Skocz do zawartości

Kompletne ździerstwo

Marcus

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego nie tysiąc? bo tysiąc to nawet na waciki nie starczy...

dlaczego siedem? dlaczego generalizowanie? a co innego można napisać w prasie? wszystko się upraszcza, takimi prawami rządzą się media. poza tym bez dokładnej specyfikacji i odniesienia do konkretnego wdrożenia to TYLKO można gdybać.

Dobrze to gdybajmy od tysiąca tym bardziej że nikt nie powiedział co to za CMS i dla kogo ale mógł powiedzieć cenę.

A waciki to jeden kupi spokojnie za tysiąc a Kulczyk po tysiąc się nawet nie schyli.

Jest też mowa o kosztach firmy ale czy ktoś wdraża cms przez 30 dni i kasuje 4 kilo? Oczywiście że nie.

Ale jeśli takie wdrożenie to góra tydzień to cena może wynieść np 2 kilo, pomnożymy x4 i mamy sumę za którą zrobimy opłaty i coś nam zostanie, oczywiście to też zależy komu bo pewnie w niektórych firmach 8.000 to idzie na paliwo i komórkę ale taka firma powinna zrobić znowu więcej takich projektów.

Kółko się zamyka.

Mówicie tu wszyscy o tym że trzeba to wszystko brać z odpowiednią mairą, wielkośc firmy, wielkośc opłat, rachunków ale jakoś tą cenę minimalną 7.000 przyjmujecie wyjątkowo zgodnie, to może zgodnie przyjmiemy wysokość rachunków telefonicznych lub zarobków?

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@lolki: jak sam słusznie zauważyłeś (i co pisałem wcześniej) jest to duże uproszczenie. Każde zlecenie jest inne, i wymaganiami, i czasowo itd. a czemu ktoś podał AKURAT 7k? Nie wiem, ot takie wyśrodkowanie !!! To zupełnie tak jakby napisali, że średnia cena roweru to 500-1000 zł, ja poniżej 2k bym nie kupił, a jakiś proofi pewnie nie zejdzie poniżej 5k !!! Uproszczenie i chyba ciągnięcie dyskusji w tym wątku nie ma sensu.

Za to ten temat (ogólnie) i kilka wcześniejszych o CMS raczej idzie w kierunku pokazania tego, że to PO PROSTU KOSZTUJE. I cały konflikt w tym, że przedsiębiorcy nie mogą zrozumieć wyceny za 500zł, a amatorzy za 7000zł !!! Każda dyskusja o stawkach rodzi (i będzie rodziła) zawsze kłótnie ;) Jeżeli kłócić się o wycenę należało by przyjąć KONKRETNY serwis jako wzór (w sensie funkcjonalności)i wypisać KONKRETNE założenia. Wtedy można się kłócić czy można postawić taką np. fotke.pl za 500zł ;)

Wiecie co Wam powiem? Że każdy sobie tu gada o jakimś swoim CMSie, a nie ma pojęcia co ma na myśli drugi.

Może ustalcie najpierw co to ma być, do czego ma służyć itp. Czy trzeba zaprojektować go od podstaw, czy wystarczy lekka modernizacja już istniejącego, czy tylko zmiana layoutu i wgranie gotowca klientowi.

Ustalcie jakieś kryteria i zacznijcie wątek od początu, wtedy może te ceny nie będą śmieszyć Was na wzajem.

Wybaczcie ale przypomina mi to rozmowy z przed kilku lat ktore były toczone, ale na temat kosztów pozycjonowania. Tacy starzy a tacy ....

.

co za głupie gadanie

cmsem jest system dla coca coli i 7 podstronowa strona z panelem administracyjnym do edytowania tresci dla pracowników nieznających htmla etc.

za pierwsze setki k za drugie 1000 za wersje +1000 za grafike i tyle.

jedno miesiące roboty, drugie, 30-60 minut instalacja bo robilismy to juz dziesiątki razy, + 1-5 godzin pracy natchnionego grafika, jak trzeba poczekac na natchnienie to 2 dni, przy czym faktycznej roboty dalej 1-5 godzin.

jak zechcecie dyskutować o cenach za daną usługę to zawsze odnoście się do konkretnych sytuacji/specyfikacji bo obszar zagadnienia bez uwzględnienia tychże szczegółów bedzie większy od oceanu !!!

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Lolki:

No to taki scenariusz: Tniemy koszty, więc masz "siedzibę firmy" u siebie w bloku, parę starych komputerów dostałeś z banku, krzesła i biurka wziąłeś z pobliskiej podstawówki a każdy nowozatrudniony ma przynieść swojego windowsa i gadać przez komórę za swoje. Ile osób i na jakich stanowiskach za to (8K) zatrudnisz, jakie rachunki zapłacisz i co zrobisz w firmie pod koniec pierwszego miesiąca? Jeszcze: jaki masz scenariusz na ewentualność taką, że ktoś pójdzie na urlop albo się rozchoruje na tydzień.

Jest też mowa o kosztach firmy ale czy ktoś wdraża cms przez 30 dni i kasuje 4 kilo? Oczywiście że nie [..] Ale jeśli takie wdrożenie to góra tydzień to cena może wynieść np 2 kilo, pomnożymy x4 i mamy sumę za którą zrobimy opłaty i coś nam zostanie

No i jeszcze ile ci zostanie i czy widzisz sens użerania się za takie marne grosze z tym wszystkim (ZUS'y, US'y, pracownicy, klienci, terminy, etc.)? Skoro możesz iść do normalnej pracy i spokojnie wyciągnąć 2-3K na starcie a po circa pół roku będziesz miał podwyżkę !!! Wersja optymistyczna poproszę !!!

Jest też mowa o kosztach firmy ale czy ktoś wdraża cms przez 30 dni i kasuje 4 kilo? Oczywiście że nie.

Ale jeśli takie wdrożenie to góra tydzień to cena może wynieść np 2 kilo, pomnożymy x4 i mamy sumę za którą zrobimy opłaty i coś nam zostanie

Fajnie, że zakładasz iż będziesz miał ciągłość zleceń, niestety w rzeczywistości możesz mieć tylko 1 zlecenie w miesiącu a to Ci nawet nie pozwoli pokryć kosztów firmy. Przy Twoich cenach o ile miałeś na myśli ceny brutto musisz pracować tydzień na samą opłatę ZUSu i biura rachunkowego. A gdzie czas potrzebny na pozyskanie klientów? Nawet jak sami do Ciebie walą drzwiami i oknami to zazwyczaj zanim zdecydują się na współpracę to chcą omówić kilka kwestii a to też czas. Realne średnie miesięczne zarobki jednoosobowej firmy po odliczeniu kosztów przy Twoich cenach i przy założeniu, że musisz pozyskać klienta [nie masz ciągłości zleceń] to około 1000zł na rękę miesięcznie.

Podam może pewien przykład. Mamy firmę home.pl i mamy firmę XXX. Obie proponują konta o tych samych parametrach ale firma home.pl za 10 razy większe pieniądze. Miałem hosting i w firmie home.pl z którego byłem zadowolony jak i w firmie XXX w której pad 2 razy w miesiącu to standard. Od firmy home.pl dostane 2 maile z informacją o końcu usługi a nawet fakturę pocztą w ładnej kopercie a od firmy XXX nie dostałem nawet maila, że termin się skończył. Morał z tego taki, że jak się wymaga jakości to trzeba zapłacić.

Mi się wydawało że lolki mówi o normalnej firmie, gdzie są pracownicy a nie o gościu który bierze zlecenia i nazywa to firmą ;) Chyba, że jest supermenem bo nie znam nikogo kto by miesięcznie pozyskał 4 klientów, podpisał z nimi umowy, omówił projekt i im zrobił jeszcze CMSy przy okazji a do tego zajmował się firmą ;)

Rozróżnijcie czy mówicie o prostym cmsie w którym jedna osoba ma mieć funkcję dodawania newsów w 4 kategoriach, czy też o cmsie, który ma obsługiwać kilkadziesiąt tysięcy użytkowników, wytrzymać milion uq na godzinę i zabezpieczyć serwer przed bezpośrednim uderzeniem średniem bomby atomowej i impulsem elektromagnetycznym? Bo kiedy słyszę o przeszkoleniu pracowników w obsłudze cmsa, który od strony użytkownika jest formularzem do logowania i wysiwygiem tinymce za 7k, to mnie to dziwi tak samo jak cms za 200pln z pełną optymalizacją pod względem seo, obciążeniem serwera, zabezpieczeniami antyhacko-spamo-nuklea-toksy... i jeszcze kawę będzie parzył ;)

//aa btw biorąc pod uwagę artykuły w necie/w gazetach i pretensje że są pełne błędów, niedopowiedzeń, przeinaczeń itp - spróbujcie jakiejś nowopoznanej zielonej w temacie osobie wytłumaczyć co robicie...

Intru bez urazy, ale o czym Ty mówisz :pytajnik:

10 dni - 2k, to w miesiąc 4k, po odliczeniu podatków, ubezpieczenia, telefonów, internetu etc. ile Ci zostanie :pytajnik: 1000 zł?

Sorry, ale ja nie chcę za tyle żyć, a gdzie pieniądze na rozwój firmy?

Tutaj masz racje, nie wzialem poprawki na firme, mowie o tym ile powinno sie zarabiac. Ja robie swoje, wysylam podpisany papierek, rachunek i reszta mnie nie interesuje, taki plus bycia freelancerem. Minus jest taki ze nie mam ubezpieczenia :]

Nie mow, ze 4k to malo, wielu ludzi ktorych znam zarabia 1-1.5k i twierdza, ze sie da jakos zyc, osobiscie nie wiem jak ale skoro tak twierdza :P

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

@lolki: jak sam słusznie zauważyłeś (i co pisałem wcześniej) jest to duże uproszczenie. Każde zlecenie jest inne, i wymaganiami, i czasowo itd. a czemu ktoś podał AKURAT 7k? Nie wiem, ot takie wyśrodkowanie :pytajnik: To zupełnie tak jakby napisali, że średnia cena roweru to 500-1000 zł, ja poniżej 2k bym nie kupił, a jakiś proofi pewnie nie zejdzie poniżej 5k :pytajnik: Uproszczenie i chyba ciągnięcie dyskusji w tym wątku nie ma sensu.

Za to ten temat (ogólnie) i kilka wcześniejszych o CMS raczej idzie w kierunku pokazania tego, że to PO PROSTU KOSZTUJE. I cały konflikt w tym, że przedsiębiorcy nie mogą zrozumieć wyceny za 500zł, a amatorzy za 7000zł :P Każda dyskusja o stawkach rodzi (i będzie rodziła) zawsze kłótnie ;) Jeżeli kłócić się o wycenę należało by przyjąć KONKRETNY serwis jako wzór (w sensie funkcjonalności)i wypisać KONKRETNE założenia. Wtedy można się kłócić czy można postawić taką np. fotke.pl za 500zł :D

Dokładnie, konflikt mamy tylko dla tego że nie znamy szczegółów, znamy za to cenę, skąd ta cena, Przecież CMS CMSowi nie równy?

Ale jeśli takie wdrożenie to góra tydzień to cena może wynieść np 2 kilo, pomnożymy x4 i mamy sumę za którą zrobimy opłaty i coś nam zostanie

Fajnie, że zakładasz iż będziesz miał ciągłość zleceń, niestety w rzeczywistości możesz mieć tylko 1 zlecenie w miesiącu a to Ci nawet nie pozwoli pokryć kosztów firmy.

No ja mogę zakładać, rzeczywistość może być jednak inna ale nie możemy z tego powodu obciążać klienta. Bierzemy to jako ryzyko zawodowe.

Podam może pewien przykład. Mamy firmę home.pl i mamy firmę XXX. Obie proponują konta o tych samych parametrach ale firma home.pl za 10 razy większe pieniądze. Miałem hosting i w firmie home.pl z którego byłem zadowolony jak i w firmie XXX w której pad 2 razy w miesiącu to standard. Od firmy home.pl dostane 2 maile z informacją o końcu usługi a nawet fakturę pocztą w ładnej kopercie a od firmy XXX nie dostałem nawet maila, że termin się skończył. Morał z tego taki, że jak się wymaga jakości to trzeba zapłacić.

Masz rację ale nie do końca bo są firmy duże które wysyłają faktury 30 dni i suport działa jak im się chce.

Oczywiście to temat rzeka, problemem jest cena podana i która została zgodnie przyjęta za właściwą mimo że nie znamy o co tak naprawdę chodzi.

Warto przypomnieć że są jeszcze freelancerzy czy małe firmy, jednosobowe czy dwu które potrafią zrobić to samo co duża firma za mniejsze pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności