Skocz do zawartości

dlasiebie.pl - do oceny layout/usability

zieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym prosić was o ocenę strony www.dlasiebie.pl

Serwis postawiony na joomli, wraz z Community Builderem i forum Fireboard.

Tematyka serwisu to rozwój osobisty, zarządzanie czasem, kariera.

Zależy mi głównie na ocenie użyteczności strony i tego co wg was powinienem zmienić by była bardziej przejrzysta i przyjazna użytkownikom.

będę wdzięczny za wszystkie konstruktywne uwagi.

dzięki,

zieniu

Skoro nikt jeszcze nie napisał to oznacza, że całkiem przyjemna stronka ;)

A teraz uwagi:

- brak przycisku szukaj przy wyszukiwarce

- tagi powinny być w pobliży=u wyszukiwarki wszak to jej element

- forum, najnowsze, top 5 - niewiele to mówi trzeba by to jakoś rozwinąć lub inaczej nazwać

- chcesz nazwisko w newsletterze a nawet polityki prywatności nie napisałeś? :)

- w społeczność pod FF 2.0.0.11 przyklejone nazwy użytkowników do zdjęć - nieładnie to wygląda

- zerknij do przyklejonego tematy w tym dziale o kontakcie

- brakuje mi u góry kontaktu, musiałem go szukać

- fonty OK, czytelnie, ładnie, dobre nagłówki, trochę pracy ale jest OK

Posiedzialem chwilke na stronie i mam bardzo przyjemne odczucia. Rzeczywiscie jak strona jest w porzadku, to ludzie nie chca pisac opinii. Z pewnoscia gdyby cos sie ostro rzucalo w oczy, jakies razace bledy, to byloby wiecej postow w tym temacie.

1. Z lewej strony nad tagami menu z podzialem artykulow dalbym rowniez na stronie glownej.

2. Tagi na prawa kolumne moim zdaniem.

Bardzo fajny pomysl z tym podsumowaniem tygodnia - streszczenia do wpisow na innych blogach sa bardzo fajne. Szczegolnie podoba mi sie to, ze w kilku zdaniach podsumowujesz lanie wody na kilka stron :) W wiekszosci artykulow o rozwoju osobistym itd. kazda strone tekstu daloby sie strescic do jednego krotkiego zdania.

Przydaloby sie, zeby ktos zrobil to samo z ksiazkami. "Bogaty ojciec" w 10 zdaniach. ;)

Dla mnie z tego calego motywacyjnego lania wody jedyna sensowna i konkretna rzecz to GTD. Zaczalem stosowac i widze efekty. Jednak proste rzeczy bywaja najbardziej skuteczne...

@kadzielawski, merti

dzięki za konkretne uwagi :)

mam pytanie odnośnie propozycji przeniesienia tagów na prawą stronę - czy dobrym pomysłem byłoby przeniesienie całej kolumny?

wygląd byłby wtedy główne okno z lewej, i 2 paski boczne z prawej strony.

nie potrafię z głowy podać przykładu strony z takim layoutem, ale już kilkukrotnie widziałem coś takiego. Podobno ułatwia to czytanie tekstów (bo marginesem z lewej strony jest krawędź przeglądarki a nie pasek z tekstem)

nie potrafię z głowy podać przykładu strony z takim layoutem, ale już kilkukrotnie widziałem coś takiego. Podobno ułatwia to czytanie tekstów (bo marginesem z lewej strony jest krawędź przeglądarki a nie pasek z tekstem)

Bardzo dobry pomysl!

To jest nowy trend w projektowaniu trzykolumnowych serwisow internetowych, przynosi bardzo dobre efekty. Wlasnie ze wzgledu na bardzo wygodne czytanie tekstu.

Za rok bedzie tak wygladac wiekszosc trzykolumnowych stron, jak sadze.

Zreszta wystarczy zerknac na trzykolumnowe profesjonalne skorki do WordPressa. Bardzo wiele z nich wlasnie tak wyglada.

Zrob to z glowa, i bedzie super.

Całkiem przyjemna dla oka strona, brakuje jej do pełni szczęścia tylko ostatecznego dopieszczenia. :)

Ale większość z tych szczegółów do dopracowania wymieniono wcześniej. Dodałbym jeszcze, że boczne kolumny mogłyby się tak dynamicznie nie zmieniać po przejściu do poszczególnych działów. Trzeba przez to na nowo orientować się, co gdzie jest, a czego już nie ma.

Niestety, ciekawy pomysł, fajny projekt, tak jak schludnie ubrany człowiek, jeśli po chwili okaże się, że ma brud pod paznokciami, zepsuje cały efekt. Diabeł tkwi w szczegółach (i w stopce). :)

Jeśli cytaty to tylko tutaj,

dla zrozumienia, czym są aforyzmy, tylko tam.

Czyżby Scylla?

Zgodzę się z merti jeśli chodzi o menu po lewej stronie. Tylko tag cloud to za mało, aby się optymalnie poruszać po stronie. Myślę, że można jakoś pogrupować artykuły w odpowiednie kategorie i ładnie jest w posób uporzadkowany wylistować. Tagi też mogą być, ale nie na pierwszym planie.

No i stopka wymaga dopracowania.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

dziękuję wszystkim za uwagi

mam jeszcze pytanie o 'kontakt' - gdzie wg was ten link powinien się znaleźć by był łatwo/intuicyjnie dostępny? rzeczywiście teraz w stopce jest słabo widoczny, natomiast nie wiem czy dorzucanie go w prawy górny róg ekranu tam gdzie jest login/rejestracja - zmniejszy wg mnie czytelność.

Będę wdzięczny za sugestie?

Jak dla mnie to brakuje jasno wypowiedzianych celów strony.

Lewe i prawe menu zlewa się ze środkiem. Jakoś bym to wyróżnił kolorem.

Design średni, nic oryginalnego.

Na pierwszy rzut oka Precel.

Przepraszam, za może mało konstruktywną krytykę ale jakoś tak z wieczora... :)

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

• 2 tygodnie później...
Jak dla mnie to brakuje jasno wypowiedzianych celów strony.

Lewe i prawe menu zlewa się ze środkiem. Jakoś bym to wyróżnił kolorem.

Design średni, nic oryginalnego.

Na pierwszy rzut oka Precel.

Przepraszam, za może mało konstruktywną krytykę ale jakoś tak z wieczora... :)

dziękuję wszystkim za uwagi (również te niekonstruktywne ;) )- staram się je wszystkie uwzględnić w nowym layoucie. Przygotowałem w excelu nową propozycję schematu rozmieszczenia modułów.

jeśli ktoś jest zainteresowany obejrzeniem - proszę o info to wrzucę plik xls gdzieś na sieć i podeślę linka

w nowym layoucie będzie miejsce na jasne cele strony

@sanchez: rejestracja oparta jest o moduł login z Community Buildera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności