sie calkowicie wykasowac RSS z Wordpressa.

Tylko jak to zrobic?

1. Usunalem wszystkie linki do RSS z mojej templatki. Ale to nic nie da, jesli chodzi o automaty.

2. I co dalej? Pliki zostaly nadal. Mam je skasowac? Jesli tak, to ktore? Jest jakis sposob na CALKOWITE skasowanie funkcji RSS w Wordpressie?

Możesz zrobić inaczej jak ktoś juz wspominał że dajesz tylko nagłowek w rss. Pod spodem nagłowka zrób by ci link zwrotny doklejał do rss skorzystasz na tym jeszcze. Sporo takich darmowych kopiarek bierze co im podasz więc sporo linków załapiesz no ale są i takie co dopisuja nofollow mimo to i tak wyjdziesz na plus

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

jesli automatycznie trafia na jakies precle czy farmy to jak ja to wytropie?

Sprawdzaj co jakiś czas tutaj. Jak znajdziesz gdzieś swoją treść, zgłoś to od razu do administratora serwera (najlepiej bez pisania do autora strony, bo to zwykle nic nie daje i niepotrzebnie traci się nerwy). Co prawda nie uchronisz się dzięki temu przed kolejnymi tego typu zachowaniami, ale powoli chociaż kilka osób wyeliminujesz i jeśli za coś takiego stracą konto, być może następnym razem zastanowią się 2 razy zanim coś zrobią. Takie osoby zwykle mają na jednym koncie sporo spamu, więc poleci wszystko co tam mają ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności