Skocz do zawartości

Opinie o forum na innych forach czyli chamstwa nie zdzierże

kadzielawski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mogę osobiście powiedzieć :

Moja przygoda z PiO zaczęła się na przełomie lipca/sierpnia 07, kiedy to zacząłem wertować każdy wątek temat czy post na temat pozycjonowania, wiele wiedzy przyswajałem metodą prób i błędów odkrywałem coraz więcej nowych rzeczy i poszerzałem swoją wiedzę i stosuje ją do dziś. Natomiast 75% nowo zarejestrowanych użytkowników, nic nie przeczyta "wstecz" tylko na pałe wali temat z pytaniem który był strone dwie wcześniej.

Fakt, jest dużo chamskich, mniej chamskich wypowiedzi zaawansowanych userów... ale na miłość Boską czy to tak trudno najpierw samemu dojść do odpowiedzi na nurtujące nas pytania, poprzez przeszukanie forum ? Nikt tutaj nie broni pytać o różne rzeczy, tylko z tego co widzę jest wszyscy neewbie idą na łatwiznę i chcą otrzymać wszystko na tacy.

Jest dużo userów, którzy naprawdę potrafią wyczerpująco i profesjonalnie wypowiedzieć się w temacie.

Dobrym na to przykładem jest wypowiadający się w wątku Szook ( i proszę mi tutaj nie zarzucać, że wazeliniarz czy dupoliz - tak po prostu jest). Nie będę tutaj wymieniał wszystkich ale są ludzie którzy lubią się wymienić swoimi poglądami i podyskutować w dojrzałym tonie na zadany problem.

Są również "pseudo znawcy", którzy zarejestrowali się, przywitali się ze wszystkimi w podforum "Przedstaw się" i nabili po 100 postów i uchodzą za "znawców"...

To Tyle...

Pozdrawiam, spokojnej nocy

FiKaS

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

FikAS sumujac Twoja wypowiedz. Masz racje :).

Ja pamietam poczatki PIO jakos wtedy bylo merytorczynie, ale mimo ze nie lubie blogu zlego nimka moge mu przyznac racje.

Linki na boku pokazuja komercje i wiele wiecej.

Czy ta promocja zasluzona :P? eh niech mi poza Piiotrkiem z webwweb powie ktorys ze kta sie przyczynil na rozwoj PIO :) ze nalezy mu sie link.

Pio w obecnej wersji staje sie zenada polskiego SEO z przykroscia to stwierdzam mimo tego ze wiele lat tutaj pisze.

Fakt, ze ja swojej wiedzy nie wzialem z forum jak zaczynalem, jak bylem noobem. Za bardzo to wszystko bylo haotyczne. Meczylem bardziej doswiadczonych, drazylem, przesladowalem na gg i pare osob sie zlitowalo i pomoglo mi poskladac ukladanke w jedna calosc :) Dlatego ja tez pomoglem polaczyc puzle w calosc kilku osobom - chcialem splacic swoj dlug :P

Mysle, ze doswiadczone osoby nie maja co wypowiadac sie w tym watku bo dla nas wszystko jest oczywiste i proste, dla nowej osoby dawka wiedzy z forum moze wywolac szok i oni najbardziej wiedza co jest do dopracowania :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Paweł z Tobą rozmawiałem właśnie o tym w Katowicach, z Michałem też ostatnio poruszyliśmy tę kwestię.

Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale na pewno będą jakieś zmiany na forum, mam nadzieję, że na lepsze :)

Szookowirówka jak to On, gada zupełnie coś innego, niż myśli, ale na pewno zgadza się z nami w zupełności :)

Cały problem polega na tym, ze na forum "rządzi" aktualnie - jak to ładnie ująłeś - kasta młodych userów, którym się wydaje, że już wszystko wiedzą :) za to starym, doświadczonym użytkownikom nie chce się wypowiadać, prostować, czy obalać teorii z nieba, bo i po co? :) Zresztą ta nasza "kasta" i tak go obrzuci zapewne błotem, jak i obrzuca wszystko pozostałe na forum.

Dochodzi jeszcze kwestia różnicy wieku i doświadczenia / rozwoju emocjonalnego, ale... to już temat na całą rozprawkę :P

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

hhohiihhi :) Noone dzis pisze co mysli :P i z cala wolnoscia wypowiedzi ze mi zaden mod nie powie :) szook nauczyles sie na pio :) bo byl bym smieszny conajmniej :).

Mlody user PIO czasem wiecej wniesie niz stary :).

Ogolnie do tylka, pio leci na dno a mody poza waleniem do kosza nie dbaja o wnoszenie merytorycznej wartosci do forum :).

Wiec nie wymagajmy od poczatkujacych by wnosili merytoryczne jak polowa watkow dotyczy spadkow w Ads albo promowania systemu na PIO.

Nie chcce mi sie przeklajac linkow by to okazac w pelnej okazalosci .

'nie chce się pisać', czyli odpowiadać na pytania, bo naklepać postów to potrafimy :] sam bym sobie usunął przynajmniej z połowę :)

ja raczej się staram odpowiadać, choć szczerze powiem, że coraz częściej 'wiem ale nie powiem', czy nawet nie wysłałem już napisanej podpowiedzi... nie chodzi tutaj o żadne 'tajne' informacje, bo są to podstawowe sprawy, tylko po prostu nie chce mi się brać udziału w danej dyskusji, a wynika to chyba z tego, że będzie ona dla mnie nieciekawa, poza tym zwykle już było o tym, więc powtarzać się nie ma sensu, a poszukać wątku się nie chce... no i 90% użytkowników robi tak samo, przynajmniej są takie same efekty...

@intru - dzięki, to jest to o czym chcialem powiedzieć. Czy naprawdę starzy nie poczuwają się choć do odrobiny odwdzięczenia się za to co uzyskali na forum?

@noone - może zatem czas aby mocniej młodzież upominać samemu jednocześnie dać przykład jak można odpowiadać?

Kaviorek tak i nie - jeżeli uznać ze wracanie sie jest bez sensu to pozamykac wsie watki, zapodac dobra wyszukiwarke i wsio.

Jednak zgadzam sie z Toba, po co dyskutowac, zeby budowac kontent dla jakis dzikich promocji :).

Ja tam ciagle poczekam na opienie modow PIO jak mi powiedza jakie maja powazanie w portalach :P no cyba ze jedynym targetem jest 16 latek z neo.

Znam tu tylko z 2-3 osoby z jakis firm jak allegro, nic wiecej. Reszta sie raczej wstydzi i przestala to forum traktowac jako target :).

Mlody user PIO czasem wiecej wniesie niz stary

Z tym się nie mogę zgodzić. Teraz nowi czekają na gotowe, wbijają na forum, zadają kilka pytań i czekają, a jak ktoś im nie udzieli odpowiedzi to wielkie pretensje. Pamiętam poczatki PiO i pamiętam też, że było zupełnie inaczej. Może to dlatego, że wtedy nie było tak dużej rozbieżności jeśli chodzi o wiedzę z zakresu pozycjonowania. A może po prostu dlatego, że to grono było mniejsze. Może ja się starzeję...

W takim razie proponuję aby nasza Młodzieży forumowa postarała się zapoznać z podstawami netykiety i dostosować swoje zachowanie jak i ton wypowiedzi do tonu wypowiedzi starszych (i nie mówię tu o doświadczeniu) użytkowników.

Paweł zupełnie Cię popieram i miło, że wyszedłeś z taką inicjatywą :)

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

bez przesady bo zaraz bedzie ze szufladkluje sie kazdego mlodego na PIO jako pokemona.

A ja moglbym dac szereg przykladow ze starsi sie czasem bardziej zle zachoeuja niz mlodzi.

Do mnie jakos nie przemawia fakt ze starszy to wazniejszy, poznalem tu kilku mlodych userow ktorzy wiecej moga wniesc niz niby starci.

Lesiu zgoda ze mlodzi tak podchoza, ale nie wszyscy, myslisz ze starsi to wyjatek :), ja bym tyle samo mlodych co starch znalazm ktorzy poza linkami z boku nic wiecej do PIO nie wniesli. A jak wniesli to niech napisza co :P ja sie chetnie dowiem, moze przeoczulem mimo tylu wizyt na PIO

Adam - nie tylko młodzież. Jest wielu już starych wyjadaczy na forum, którzy są zapewne już zmęczeni odpowiadaniem na te same pytania i jadą: "było już tyle razy". Lepiej niech w ogóle nie odpowiadają niż jak mają w ten sposób pisać.

Kij ma dwa końce: młodzi userzy nie czytaja przyklejonych a starzy nie panują nad językiem. są też średni userzy którym wydaje się że już pozjadali wszystko co było i mogą bluzgać młodszym nieco od siebie.

Wiecie, to chyba można sprowadzić do jednego zdania:

Niniejszym bardzo proszę o szanowanie wszystkich userów na forum i brania pełną odpowiedzialność za to co się pisze.

Ciekawa dyskusja. Sama pamiętam jak wkurzałam się jako świeża forumowiczka. Bałam się zadać pytanie, żeby nikt na mnie nie naskoczył, a jak korzystałam z wyszukiwarki, odpowiedź na większość interesujących mnie tematów brzmiała "to już było, skorzystaj z wyszukiwarki" i na tym się kończyło (niestety sama coraz częściej łapię się na podobnych odpowiedziach). Takie było pierwsze wrażenie, które niestety zbytnio się nie zmieniło do tej pory.

Z drugiej strony, jeśli ktoś pyta o to jak wypozycjonować stronę, albo jaki jest koszt pozycjonowania strony na "średnio trudną" frazę (nie podając dokładniejszych informacji) to trudno jest odpowiedzieć w "grzeczny" sposób ;-)

Ktoś wspominał o tym, że to normalna na polskich forach i faktycznie, różnica między nimi a zagranicznymi jest ogromna. Nie oznacza to jednak, że wśród polskich nie znajdzie się takie, na którym można bez obaw zadać nawet banalne pytanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności