Skocz do zawartości

Wordpress - kradziez tresci. Czy cos z tym robic?

merti

Rekomendowane odpowiedzi

napisałem do administracji hostingu na ktorym postawiony jest jeden ze spamow.. i dostalem odpowiedz ze jesli uwazam ze autor tej strony spamuje i kradnie cudze tresci to mam to zglosic do odpowiednich organow a on ze swojej strony zabezpieczy dowody.. czyli go**o zrobi z tym ze jakis palant kradnie i spamuje tworzac gowniane strony na swoim rownie gownianym pewnie poziomie. Chyba ze wlasciciel hostingu jest rowniez wlascicielem tejze pozal-sie-boze strony. i co w takim wypadku?

:) Ja tam lekarstwa nie widzę , ewentualnie można utrudniać życie dla kopiujacych

ciezko..wlasnie zaczalem walke ze spamerami co sobie porobili nic nie warte strony i zczytali tresci (co prawda na razie nie wielkie) z mojej strony opartej na Wordpressie, najgorsza jest jednak kooperacja z wlascicielami serwerow na ktorych sa te strony, szczegolnie gdy wlasciciele spamowych stron nie pisza swoich danych kontaktowych (co jest niezgodnez ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 144 z 2002 r., poz. 1204)). Jedyna rada..na policje od razu! Do tych, co maja jakies dane kontaktowe - mail z terminem np 7dni na usuniecie tresci, potem na policje. Dla mnie probemem jest to, ze musialbym przyjechac do Polski specjalnie, ale jak bede od razu udaje sie na policje. Mam nadzieje, ze da to jakis efekt, choc zdaje sobie sprawe, ze jest to niczym walka z wiatrakami ciagnaca sie niepotrzebnie i potem jeszcze te problemy, latanie na policje itp. Jednak walczyc trzeba, bo niby dlaczego ktos ma zabierac moja unikatowa tresc i wstawiac w niej Adsensa i ja wykorzystywac?

- proces cywilny - długi i kosztowny, szkoda mizerna, więc zadośćuczynienie żadne - skończy się na przeprosinach

- proces karny - umorzenie ze względu na niską szkodliwość - najwyżej 50 zł grzywny na cele społeczne

- interwencje u właścicieli spamów/serwerów itp. - jeśli zamieszczą "źródło" naszastrona.pl" to możemy im naskoczyć. Jeśli nie, to w zasadzie też - tym bardziej, że na spamy wybiera się darmowe lub bardzo nędzne hostingi, przeznaczone na "odstrzał".

Jeśli komuś nie pasuje, ze inni wykorzystują udostępniane rss to ich po prostu nie udostępniajcie :D Albo potnijcie porządnie, wrzućcie kilka linków i będzie spokój. Tak naprawdę nikt z tym nic nie zrobi, jak pisał Pilsener.

Content is Dead.

Community is King Now

System wymiany linków stałych? Tutaj

jeśli zamieszczą "źródło" naszastrona.pl" to możemy im naskoczyć.

Podanie żródła nie ma znaczenia. ale jeżeli podają całe arty, a nie to co jest w RSS to sprawa wygrana. Chzba, e sam publikujesy newsz na 2 ydania, albo ściągasz z innych źródeł.

Jeżeli spamiara ładuje tylko to co w RSS to życze powodzenia przed sądem - jak dla mnie sprawa nie do wygrania.

Dodam coś od siebie jako właściciel hostingu, być może jedna z osób właśnie z nami się kontaktowała. Po pierwszy nie my jesteśmy od decydowania do kogo należy publikowana treść.. Ale jest druga strona medalu, często jest tak, że strona która niby "kopiuje" to tak naprawdę znany skryptospam - parser wyników z googla z wstawkami adsense który pobiera dane z google..

merti im bardziej wartościowy content napiszesz tym więcej będzie kopii w sieci i to nie tylko z rss, bo "zwykli" ludzie będą kopiować z twoich stron. Ze światem nie wygrasz to nie ma sensu. Co do RSS to ma to też swoje plusy. Dawaj more na początku postów i w rss wyświetlaj tylko excrept. Jeżeli ktoś nie zmodyfikuje wtyczki to z każdego kopiowanego posta dostaniesz link do źródła bez nofolow, a skopiowane 1-2 zdania to nie duplikat content.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Tak - www.joostdevalk.nl/make-the-scrapers-work-for-you

W sumie np autoblog dodaje link zwrotny automatcznie, ale z drugiej strony większość ludzi się pozbywa go modyfikując.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności